Közélet

A Jobbik több módosítást kezdeményez földügyekben

A Jobbik több módosítást kezdeményez földügyekben

2016. július 5., kedd
A Jobbik több módosítást kezdeményez földügyekben

A Jobbik több, az állami földekkel összefüggő módosítást kezdeményez a parlamentben, ezek elsődleges célja a strómanok kiszűrése - Magyar Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a földárverések harmadik köre után az államnak minimális földtulajdona maradt, s noha 3 hektáros földeket valóban szereztek helyben élő gazdálkodók, a "zsíros földeket" olyanok vették meg, akiknek több 100 millió forintjuk volt erre a célra. Bírálta a feltételrendszert is, kifejtve: sokan "kamu aránykalászos tanfolyam" elvégzésével lettek földművesek, a 300 hektáros maximum pedig könnyen kijátszható volt, például strómanokon keresztül.

Magyar Zoltán

utóbbira példaként hozta, hogy volt olyan minimálbérért dolgozó traktoros, aki 200 millió forint értékben vásárolt. A Jobbik törvénycsomagjában azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy hozzon létre az ügyészségen belül földügyi osztályt és az ilyen esetekben járjanak el hivatalból. Emellett minden 20 millió forint feletti vásárlás esetében vagyonosodási vizsgálatot sürgetnek, továbbá baráti kölcsön esetén a barátnak is igazolnia kellene, miből adta a pénzt. A párt elképzelései szerint a szerződésekre nem lenne érvényes az ügyvédi titoktartás, és a titkosszolgálatokat is bevonnák a feltárásba, például politikusok családtagjainak, barátainak vásárlása esetén. Azt is kezdeményezik, hogy a 300 hektáros plafon ne emberre, hanem családra vonatkozzon, elkerülve ezzel, hogy néhány éves gyerekek nevében vásároljanak. Magyar Zoltán azt is elmondta, hogy bevezetnék a településeken a területszerzési maximumot.

Fidesz: a Jobbik pénzért eladta magát egy agrároligarchának

A Fidesz szerint a Jobbik pénzért egy agrároligarcha szócsöve lett, akinek a megrendelésére támadja a Földet a gazdáknak a programot. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára reagált, aki úgy nyilatkozott: pártja több, az állami földekkel összefüggő módosítást kezdeményez a parlamentben, amelyek elsődleges célja a strómanok kiszűrése. Noha háromhektáros területeket valóban szereztek helyben élő gazdálkodók, a "zsíros földeket" olyanok vették meg, akiknek több száz millió forintjuk volt erre a célra - mondta. A Fidesz közleményében úgy fogalmaztak: a Jobbik választási programjában még azt ígérte, hogy harcolni fog a nagybirtokosok, valamint a külföldi spekulánsok ellen, és lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonban lévő földeket a magyar gazdák műveljék. Ehelyett most - "a zsoldos kosztért és médiafelületetekért cserébe" - egy nagybirtokos érdekeit védi, és a szocialistákkal együtt támadja a magyar gazdákat. "Ebből is látszik, hogy a Jobbik pénzért és hatalomért mindenre képes" - értékelt a nagyobbik kormánypárt. A közleményt úgy folytatták: az uniós szabályok miatt 2014 májusában lejárt a külföldiek földvásárlási moratóriuma, azóta elvileg külföldi állampolgárok is szabadon vásárolhatnak magyar földet. "A Földet a gazdáknak program azonban biztosítja, hogy a magyar föld magyar kézben maradjon és a föld azé legyen, aki megműveli" - hangsúlyozták. Nyilvános árverések útján már minden harmadik magyar gazda vett piaci áron földterületet. A földvásárlás feltételeit törvény rögzíti, és mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak: csak helyben lakó földműves, természetes személy vehet földet, akinek legfeljebb háromszáz hektárja lehet. Ha valakiről kiderül, hogy nem felel meg a törvényi feltételeknek, a tulajdonjogot nem jegyzik be - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.