Íjász-vk: Banda az első fordulóban búcsúzott, pénteken lőnek kvótáért a magyarok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Banda Árpád az első fordulóban búcsúzott az íjászok vasárnapig tartó antalyai világkupa-versenyén, az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalon pénteken lőnek a riói kvótáért a magyar versenyzők.

Banda egyedüli magyarként a 66. helyen harcolta ki a vk-szereplés jogát a hétfői rangsorolóban, a nyitókörben az orosz Vitalij Popov várt rá. Az első két szettben döntetlen született – a nemzetközi szövetség honlapjának beszámolója szerint -, a harmadikat viszont megnyerte Banda Árpád, s mivel a negyedik szett is döntetlennel zárult, közel került a továbbjutáshoz. A döntő szettben azonban az orosz remekül célzott, 29 kört lőve egyenlített. Következett a szétlövés, amelyben az orosz tízest, míg Banda nyolcast lőtt, így Popov ment tovább.

A pénteki kvótaszerző viadalt Banda jelen állás szerint a 16. kiemeltként várja, ám ez még módosulhat, ha a csütörtöki csapatverseny után esnek ki előle kvótát szerzett versenyzők. Rajta kívül Buzás Károly és Gajdos Csaba is versenybe száll a riói indulási jogért: előbbi 62., utóbbi 93. pozícióban rangsorolt a kvalifikációs versenyre.

A csütörtöki csapatkvalifikációba nem kerültek be a magyarok.

Az antalyai viadalon nemenként három egyéni és három csapatkvótát osztanak ki. Rióban a csapatban is szereplő országok három versenyzőt indíthatnak az egyéni versenyben, más nemzetek viszont csak egy íjásszal vehetnek részt a játékokon.

A kvalifikáció a nemzetre vonatkozik. A kvótás helyre bárki nevezhető, aki július 11-ig teljesíti a minimális selejtezős pontszámot, amely a férfiaknál 630 FITA-kör. Ezt eddig a magyar versenyzők közül Banda Árpád, valamint Buzás Károly lőtte meg.

Legutóbb az 1996-os atlantai játékokon vett részt magyar íjász.

Előző sztori

Már közel 300-an neveztek az EPAM szegedi jótékonysági maratonjára

Következő sztori

Színes programok a vásárhelyi Múzeumok Éjszakáján