Bulvár

Letöltendő börtönt kért az ügyész a röszkei tömegzavargás vádlottaira

Letöltendő börtönt kért az ügyész a röszkei tömegzavargás vádlottaira

2016. június 29., szerda
Letöltendő börtönt kért az ügyész a röszkei tömegzavargás vádlottaira
Illegális bevándorlás - Könnygázt és vízágyút is bevetettek a re

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását és kiutasítást kért az ügyész a tavaly ősszel a röszkei közúti átkelőnél történt tömegzavargás miatt indult per vádlottaira a Szegedi Járásbíróságon szerdán.

Az ügyészség kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt - köztük egy nőt - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádol.

Ambruzs Róbert

ügyész perbeszéde elején hangsúlyozta, a terheltek a vád szerint nem voltak tevékeny résztvevői a határátkelőnél kialakult zavargásnak. Ha ez így történt volna, akkor határzár megrongálásával vagy hivatalos személy elleni erőszakkal is vádolnák őket. A vádlottaknak azonban tudniuk kellett, hogy az átkelőnél miért épült határzár, észre kellett venniük a határ védelmére összevont rendőri erőket, a vízágyút, a páncélozott járműveket. Tudatosulnia kellett bennük, hogy az átkelőnél kialakult rendbontás célja, hogy az ott összegyűlt migránsok - illegálisan - magyar területre lépjenek, a hatóságok pedig próbálják ezt megakadályozni - közölte az ügyész. A magyar hatóságok részéről nem hangzott el olyan kijelentés, hogy a várakozók egy részét beengedik. A vádlottak ennek ellenére, a tömegzavargás tudatában lépték át a határt, elfogásuk magyar területen történt - mondta Ambruzs Róbert. Az ügyész a bíróságtól enyhítő körülményként kérte figyelembe venni a vádlottaknál büntetlen előéletüket, többüknél megromlott egészségi állapotukat, illetve hogy kiskorú gyermekeik vannak. A hetedrendű vádlottnál azonban súlyosbító körülmény, hogy megafonon keresztül irányítani próbálta az összegyűlt embereket. A tárgyaláson kiderült, hogy a vádlottak három kivétellel menedékkérelmet nyújtottak be. Két férfinál ennek nem találták nyomát a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyilvántartásában, esetükben védőik kérték, hogy a bíróság a tárgyaláson tett nyilatkozatuk alapján hivatalból kezdeményezze az eljárást. Az egyik vádlott már befogadott, az egyetlen bíróság előtt álló nő oltalmazott státuszt kapott. A per csütörtökön a védőbeszédekkel és a vádlottak nyilatkozataival folytatódik, a bíróság előreláthatólag pénteken hirdet határozatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.