A Vörös Hadsereg és a szegedi börtön: a szovjet hadifogolytábor túlélőinek jelentkezését várják

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Fegyház és Börtön történetével kapcsolatos kutatások egy, az intézet múltjának a közvélemény előtt még nem ismert időszakára bukkantak: kiderült, hogy a Vörös Hadsereg 1944 szeptemberétől 1945 májusáig katonai hadifogolytábort tartott fenn az épületben. A tábor fennállása alatt a szegényes élelmezés, a rossz higiénés viszonyok, az embertelen körülmények és a rossz bánásmód miatt több mint háromezer hadifogoly vesztette életét, míg az intézet falain belül az őrzött hadifoglyok száma meghaladta a tizenkétezer főt. A hadifogolytábornak még nincs emlékhelye Szegeden. Az intézmény most konferenciával készül megemlékezni az áldozatokról – ennek kapcsán túlélők felkutatásában és tárgyi emlékek felajánlásában kérik a lakosság segítségét.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a Szegedi Fegyház és Börtön – a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, a Csongrád Megyei Levéltárral, valamint a Szeged-Csanádi Megyéspüspökséggel együttműködésben – a szovjet hadifogolytáborral foglalkozó emlékkonferenciát készít elő, mely egyúttal a tábor fennállásának időszakában ártatlanul fogvatartott sorstársak, illetve elhunyt áldozatok emléke előtti tiszteletadásra is szolgálna. A rendezvényre várhatóan 2016 őszén kerül sor, a Szegedi Fegyház és Börtön I. objektumában.

A hadifogolytábor történetének, a korszak hiteles bemutatásának érdekében a szervezők kérik azokat a túlélőket, hozzátartozóikat, vagy az ügyet egyébként segíteni szándékozókat, hogy a birtokukban lévő tárgyi, okirati vagy fénykép emlékeket bocsássák a megemlékezők rendelkezésre. A felajánlásokat a Szegedi Fegyház és Börtön címére kell eljuttatni: 6724 Szeged, Mars tér 13., vagy postafiók: 6701 Szeged, Pf.: 458.

Az eljuttatott emlékeket a kiállítást követően kérés esetén a szervezők visszaküldik illetve azokat a későbbiekben a témakörrel foglalkozó állandó kiállítás tárgyaiként mutatják be.

Default thumbnail
Előző sztori

Dolgoznak a Démász szakemberei a vihar által megrongált villamoshálózat javításán

Default thumbnail
Következő sztori

Németországban történelmi csúcsra emelkedett a bevándorlás 2015-ben

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…