/

Anna-napi búcsút tartottak Algyőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

anna-napi_bucsu011kf

Az Anna-napi búcsú idén is hangulatos családi ünnep volt a nagyközségben. Jubilált az Algyőről elszármazottak és az ősgyeviek találkozója.

Az időjárás is kegyes volt a hévégén az algyőiekhez, napsütés és kellemes meleg kísérte végig a hagyományos Anna-napi búcsú és az ehhez harminc éve kapcsolódó Algyőről elszármazottak és az ősgyeviek találkozójának programsorozatát. Szombaton több mint százan érkeztek a Gyeviek Baráti Köre által szervezett nagyszabású, tradicionális találkozóra a Faluházban, ahol elénekelték saját himnuszukat, “A kanyargós Tisza partján” című nótát, Törley pezsgővel koccintottak, a finom pörköltebéd és a 100 szeletes ünnepi torta elfogyasztását követően pedig kezdetét vette a fergeteges össztánc és éneklés. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Molnár Áron, a nagyközség polgármestere is, aki köszöntötte a résztvevőket, és beszámolt az elmúlt egy esztendő legfontosabb történéseiről, híreiről, örömeiről. Este Lauer Ágnes és Lauer Zsolt zongora-harsona duója adott templomi hangversenyt, majd a Rozsdamaró zenekar húzta a táncházi talpalávalót.

A vasárnap a búcsú kavalkádjának jegyében telt. Meghívott szónokként Márkus András sepsiszentgyörgyi plébános, szentszéki tanácsos, címzetes esperes celebrálta a szentmisét a Szent Anna-templomban. A kora reggeli templombúcsút ezúttal is körmenet kísérte Algyőn. Az Anna-napi búcsú hagyományosan igazi családi ünnepnek számít a településen, ezúttal is számos családhoz látogattak el, pontosabban haza a közeli és a távoli rokonok. Vasárnap délután és este pedig rengetegen keresték fel a búcsú forgatagát, vásároltak a jórészt helyi árusok kézműves portékáiból a Bödön tájházi piacon a Kastélykert utca Tájház és EzerJóHáz előtti szakaszán, kóstolták meg a gasztro- és kultúrudvar ízletes-fűszeres sült és főtt különlegességeit az EzerJóHázban és a Tájházban. Az egész napos hagyományőrző népi játszóházban a vendégek többek között karikadobót, sajtlabirintust, fakosaras körhintát, hordó lovaglást, csigafuttatót, csirkepofozót, lápjárót próbálhattak ki vagy csodálhattak meg. Délután a drámatábor három musicaldalra írt előadása szórakoztatta a közönséget, majd a Suhancok néptánccsoport lenyűgöző és szórakoztató műsorával zárult a nap.

no images were found

Előző sztori

A hidegfront után ismét napsütéses, meleg idő várható

Következő sztori

A gyanú szerint nőket zaklattak menedékkérők egy belgiumi fesztiválon