Közélet

A nándorfehérvári diadal évfordulóján emlékeznek Szegeden

A nándorfehérvári diadal évfordulóján emlékeznek Szegeden

2016. július 20., szerda
A nándorfehérvári diadal évfordulóján emlékeznek Szegeden
nandorfehervar_mj047

Szakavatott történész tart ismeretterjesztő előadást, melynek fókuszában ezúttal nem az 1456-os, világra szóló Hunyadi-féle diadal, hanem a Nándorfehérvár elleni másfél évtizeddel korábbi, első oszmán-török ostrom áll.

2016. július 22-én, pénteken 18 órai kezdettel

Szabó Pál

történész tart ismeretterjesztő előadást a szeged-alsóvárosi ferences kolostor 10-es termében (Szeged, Mátyás tér 26.) 1440: Nándorfehérvár első oszmán-török szultáni ostroma címmel. A házigazda

Kohári Nándor

lesz. Szabó Pál történész a tavalyi esztendőben megjelent 1440 – Nándorfehérvár első oszmán-török ostroma és előzményei című kötete a 15. század magyar történelmének egy jelentős epizódját vizsgálja multidiszciplináris meg-közelítésből. A témának eleddig sem a magyar, sem pedig a nemzetközi középkorkutatás nem szentelt kellő figyelmet. A szerző Nándorfehérvár első,

II. Murád

szultán nevéhez kötődő ostromát és annak körülményeit mutatja be részletesen, és helyezi el a vár 1456-os oszmán-török ostromát megelőző időszakának történetébe, korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján a természettudományok, a medievisztika, a hadtörténet, a fegyvertörténet, a bizantinológia, az oszmanisztika és a jogtörténet módszereivel. A július 22-i esten is izgalmas új részleteket ismerhet meg a közönség. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.