Megjelentek a kartellek ellen alkalmazott engedékenységi politika részletszabályai

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelentek a kartellek feltárásában kulcsfontosságú engedékenységi politika jogintézményének részletszabályai, valamint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogalkalmazási gyakorlata – közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

Az engedékenységi politika lényege, hogy aki feltárja a kartellt, kiszáll belőle, és bizonyítékot szolgáltat, valamint együttműködik a versenyhatósággal, az mentesülhet a bírság alól vagy alacsonyabb bírságra számíthat. A tájékoztatás szerint a GVH és a Versenytanács elnökeinek június 7-én hatályba lépett közös közleménye érthetően és egyértelműen mutatja be a jogintézményt, ezzel is ösztönözve a vállalkozásokat engedékenységi kérelmek benyújtására. Mint írták, a kartellek feltárásánál gyakran a “hallgatás megtörése”, így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése a sikeres fellépés kulcsa. A versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak információhoz – ennek egyik eszköze az engedékenységi politika. Az Európai Bizottság éppen az engedékenységi politika alkalmazásával tárja fel a kartellügyek mintegy 90 százalékát.

A GVH engedékenységi politikájának részletszabályai korábban a hivatal engedékenységi tájékoztatójában jelentek meg. A mostani közlemény a korábbi engedékenységi tájékoztató szabályait veszi át, de egyes kérdéseket a korábbiaknál részletesebben szabályoz. A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az engedékenységi politika keretei között zárul majd a kartelleljárások többsége, így lehetővé válik, hogy a GVH további jogsértések felderítésére fordítsa erőforrásait – áll a közleményben.

Előző sztori

Tóbiás Botkával rodeózott Szegeden: A népszavazáshoz szükséges aláírásokat június 28-án adja le az MSZP

Default thumbnail
Következő sztori

Euro 2016: 20 millió forintra büntette az MLSZ-t az UEFA

Legutóbbi hasonló cikkek

Pontosítás

Pontosítjuk az "Újra bilincsben Szabó Bálint!’’ című cikkünket.…