Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Visszavágják az iskolakorszerűsítéseket Szegeden – nem akar önrészt fizetni a város

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

jogi_biz_ules03_gs

Az önkormányzat csak 100%-os támogatási intenzitású pályázat keretében valósítaná meg a bölcsődék, óvodák és iskolák energetikai korszerűsítését, így egy-egy intézményre kevesebbet fordítanak, cserébe újabb hat intézményt bevonnak a felújítási körbe. A jogi bizottság ülésén a kiskertesekről is szó esett, egy jogszabály-módosítás ugyanis 10%-ra növeli a beépítettségi arányt.

Jó hír a kiskerteseknek, hogy immár nem 5, hanem 10%-os a beépítettségi határ – ezt tartalmazza az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) legutóbbi módosítása. Szeged tekintetében ez a Baktói, a Subasai, a Gyálaréti, az Észak-Baktói, a Tápéi és a Tompaszigeti kiskerttel rendelkezőket érinteti, mivel a SZÉSZ csak ezeknél a területeknél határozott meg az OTÉK-tól eltérő előírásokat. A jogi bizottság elé került előterjesztésből kiderült, hogy mivel a helyi építési szabályzat módosítása egy magasabb szintű jogszabályi változás átvezetése, ezért egyeztetési folyamat előzi meg tárgyalásos eljárással, és várhatóan a polgármester szeptemberben terjesztheti a közgyűlés elé a módosítást.

Már 2013 nyarán foglalkoztunk a kiskertesek problémáival, akkor bejelentett lakcím alapján több mint 5000 ember lakott a Szegedhez tartozó, hivatalosan mezőgazdasági területnek besorolt részeken. Botka László 2014-ben egyeztetett az érintetteket képviselő Családok a Kiskertekért Egyesülettel, akkor egyébként 10 házra volt érvényes bontási határozat túlépítettség miatt. Kiderült, hogy az illetékes kormányszerv szerint semmi akadálya a szegedi kiskertekben a beépíthetőséget 3-ról 5%-ra emelni, vagyis a helyi építési szabályzat (SZÉSZ) évenkénti felülvizsgálatakor igenis van mód a változtatásokra, végül 2015 júliusában döntött a szegedi közgyűlés a beépíthetőség 5%-ra növeléséről.

jogi_biz_ules08_gs

Az OTÉK módosítása kapcsán Nagy Sándor alpolgármester megjegyezte, Subasa szerepel a mostani módosításban, a mellette lévő Sziksós hasonló beépítettségi szabályozásban van, és ez a két terület együttesen akkora, mint Kiskundorozsma, ahol van négy óvoda, két iskola és orvosi rendelő is. Az Együtt színeiben politizáló alpolgármester úgy értékelte, a központi jogalkotó nem vette figyelembe, hogy a nagyobb beépítettségi arány építkezéseket von maga után, ám nincsenek források rendelve az infrastruktúra fejlesztésére, így aki úgy dönt, hogy kiskertes részre költözik, meg kell elégednie a szerényebb infrastrukturális kiépítettséggel, a városnak ugyanis nincsenek forrásai a fejlesztésre.

Kevesebb pénzből, de több intézményt korszerűsítenének

Átvariálják az iskolák energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázatokat is, változtatott ugyanis kiíró, amit már az előző közgyűlés előtt jelzett Nagy Sándor a városüzemeltetési bizottság ülésén. A 2014-2020-as uniós ciklusban bruttó 3,3 milliárdból tervezték nyolc iskolaépületet érintő energetikai korszerűsítését, ami eredetileg 100%-os támogatottságból valósulhatott volna meg, a jelenlegi feltételek alapján viszont 1 milliárdnyi önrészt kellene vállalnia az önkormányzatnak, a 310 millió feletti projektek esetében ugyanis nem 100, hanem csak 50-60%-os a támogatás intenzitása. A városfejlesztési alpolgármester elmondta, az önrésszel kapcsolatban erőteljes kétségeik vannak, hiszen az iskolaépületek is állami kézbe kerülnek, ily módon az energetikai célú felújításból származó megtakarítás a Kliknél fog megjelenni, ezért visszább fogják a korszerűsítéseket, hogy ne kelljen önrészt fizetniük.

Fejlesztést hajtanak cégre a Bonifert, a Tabán, a Petőfi, a Bárczi, Tarjáni, a Vörösmarty és a Jerney iskolákban, ez utóbbinál hőszivattyús rendszer kiépítése szerepelt a koncepcióban, amit egy másik pályázati konstrukcióban nyújtanak be az óvodával együtt ősszel. Az alpolgármester hozzátette, saját forrást így is tesz hozzá az önkormányzat, intézményenként 40 milliót, amiből festeni fognak, illetve egyéb, nem energetikai célú fejlesztéseket hajtanak végre. Mivel kizárólag 100%-os támogatási intenzitású projekteket nyújt be a város, 820 millió forint felszabadul, amiből további intézményeket vonnak be a felújítási körbe. Így a Kemes utcai, a Klebelsbergtelepi és Jerney utcai óvodák, továbbá az Agyagos utcai, a Gyík utcai és a Siha közi bölcsődék fejlesztésére is pályázatot nyújt be az önkormányzat.

A jogi bizottság tagjai egyhangúlag támogatták, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetői pozíciójába a jelenleg megbízott kirendeltség-vezető, Révész Szabolcs alezredest nevezzék ki, illetve azt is, hogy a Belvárosi Rendőrőrs őrsparancsnoka a jelenleg megbízott Kollár Krisztián századost legyen.

Közélet

Az új uszodában állíthatják ki az elhíresült vasalódeszkát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szegedi vállalkozó nyerte meg az ikonikus tárgyat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az összefogás segíthet.

Tovább olvasom

Közélet

Tápai: Átgondolatlan politikai magánakció eredménye a rakpart lezárása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, egységes belváros-koncepcióra van szükség.

Tovább olvasom

Aktuál