Közélet

Illegális bevándorlás: ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai (FRISSÍTVE)

Illegális bevándorlás: ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai (FRISSÍTVE)

2016. június 14., kedd
Illegális bevándorlás: ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai (FRISSÍTVE)
biro_birosag_jogasz_ugyved

A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásaikban többségében tagadták a bűncselekmény elkövetését a tavaly ősszel a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés vádlottjai.

A Szegedi Törvényszéken kedden kezdődött el a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgár pere. A vádirat szerint tavaly október 22-én éjszaka a fogvatartottak eltorlaszolták az egyik zárka ajtaját és éhségsztrájkba kezdtek. A zendülés több zárkára is átterjedt, kilenc helyiséget rongáltak meg, betörték az ablakokat, a szektorajtók üvegezését, megrongálták a fűtésrendszert. Tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A felolvasott vallomások szerint a vádlottak nem tudtak semmi biztosat arról, mikor hagyhatják el a börtönt, és attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak. A fogvatartottak között elterjedt, hogy két ember megpróbálta fölakasztani magát, és őket ezután kiengedték. Azt - egy kivételével - valamennyi vádlott tagadta, hogy részt vett volna az erőszakos cselekményekben. A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre és kiutasításra ítélt szerbiai férfit vezették elő. Két vádlott - miután az előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette - ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot bocsátottak ki, heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken. A szerbiai férfi a bíróságon nem tett vallomást, korábban azonban elismerte a bűncselekmény elkövetését. A vádlott közölte, azért nem szerepel a szerb hatóságok nyilvántartásában, mert cigány nemzetiségű, születésekor nem anyakönyvezték, és semmilyen okmánya sincs. A tárgyalás októberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

Korábban írtuk:

A vádirat ismertetésével kedden elkezdődött a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen tavaly ősszel történt fogolyzendüléssel vádolt tíz férfi pere a Szegedi Törvényszéken. A tárgyalásra a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgárságú vádlott közül csupán az utóbbit vezették elő. Két vádlott - miután előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette - ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken. A vádirat szerint tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet egyik körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe, vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A szerb férfit embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra ítélte a bíróság. A körletben október elejétől - mivel a kitoloncolásokat nem lehetett végrehajtani - egyre nőtt a feszültség, a fogvatartottak éhségsztrájkot kezdtek, ablakokat törtek ki. Október 22-én éjszaka az egyik zárkánban nyolcan elhatározták, hogy elbarikádozzák magukat, éhségsztrájkba kezdenek, és felmerült köztük a közös öngyilkosság lehetősége is. A lecsavarozott emeletes ágyakat felfeszítették, kettétörték és a bútorokkal eltorlaszolták a befelé nyíló zárkaajtót. A történteket a másnap reggeli körletellenőrzésen vették észre az őrök. A rendőrök és a büntetés-végrehajtási (bv-) intézet vezető tárgyalni kezdtek a fogvatartottakkal, akik azt szerették volna elérni, hogy szabadon távozhassanak. A zendülés híre gyorsan elterjedt és folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is. Egy másik zárkában két fogvatartott kézzel, illetve székkel kitörte az ablakokat, egy másik zárkában - eddig még nem azonosított emberek - összetörték az ablak- és ajtóüvegeket, valamint megrongálták a fűtésrendszert, és a kiömlő víz miatt az egész körletet áramtalanítani kellett. A zendülés továbbterjedésének megakadályozása érdekében jelentős rendőri és bv-erőket vezényeltek a helyszínre és részleges riadót is elrendeltek. A folyamatos tárgyalások hatására - részben az eseményektől függetlenül helyszínre érkező nemzetközi ellenőröknek köszönhetően - az intézetben enyhült a feszültség, este tíz után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették. A tárgyalás a vádlottak nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.