Bulvár

Rekordkicsire zsugorodott májusban az Északi-sark jégtakarója

Rekordkicsire zsugorodott májusban az Északi-sark jégtakarója

2016. június 9., csütörtök
Rekordkicsire zsugorodott májusban az Északi-sark jégtakarója

Rekordkicsire zsugorodott az Északi-sark jégtakarója májusban, szakértők szerint az olvadás akár a négy évvel ezelőtti mélypontot is alulmúlhatja, és idén nyáron minden eddiginél kisebbre zsugorodhat a jég.

Az Amerikai Országos Hó- és Jégközpont (NSIDC) héten közzétett adatai azt mutatták, hogy az elmúlt hónapban több mint félmillió négyzetkilométerrel volt kisebb a jégtakaró az Északi-sarkon, mint 2012 májusában - ismertette a The Guardian. Az Északi-sarki jég jelentős olvadása a globális felmelegedés egyik fontos mutatója, és az új adatok alátámasztják a tudósok aggodalmait. Ugyan még korai lenne azt állítani, hogy a jég zsugorodása nyáron meghaladja majd az eddig feljegyzett rekordot, de amennyiben a tavalyi ütemben olvad tovább a jégtakaró, annak mérete legalábbis az eddigi legkisebbek között lesz. Az északi féltekén áprilisban ötven év óta nem volt ilyen kevés hó, míg az Antarktisz vizein a jég mennyisége szinte egész évben az átlagosnál kevesebb volt. Az Északi-sark jegének olvadását a Szibéria és Észak-Európa felől érkező meleg légtömegek gyorsították fel. A tengeri jég olvadása nem emeli a tengerek vízszintjét, ugyanakkor mégis komoly hatással van a Föld klimatikus viszonyaira különösen a sarkokon, mivel a jég és a hó részben visszaveri a nap meleg sugarait, ám az olvadás miatt a sötét területek több hőt nyelnek el, ami tovább erősíti a felmelegedés meglévő hatásait. Az NSIDC felhívta a figyelmet arra, hogy a jég nagyságáról most közzétett becslések nem teljesen bizonyosak, bár azokat más forrásokból származó adatok is alátámasztják. A jégtakaró változását egész nyáron figyelemmel kísérik, a legjobban várhatóan szeptemberre zsugorodik össze. Az NSIDC márciusi jelentése szerint a Jeges-tengert beborító téli jégtakaró maximális kiterjedése 14,52 millió négyzetkilométer volt 2016-ban. Ez csaknem 13 ezer négyzetkilométerrel kevesebb a 2015-ös korábbi rekordnál. A kutatók 1979 óta követik nyomon műholdfelvételek révén az északi-sarkvidéki tengeri jég szezonális kiterjedését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.