Írjon nekünk

Bulvár

Illegális bevándorlás: ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

biro_birosag_jogasz_ugyved

A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásaikban többségében tagadták a bűncselekmény elkövetését a tavaly ősszel a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés vádlottjai.

A Szegedi Törvényszéken kedden kezdődött el a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgár pere.

A vádirat szerint tavaly október 22-én éjszaka a fogvatartottak eltorlaszolták az egyik zárka ajtaját és éhségsztrájkba kezdtek. A zendülés több zárkára is átterjedt, kilenc helyiséget rongáltak meg, betörték az ablakokat, a szektorajtók üvegezését, megrongálták a fűtésrendszert.

Tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A felolvasott vallomások szerint a vádlottak nem tudtak semmi biztosat arról, mikor hagyhatják el a börtönt, és attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak. A fogvatartottak között elterjedt, hogy két ember megpróbálta fölakasztani magát, és őket ezután kiengedték. Azt – egy kivételével – valamennyi vádlott tagadta, hogy részt vett volna az erőszakos cselekményekben.

A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre és kiutasításra ítélt szerbiai férfit vezették elő. Két vádlott – miután az előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette – ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot bocsátottak ki, heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A szerbiai férfi a bíróságon nem tett vallomást, korábban azonban elismerte a bűncselekmény elkövetését. A vádlott közölte, azért nem szerepel a szerb hatóságok nyilvántartásában, mert cigány nemzetiségű, születésekor nem anyakönyvezték, és semmilyen okmánya sincs.

A tárgyalás októberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

Korábban írtuk:

A vádirat ismertetésével kedden elkezdődött a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen tavaly ősszel történt fogolyzendüléssel vádolt tíz férfi pere a Szegedi Törvényszéken.

A tárgyalásra a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgárságú vádlott közül csupán az utóbbit vezették elő. Két vádlott – miután előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette – ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A vádirat szerint tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet egyik körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe, vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket. A szerb férfit embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre és kiutasításra ítélte a bíróság.

A körletben október elejétől – mivel a kitoloncolásokat nem lehetett végrehajtani – egyre nőtt a feszültség, a fogvatartottak éhségsztrájkot kezdtek, ablakokat törtek ki. Október 22-én éjszaka az egyik zárkánban nyolcan elhatározták, hogy elbarikádozzák magukat, éhségsztrájkba kezdenek, és felmerült köztük a közös öngyilkosság lehetősége is. A lecsavarozott emeletes ágyakat felfeszítették, kettétörték és a bútorokkal eltorlaszolták a befelé nyíló zárkaajtót. A történteket a másnap reggeli körletellenőrzésen vették észre az őrök. A rendőrök és a büntetés-végrehajtási (bv-) intézet vezető tárgyalni kezdtek a fogvatartottakkal, akik azt szerették volna elérni, hogy szabadon távozhassanak.

A zendülés híre gyorsan elterjedt és folyamatos hangoskodás, kiabálás kezdődött a többi szektorban is. Egy másik zárkában két fogvatartott kézzel, illetve székkel kitörte az ablakokat, egy másik zárkában – eddig még nem azonosított emberek – összetörték az ablak- és ajtóüvegeket, valamint megrongálták a fűtésrendszert, és a kiömlő víz miatt az egész körletet áramtalanítani kellett.

A zendülés továbbterjedésének megakadályozása érdekében jelentős rendőri és bv-erőket vezényeltek a helyszínre és részleges riadót is elrendeltek. A folyamatos tárgyalások hatására – részben az eseményektől függetlenül helyszínre érkező nemzetközi ellenőröknek köszönhetően – az intézetben enyhült a feszültség, este tíz után pedig a zendülés kiindulópontjául szolgáló zárka eltorlaszolását is megszüntették.

A tárgyalás a vádlottak nyomozati vallomásainak ismertetésével folytatódik.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál