Írjon nekünk

Szórakozás

Csütörtöki programajánló: Vacsora Zsuzsival, Tanár úr kérem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

SZS20140520_vacsora_zsuzsival_002

Folytatódik a vakáció a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban, Mozart nyomába ered a Belvárosi Mozi, az Apolló Színház ad elő a Várjátékokon, a Várkertben pedig a Vacsora Zsuzsival zenél.

A Tájházi Kincskereső programsorozat nyáron is folytatódik az Alsóvárosi Tájházban, igaz kicsit másképp. A nyár folyamán, csütörtökönként várják a gyerekeket, az egész napos foglalkozásokon a gyerekek egy-egy kézműves technikával ismerkedhetnek meg, mélyíthetik el ismereteiket. A második foglalkozás 9 és 17 óra között várja az érdeklődőket, a téma: kilim és karmantyúszövés.

Az Agóra Gyermekkuckóban 13 és 18 óra között a “Mesés kezek” foglalkozás keretein belül alkotóműhelyt tartanak az elhangzó történetekhez. A nap témája: Franklin, a kis teknős.

A Nagy Zeneszerzők Nyomában sorozat keretein belül Mozart munkásságát mutatja be a Belvárosi Mozi 18.15-tól. “A dokumentumfilm határain belül mozogva a Mozart nyomában a megkomponált zeneműveken és kiterjedt levelezésén keresztül eleveníti fel a zeneszerző életét. A K1 és a K626 (Requiem) ívéből közel 80 művet mutat be kronologikus sorrendben, hogy Mozart zenéjének és életeseményeinek párhuzamára rádöbbentsen. Mindennek ellenére a zene kerül és marad is a középpontban, az életrajzi elemek csak fel-felvillannak, mintegy kirakósként állnak össze. Olyan jelentős zenetudósok és szakértők megfontolt véleménye révén, mint Jonathan Miller, Cliff Eisen, Nicholas Till, Bayan Northcott vagy az ifjabb Stanley Sadie, egy új, eleven képet kapunk a zeneszerzőről. A szakvélemények szétoszlatják a közkeletű legendákat Mozart tehetségéről, egészségéről, kapcsolatairól, haláláról és jellemvonásairól, hogy egy objektív képet kapjunk a mesterről, aki sokban különbözik Milos Forman Amadeusától.”

Július 7-től három héten át a családok számára tartalmas programokat, köztük csaknem húsz színházi előadást kínál a XIV. Szegedi Várjátékok a Várkertben. Az immár tizennegyedik alkalommal megszervezett fesztiválon újdonságként ifjúsági napokat tartanak. A színpadon megelevenednek Tom Sawyer kalandjai, a nézők megismerkedhetnek a Tanár úr kérem szereplőivel és újra műsorra tűzik a tavaly nagy sikerrel bemutatott Keménykalap és Krumpliorr című ifjúsági musicalt is. Részletes program ITT.

A Vacsora Zsuzsival zenekar ad koncertet a Várkertben 20:30-tól, a százhalombattai Somebody Call 911 társaságában, a koncertek után az UNDorgrUND csapat szórakoztat underground popzenékkel garázs rocktól posztpunkig, indie-től electróig.

Folyamatos kiállítások, programok:

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. A tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Két filmes évforduló alkalmából rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Kilencven éve született Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson amerikai színésznő és énekesnő (1926 – 1962), s hetven éve rendezték Cannes-ban az első filmfesztivált. A már életében legendává vált, tragikus sorsú színésznő életét, valamint a filmvilág legrangosabb találkozói közé tartozó fesztivál magyar vonatkozású eseményeit a Főszerepben a filmvilág – Marilyn Monroe és a cannes-i filmfesztivál című kamaratárlat mutatja be. A kiállítás június 20-tól július 23-ig tekinthető meg, „Marilyn Monroe idén lenne 90 éves. Kultusza reneszánszát éli: szőke haja, titokzatos, érzéki mosolya, csábító pillantása – a róla őrzött kép mozaikdarabjai. Csillogó karrierjére sötét árnyak vetültek: civil élete szöges ellentétben állt a moziistennő-képzettel. Minden megnyilvánulását kettősség jellemezte: magabiztosság és bizonytalanság, sztárallűrök és egyszerűség, ragyogás és depresszió. Élete és halála tele van máig sem tisztázott rejtélyekkel. A kiállítás felidézi halhatatlan, mitikus személyiségét a könyvtár dokumentumainak segítségével. Párhuzamosan arról is megemlékezünk, hogy 70 éve, 1946-ban rendeztek először filmfesztivált Cannes-ban. Az évforduló alkalmából kamaratárlatunk a fesztivál történetében elért magyar sikerekre fókuszál könyvek, folyóiratok, vizuális dokumentumok felhasználásával” – olvashatjuk a kiállítások ismertetőjében.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rengeteg tévhít kapott szárnyra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Veszélyes gyerekjátékokat vontak vissza a boltokból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megbízhatóbb a hazai termék.

Tovább olvasom

Aktuál