/

Hideg sör, hideg fej. Fenyegeti veszély az Eb (magyar) szurkolóit?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eb-pótselejtezõ - Magyarország-Norvégia


Terrorfenyegetettség, tüntetések, utcai balhék, árvizek – s mindezek pár nappal a labdarúgó-Eb kezdete előtt. Biztonsági szakértőt és MLSZ-igazgatót kérdeztünk a franciaországi helyzetről.

„Nem aggódunk sem a természeti katasztrófák, sem a terrorfenyegetettség miatt” – válaszolta lapunk kérdésére Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója, aki Franciaországban, a labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínén szurkol a 44 év után újra kontinens tornára jutó magyar csapatnak. Hetek óta a verseny biztonsága a téma a magyar médiában, a terrorfenyegetettség mellett természeti katasztrófák és tüntetések, utcai randalírozások is sújtják a francia államot. E közegbe indul Nógrádi Tibor információi szerint a több mint tízezer magyar szurkoló, beleértve mintegy 200-300 fő Csongrád megyei futballrajongót.

„Hideg legyen sör, jó legyen a hangulat, s ne felejtsük el: hajrá Magyarország” – tanácsolta a kiutazóknak a megyei igazgató, Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azonban ezen kívül mást is javasol.

„Kell aggódni” – úgy látja, fennáll a terrorveszély, vallástól függetlenül, hiszen a legutóbb Ukrajnában elfogott férfi, aki merényleteket tervezett az EB ideje alatt, sem az iszlám híve. Azt gondolja, ennek ellenére a magyar szurkolók nem számítanak célcsoportnak, maximum akkor, ha döntőbe jutunk, s a franciákkal, angolokkal, vagy németekkel mérkőzünk meg. Javasolja, hogy indulás előtt jelezzük a konzulátuson, hogy kiutazunk.

„A stadionokban hihetetlen biztonság lesz, szűrni fogják a közönséget a rendőrök, katonák. Tavaly a Stade de France-ba sem jutottak be a merénylők” – emlékeztetett a szakértő. Sokkal veszélyesebbnek tartja a tereket, a kocsmákat, ahol összegyűlnek a szurkolók ünnepelni, valamint azokat a pályaudvarokat, repülőtereket, aluljárókat, csomópontokat, amelyekben sok utazó fordul meg, tömeg van.

nemeth_ferenc01_gs

„Robbanásnál mindegy, hogy mit teszünk, annak hatóköre, sugara van, szilánkok röpködnek, csak imádkozni lehet. Azonban célszerű minél hamarabb elhagyni a helyszínt, mert lehetnek a környéken gépfegyveres elkövetők. Ha erre nincs idő, akkor célszerű a földre vetni magunkat, oszlop, fedezék mögé húzódni, miközben figyelünk barátainkra, szeretteinkre” – tanácsolta egy terrortámadás esetére Német Ferenc. A „hősködést” azonban nem ajánlotta, mert egy ilyen esemény alatt ilyen személyek nincsenek, csak értelmetlen áldozatok, inkább törődjön a szurkoló a saját biztonságával.

Ezt követően várhatóan hamarosan megérkeznek a rendőrök és a kommandósok. Mi a helyzet, ha a terroristák és a felmentők közé szorulunk? „Villámgyorsan ki kell kerülni a tűzvonalból. Nem tudják, hogy túszok vagyunk-e, vagy terroristák, ezért maximális együttműködés kell, földre fekvés, kezeket a tarkóra téve. Általában mindenkit megbilincselnek, amelyen nem kell felháborodni, mert az ő munkájukat lassítanánk ezzel” – fogalmazott.

Az üldözés során útzárakra, ellenőrzésekre lehet számítani, ami igénybe veszi mindenkinek a türelmét, ezért ételt, italt érdemes magunkkal vinni. A folyadék alatt Német nem alkoholt ért, a terrortámadásnál is nagyobb az esélye, hogy egy-egy részeg, B-középhez tartozó csoport összeverekedik. Egy ilyen csetepatéba belekeveredés, akár súlyosabb sérülésekkel is járhat, vagy a legjobb esetben is az éjjeli szállást a francia csendőrség biztosítja.

Előző sztori

Rekordkicsire zsugorodott májusban az Északi-sark jégtakarója

Következő sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK