Írjon nekünk

Közélet

A Jobbik több módosítást kezdeményez földügyekben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A Jobbik több, az állami földekkel összefüggő módosítást kezdeményez a parlamentben, ezek elsődleges célja a strómanok kiszűrése – Magyar Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a földárverések harmadik köre után az államnak minimális földtulajdona maradt, s noha 3 hektáros földeket valóban szereztek helyben élő gazdálkodók, a “zsíros földeket” olyanok vették meg, akiknek több 100 millió forintjuk volt erre a célra. Bírálta a feltételrendszert is, kifejtve: sokan “kamu aránykalászos tanfolyam” elvégzésével lettek földművesek, a 300 hektáros maximum pedig könnyen kijátszható volt, például strómanokon keresztül.

Magyar Zoltán utóbbira példaként hozta, hogy volt olyan minimálbérért dolgozó traktoros, aki 200 millió forint értékben vásárolt.

A Jobbik törvénycsomagjában azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy hozzon létre az ügyészségen belül földügyi osztályt és az ilyen esetekben járjanak el hivatalból. Emellett minden 20 millió forint feletti vásárlás esetében vagyonosodási vizsgálatot sürgetnek, továbbá baráti kölcsön esetén a barátnak is igazolnia kellene, miből adta a pénzt.

A párt elképzelései szerint a szerződésekre nem lenne érvényes az ügyvédi titoktartás, és a titkosszolgálatokat is bevonnák a feltárásba, például politikusok családtagjainak, barátainak vásárlása esetén. Azt is kezdeményezik, hogy a 300 hektáros plafon ne emberre, hanem családra vonatkozzon, elkerülve ezzel, hogy néhány éves gyerekek nevében vásároljanak.

Magyar Zoltán azt is elmondta, hogy bevezetnék a településeken a területszerzési maximumot.

Fidesz: a Jobbik pénzért eladta magát egy agrároligarchának

A Fidesz szerint a Jobbik pénzért egy agrároligarcha szócsöve lett, akinek a megrendelésére támadja a Földet a gazdáknak a programot.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára reagált, aki úgy nyilatkozott: pártja több, az állami földekkel összefüggő módosítást kezdeményez a parlamentben, amelyek elsődleges célja a strómanok kiszűrése. Noha háromhektáros területeket valóban szereztek helyben élő gazdálkodók, a “zsíros földeket” olyanok vették meg, akiknek több száz millió forintjuk volt erre a célra – mondta.

A Fidesz közleményében úgy fogalmaztak: a Jobbik választási programjában még azt ígérte, hogy harcolni fog a nagybirtokosok, valamint a külföldi spekulánsok ellen, és lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonban lévő földeket a magyar gazdák műveljék. Ehelyett most – “a zsoldos kosztért és médiafelületetekért cserébe” – egy nagybirtokos érdekeit védi, és a szocialistákkal együtt támadja a magyar gazdákat.

“Ebből is látszik, hogy a Jobbik pénzért és hatalomért mindenre képes” – értékelt a nagyobbik kormánypárt.

A közleményt úgy folytatták: az uniós szabályok miatt 2014 májusában lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma, azóta elvileg külföldi állampolgárok is szabadon vásárolhatnak magyar földet.

“A Földet a gazdáknak program azonban biztosítja, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon és a föld azé legyen, aki megműveli” – hangsúlyozták.

Nyilvános árverések útján már minden harmadik magyar gazda vett piaci áron földterületet. A földvásárlás feltételeit törvény rögzíti, és mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak: csak helyben lakó földműves, természetes személy vehet földet, akinek legfeljebb háromszáz hektárja lehet. Ha valakiről kiderül, hogy nem felel meg a törvényi feltételeknek, a tulajdonjogot nem jegyzik be – olvasható a közleményben.

Kommentek

Hírzóna

Hollik: A kormány tiszteli és megbecsüli az időseket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A közfoglalkoztatottak 54 ezer forintos egyszeri pluszjuttatást kapnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Százötvenezredik ügyfelét fogadta a csongrádi kormányablak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az integrált ügyfélszolgálat 2015 márciusában kezdte meg a működését a járásszékhelyen.

Tovább olvasom

Egészség

Új egészségügyi eszközökkel gyarapodik Maroslele

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A vidékfejlesztési programnak köszönhetően 8,6 millió forintos támogatást nyert a község.

Tovább olvasom

Aktuál