/

A nándorfehérvári diadal évfordulóján emlékeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nandorfehervar_mj047

Szakavatott történész tart ismeretterjesztő előadást, melynek fókuszában ezúttal nem az 1456-os, világra szóló Hunyadi-féle diadal, hanem a Nándorfehérvár elleni másfél évtizeddel korábbi, első oszmán-török ostrom áll.

2016. július 22-én, pénteken 18 órai kezdettel Szabó Pál történész tart ismeretterjesztő előadást a szeged-alsóvárosi ferences kolostor 10-es termében (Szeged, Mátyás tér 26.) 1440: Nándorfehérvár első oszmán-török szultáni ostroma címmel. A házigazda Kohári Nándor lesz.

Szabó Pál történész a tavalyi esztendőben megjelent 1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötete a 15. század magyar történelmének egy jelentős epizódját vizsgálja multidiszciplináris meg-közelítésből. A témának eleddig sem a magyar, sem pedig a nemzetközi középkorkutatás nem szentelt kellő figyelmet. A szerző Nándorfehérvár első, II. Murád szultán nevéhez kötődő ostromát és annak körülményeit mutatja be részletesen, és helyezi el a vár 1456-os oszmán-török ostromát megelőző időszakának történetébe, korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján a természettudományok, a medievisztika, a hadtörténet, a fegyvertörténet, a bizantinológia, az oszmanisztika és a jogtörténet módszereivel. A július 22-i esten is izgalmas új részleteket ismerhet meg a közönség.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Előző sztori

A republikánus párt elnökjelöltjévé választották Donald Trumpot

Következő sztori

Nizzai terrortámadás: az áldozatok csaknem fele külföldi