Közélet

Soltész Miklós Röszkén: 250 milliót kapnak a déli határnál tevékenykedő karitatív szervezetek

Soltész Miklós Röszkén: 250 milliót kapnak a déli határnál tevékenykedő karitatív szervezetek

2016. június 13., hétfő
Soltész Miklós Röszkén: 250 milliót kapnak a déli határnál tevékenykedő karitatív szervezetek
soltesz_maltai_migransok01_gs

A kormány kiemelten, 50-50 millió forinttal támogatja a Karitatív Tanács öt tagszervezetét, amelyeknek tagjai hazánk déli határszakaszán, továbbá a befogadó állomásokon dolgoznak, és elsősorban a családok, gyermekek és betegek ellátását végzik – jelentette ki Soltész Miklós államtitkár Röszkén. A megítélt összeg fordítható élelmiszerre, de akár orvosi segédeszközöket is lehet belőlük vásárolni, vagy éppen sátrat.

A Karitatív Tanács (KT) öt tagszervezete, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász és a Magyar Református Szeretetszolgálat kap kiemelt támogatást a kormánytól a déli határ mindkét oldalán, továbbá a befogadó állomásokon végzett munkájukhoz – jelentette ki Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a KT elnöki posztját is betölti. A röszkei tranzitzónálál tartott sajtótájékoztatóján Soltész felhívta a figyelmet, hiába tűnik úgy, hogy nyugodtabb a helyzet hazánk déli határszakaszán, mint tavaly, nem csökken a migrációs nyomás, és ezért minden eshetőségre fel kell készülni. „A kormány következetes volt az elmúlt másfél év során, döntöttünk abban, hogy Magyarországot és határokat meg kell védeni. Következetesek vagyunk abban is, hogy semmiféle kötelező betelepítési kvótát nem fogunk elfogadni, mert a kormány álláspontja szerint azoknak kell megoldaniuk a problémát, akik okozták azokat, így például akik migránsokat hívtak maguk közé” – szögezte le. Hozzátette, a kormány álláspontja abban sem változott, hogy a jelentkező problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeztek, vagyis a polgárháború sújtotta térségekben, s ebben mindazoknak ki kell venniük a részüket, akik gazdasági helyzetüknél fogva ezt megtehetik.

soltesz_maltai_migransok06_gs

Soltész Miklós kitért arra is, hogy ebből hazánk is kiveszi a részét, például a magyar kormány 120 millió forinttal támogatta a katolikus egyházat, hogy helyben segítse a menekülteket, hogy az ottani keresztény családok gyermekei kapjanak lehetőség szerint támogatást. Egy másik törekvés, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is támogatnak karitatív szervezeteket annak érdekében, hogy a déli határ mentén, adott esetben szerb területen segítsék az arra rászorulnak. „Függetlenül attól, hogy mennyire erőszakosan érkeznek hozzánk, függetlenül attól, hogy idén 15 ezren lépték már át illegálisan Magyarország határát, a humanitárius segítségnyújtást meg kell adnunk, és meg tesszük” – szögezte le a Karitatív Tanács elnöke. A KT öt tagszervezetének megítélt összesen 250 millió forint több célra fordítható: élelmiszerre, takaróra, és eszközökre is, így például sátrakra, terepjáróra, orvosi felszerelésre és orvosi segédeszközre. A tranzitzóna másik oldalán, vagyis Szerbia területén is segédkezik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), már amennyiben engedik ezt nekik – erről már

Győri-Dani Lajos

, az MMSZ ügyvezető alelnöke beszélt. Elmondta, a hónapok óta úton lévő migránsok kimerültek, és legtöbbjüknek van valamilyen egészségügyi problémája, ha más nem, egy megfázás vagy éppen egy ellátatlan seb, netán hasmenéses megbetegedés. Higiénés problémákkal is szembesülnek felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, ha pedig komolyabb megbetegedésre gyanakodnak, akkor értesítik a hatóságokat. „Heti két napot töltenek a röszkei tranzitzónánál a munkatársaink, illetve ugyanennyit Tompán. Úgy szervezzük a munkánkat, hogy legalább egyszer mindenkivel tudjunk találkozni, és szükség esetén egészségügyi ellátást nyújtani számukra” – tájékoztatott Győri-Dani Lajos. Az MMSZ ügyvezető alelnöke úgy értékelte, jelenleg elegendő a heti 2-2 napos jelenlétük a határ térségében, de a migrációs helyzet esetleges változására időben fognak reagálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.