Közélet

Uber: nem jó irány az új technológia betiltása

Uber: nem jó irány az új technológia betiltása

2016. június 13., hétfő
Uber: nem jó irány az új technológia betiltása

Nem tartja jó iránynak ugyanakkor az Uber magyarországi operatív vezetője az új technológiák betiltását, blokkolását, "pusztán azért, mert azokat nem lehet beleerőszakolni az elavult szabályozás keretei közé". A cég hétfői közleményében Fekete Zoltán a parlament hétfői döntésére reagált. Az Uber az MTI érdeklődésére közölte: a cég minden előírásnak meg akar felelni.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az engedély nélkül, személygépkocsival végzett személyszállító szolgáltatáshoz kapcsolódó jogkövetkezményekről szóló kormányzati törvényjavaslatot, amely blokkolhatóvá tette a jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínáló oldalakat.

Fónagy János

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pedig sajtótájékoztatón bejelentette, hogy tárcaközi bizottság jött létre a jogellenesen működő taxiszolgáltatások hatékonyabb kiszűrésére. A fejlesztési tárca a terület szabályozásának átfogó felülvizsgálatát is tervezi, amelyhez várják az érdekképviseletek és szakmai szervezetek észrevételeit. Az Uber az MTI kérdésére közölte, hogy a cég minden előírásnak meg akar felelni. Jelenleg azonban egy, a 80-as évekből eredő szabályozás van érvényben, amely nem az okostelefonok, a fuvarmegosztás, az online térképes útvonalkövetés, a visszajelzéseken alapuló közösségi rendszerek nyújtotta minőségbiztosítás, és a hasonló 21. századi megoldások korára íródott. Ez olyan, mintha "valaki úgy akarná megakadályozni az elektromos autók terjedését, hogy előírná, mekkora benzintartály kötelező minden autóban". "Lehet azt hajtogatni, hogy a szabály az szabály", de az Uber szerint inkább a magyar fogyasztók és az államkassza érdekeit, valamint a sharing economy (közösségi gazdaság) nyújtotta gazdasági lehetőségeket kéne szem előtt tartani - írták. Az Uber MTI-hez eljuttatott korábbi közleményében leszögezte, a cég Magyarországon továbbra is kitart álláspontja mellett, ezt véleménye szerint megerősíti az Európai Bizottság iránymutatása is, amely felhívja a tagállamok figyelmét, hogy ne a betiltást, hanem az ésszerű szabályozást válasszák a megosztáson alapuló gazdaság szereplői esetében. Az Uber eddig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megfeleljen a szabályoknak: az autós partnerek kiváltották a személyszállítói engedélyeket és a magyar jogszabályoknak megfelelő számlát adnak - írták. Az Uber továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét a döntéshozókkal annak reményében, hogy a jelenlegi, "idejétmúlt szabályozást" felváltsa egy modern, az új technológiákra szabott szabályozás, amely a fogyasztók érdekeit helyezi a középpontba. Az Uber továbbra is elkötelezett 150 ezer magyarországi felhasználója és 1200 autóspartnere iránt, és folytatja működését - olvasható a cég közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.