Pompeii és a gladiátorok lesznek a szegedi Múzeumok Éjszakája sztárvendégei + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pompei_sajttaj012kf

A Pompeii-kiállítás minden idők legdrágább tárlata Szegeden. A Múzeumok Éjszakáján gladiátorok, rabszolgák elevenítik fel a kétezer évvel ezelőtti időszakot. A gyermekek ajándékot készíthetnek, a felnőttek pedig megnézhetik egy ókori nyilvánosház rekonstrukcióját.

Június 25-én szombaton, a Múzeumok Éjszakáján mutatkozik be a nagyközönség előtt a három helyszínes Pompeii-kiállítás. “Az utolsó simítások előtt vagyunk, hamarosan kész a legek kiállítása. 100 éves álom valósul meg, Móra Ferenc 1919-ben írt arról, hogy valamikor el kell hozni Szegedre Pompeii köveit” – mondta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense. A kiállítási tárgyak értéke eléri a tízmilliárd forintot a műkincspiacon, a római kaszától az orvosi eszközökön, katonai fegyvereken túl Herculaneum és Pompeii szobrait, mozaikjait is megcsodálhatják az ókor rajongói.

“A Múzeumok Éjszakája teljes mértékben a Pompeii-kiállítás jegyében telik” – tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit Szatmári Csilla, a múzeum csoportvezetője. Elárulta, eljönnek a Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik gladiátorokkal, rabszolgákkal érkeznek Julius Caesar személyes vezetésével. Szívesen várnak más rómaiakat is, akár egyszerű, otthon készített jelmezben is érdemes kilátogatni, nem egy múzeum munkatárs is beöltözik. A szökőkút mellett elhelyezett kis asztaloknál a gyermekek ajándékot készíthetnek, kipróbálhatnak játékokat. A rendezvény hat órakor nyitja meg Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Este héttől interaktív ismeretterjesztő óra lesz, nyolc órakor gladiátorfelvonulás indul a Dugonics térről, amelyen Julius Caesar is részt vesz. Lesz római divatbemutató és gladiátorküzdelem is a színpadon, a programokat koncert zárja.

Pénteken négykor bezár a múzeum, s szombaton este hatkor nyit ki a Móra-múzeum, a Kass Galéria és a Fekete Ház is. Jegyeket lehet elővételben is vásárolni, a felnőtt belépő 1500 forint, a családi 3500, ezekkel mindhárom helyszínen körül lehet nézni. A Pompeii-kiállításnál nem lesz tárlatvezetés, mert a tapasztalatok szerint inkább nézelődni szeretnének a látogatók, minden más tárlat esetében viszont folyamatosan indulnak. Aki mégis szeretné szakértő kalauzzal megtekinteni az ókori Róma emlékeit, az a következő héttől megteheti, csütörtök esténként ajándék tárlatvezetéssel és meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket. A felnőtt belépő a Pompeii-tárlatra hétfőtől kezdve 3690 forint, a diák és nyugdíjas 2290, a családi 9990 – ennyiért a Móra Ferenc Múzeumban, a Kass Galériában és a Fekete Házban lévő kiállításrészek tekinthetőek meg.

no images were found

Előző sztori

Jogerősen elítélték egy prostituáltakat futtató szegedi csoport tagjait

Következő sztori

Szabadságvesztésre ítélték a szegedi állatkínzót