NFM: a hazai taxis tevékenység szabályozásának célja az egyenlő versenyfeltételek garantálása

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hazai szabályozási törekvések alapvető célja nem az Uber betiltása, hanem az egyenlő versenyfeltételek garantálása, a hatályos ágazati előírások betartásának kikényszerítése – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére pénteken, az Európai Bizottság iránymutatására reagálva.

A csütörtökön közzétett bizottsági iránymutatás szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló.

Az iránymutatásban egyebek mellett leszögezték, a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezték a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Az NFM írásos válaszában hangsúlyozta: az adóelkerülés, a taxis tevékenység személyi és műszaki feltételeinek utasok élet- és vagyonbiztonságát is veszélyeztető figyelmen kívül hagyása nem alapozhatja meg egyetlen piaci szereplő versenyelőnyét sem.

A minisztérium közlése szerint a kormány a kezdetektől arra törekszik, hogy a mindenkire egyformán érvényes jogszabályi követelményeket egyre szigorodó szankciókkal, összehangolt hatósági ellenőrzésekkel érvényre juttassa.

A fejlesztési tárca hangsúlyozta: a legkevésbé sem kívánja gátolni a korszerű infokommunikációs megoldások térnyerését, a hazai taxitársaságokat az utasok kényelmét szolgáló, bizalmát erősítő innovatív applikációk bevezetésére ösztönzi.

A minisztérium nyitott a taxis szabályozás átfogó felülvizsgálatára is, várja a cégek javaslatait. Az Uber európai és magyarországi képviselőivel folytatott legutóbbi tárgyalás eredményeként a felek szakértői szinten egyeztetnek a szolgáltató szabályos működéséhez szükséges intézkedésekről – közölték.

Az NFM üdvözli az uniós szinten harmonizált szabályozás kialakítására tett bizottsági javaslatot. Az Uber megjelenése és üzletpolitikája világszerte heves reakciókat váltott ki, a társaság működését érdemes és hasznos lehet egységes keretek közé szorítani Európában is – írja a tárca.

A minisztérium figyelemmel kíséri és lehetőség szerint alakítani kívánja a közös uniós szabályozás előkészítését. A magyar kormány a folyamat során is változatlan elkötelezettséggel az előírásokat betartó, adót fizető magyar taxisok oldalán áll – fogalmazott az NFM.

Előző sztori

Középpontban a zöld projektek és a törvényi változások – építésügyi konferencia Szegeden + FOTÓK

Következő sztori

Hét nyíllövéssel emlékeztek Vereckén a honfoglaló magyarokra a Feszty-körkép Alapítvány szervezésében