Íjász-vk: nem szereztek olimpiai kvótát a magyarok

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyik magyar versenyző sem szerzett kvótát az íjászok utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, amit a vasárnapig tartó antalyai világkupaverseny keretében rendeztek.

Egyéniben három íjász, Banda Árpád, Gajdos Csaba és Buzás Károly szállt versenybe pénteken a riói indulási jogért.

Banda a nyitókörben két ízben egyenlített Jamshid Sodikov ellen a nemzetközi szövetség honlapja szerint, majd a döntő szettben pontosabban célzott üzbég ellenfelénél, ezzel 6-4-es sikerével lépett tovább a második fordulóba. Itt megnyerte az első szettet Juraj Duchon ellen, a másodikban a szlovák versenyző egyenlített. A harmadik játszmában Banda első vesszője egy pontot érően ért célba – a magyar szövetség tájékoztatása szerint technikai hiba miatt -, így ezt a szettet Duchon nyerte, aki végül a negyedik hármas sorozatnál is jobban célzott, s 6-2-re győzve ő jutott a 32 közé.

Gajdos Csaba az első fordulóban szetthátrányból fordítva 6-2-re legyőzte az osztrák Andreas Gstöttnert, ám a második körben 6-0-ra kikapott a lengyel Pawel Marzectől.

Buzás Károly a nyitókörben fejezte be a szereplését, miután hiába egyenlített kétszer is Pit Klein ellen, a döntő szettben a luxemburgi versenyző lőtt jobban, így 6-4-re nyert.

Az antalyai viadalon eredetileg három kvótát osztottak volna nemenként az egyéni viadalon, ám a csütörtöki csapatkvalifikáció eredményei miatt – amelybe nem kerültek be a magyarok – a férfiaknál öt versenyző szerezhetett riói indulási jogot.

Legutóbb az 1996-os atlantai játékokon vett részt magyar íjász.

Előző sztori

Helyettes tisztifőorvos: utazás előtt tájékozódni kell a védőoltásokról

Következő sztori

Férfi kézilabda vb: csak a negyedik kalapban a magyar válogatott