Közélet

Kinyílott a Nagy Virág is! + FOTÓK

Kinyílott a Nagy Virág is! + FOTÓK

2016. június 3., péntek
Kinyílott a Nagy Virág is! + FOTÓK
virag_cukraszda_megnyito09_gs

2016 szeletes tortával, zenekarral ünnepeltek pénteken. A herendi kávéfőző is a helyére került, a cukrászda régi pompájában ragyog. Csokitorta várta az első vendégeket. Tekintse meg galériánkat!

2016 szeletes tortával, zenekarral, színpadi műsorral ünnepelte meg

Gyuris László

üzemeltető, hogy a Kis Virág mellett a Nagy Virág is kinyitott június 3-án, pénteken négy órakor.

Korábban megírtuk,

az üzlet berendezésének nagy részét sikerült újból összegyűjteni – visszakerültek a 13-15 év alatt elhordott csillárok, székek, asztalok, fali karok és egy magánszemélynél lévő híres herendi kávéfőző. A milánói tükröket felújították, a freskóknál szintén visszaállították az eredeti - 1922-es - állapotokat. A zöld szalon – amit most vadász szalonnak hívnak – nemcsak renováláson esett át, hanem új funkciót is kapott, céges rendezvények, esküvők céljára adják ki. A középső szalon pedig Versailles-ról kapta nevét. A két Virág cukrászda felújítása összesen több mint 100 millió forintba került, így öt év helyett

húsz évre mond le mindkét fél a rendes felmondásról

. A Széchenyi téren keresztül vonultak fel a fellépők, elöl a mazsorettek, középen a Fricsay Fúvószenekar, hátul a Pavane Táncegyüttes magyaros ruhába öltözött tagjai. Mintegy 300 fő - a legkisebbektől a nyugdíjasokig - várta őket és egyben a nyitás pillanatát. A rendezvényt - Szeged Napja után szinte megszokottan - biztonsági emberek vigyázták.

virag_cukraszda_megnyito18_gs

Botka László

polgármester hangsúlyozta, öröm a mai nap, régóta vágytak erre a szegediek. "Nekünk, szegedieknek sok különleges értékünk van" - ezek közé sorolja a Virág cukrászdát is. A vendéglátóhely története a megmaradást is szimbolizálja, hiszen az épület s benne a cukrászda túlélte Nagy Árvizet, igaz, a Virágh nevet csak 1922-ben kapta

(30 évvel később, az államosítás idején tűnt el a h betű - szerk.)

. Emlékeztetett, még

József Attilának

is törzshelye volt a cukrászda. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, de 2010-ben tönkrement, ezután szerezte vissza az önkormányzat. Pick, egyetem és Virág cukrászda – e három nevezetessége van Szegednek, állította egy török vámparancsnok Gyuris Lászlónak, miután a könyvtárban utánanézett városunknak, ezért is sajnálta, hogy az utóbbi években zárva tartott az egység. "Akkor értettem meg, mit jelent a tradíció, legyen szó a Zserbóról, vagy a Virágról" - úgy gondolja, ha szeretettel szolgálnak ki, akkor generációk múlva is élni fog a cukrászda. A 2016 szeletes tortáról elmondta, tradicionális módon készült, nincs benne kényelmi termék, őrzi az 1800-as évek végének a jellemzőit. Általában a vajkrémes alapú süteménybe diót, csokoládét tettek. A csokoládés nehéz felvertet fehér máz borította, benne jelentős mennyiségű dió, csokoládédarabkák és csokoládékrém. Az emeletes torta tetején Szeged és a Virág címerét láttuk, illetve a 2016 feliratot lehetett olvasni, a hatalmas sütit 8-10 ember segédletével lehetett csak felvinni a színpadra. Az első szeletet Botka László vágta fel, s osztotta szét lánya segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.