Közélet

Hideg sör, hideg fej. Fenyegeti veszély az Eb (magyar) szurkolóit?

Hideg sör, hideg fej. Fenyegeti veszély az Eb (magyar) szurkolóit?

2016. június 10., péntek
Hideg sör, hideg fej. Fenyegeti veszély az Eb (magyar) szurkolóit?
Eb-pótselejtezõ - Magyarország-Norvégia

Terrorfenyegetettség, tüntetések, utcai balhék, árvizek – s mindezek pár nappal a labdarúgó-Eb kezdete előtt. Biztonsági szakértőt és MLSZ-igazgatót kérdeztünk a franciaországi helyzetről.

„Nem aggódunk sem a természeti katasztrófák, sem a terrorfenyegetettség miatt” – válaszolta lapunk kérdésére

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója, aki Franciaországban, a labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínén szurkol a 44 év után újra kontinens tornára jutó magyar csapatnak. Hetek óta a verseny biztonsága a téma a magyar médiában, a terrorfenyegetettség mellett természeti katasztrófák és tüntetések, utcai randalírozások is sújtják a francia államot. E közegbe indul Nógrádi Tibor információi szerint a több mint tízezer magyar szurkoló, beleértve mintegy 200-300 fő Csongrád megyei futballrajongót. „Hideg legyen sör, jó legyen a hangulat, s ne felejtsük el: hajrá Magyarország” – tanácsolta a kiutazóknak a megyei igazgató,

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azonban ezen kívül mást is javasol. „Kell aggódni” - úgy látja, fennáll a terrorveszély, vallástól függetlenül, hiszen a legutóbb Ukrajnában elfogott férfi, aki merényleteket tervezett az EB ideje alatt, sem az iszlám híve. Azt gondolja, ennek ellenére a magyar szurkolók nem számítanak célcsoportnak, maximum akkor, ha döntőbe jutunk, s a franciákkal, angolokkal, vagy németekkel mérkőzünk meg. Javasolja, hogy indulás előtt jelezzük a konzulátuson, hogy kiutazunk. „A stadionokban hihetetlen biztonság lesz, szűrni fogják a közönséget a rendőrök, katonák. Tavaly a Stade de France-ba sem jutottak be a merénylők” – emlékeztetett a szakértő. Sokkal veszélyesebbnek tartja a tereket, a kocsmákat, ahol összegyűlnek a szurkolók ünnepelni, valamint azokat a pályaudvarokat, repülőtereket, aluljárókat, csomópontokat, amelyekben sok utazó fordul meg, tömeg van.

nemeth_ferenc01_gs

„Robbanásnál mindegy, hogy mit teszünk, annak hatóköre, sugara van, szilánkok röpködnek, csak imádkozni lehet. Azonban célszerű minél hamarabb elhagyni a helyszínt, mert lehetnek a környéken gépfegyveres elkövetők. Ha erre nincs idő, akkor célszerű a földre vetni magunkat, oszlop, fedezék mögé húzódni, miközben figyelünk barátainkra, szeretteinkre” – tanácsolta egy terrortámadás esetére Német Ferenc. A „hősködést” azonban nem ajánlotta, mert egy ilyen esemény alatt ilyen személyek nincsenek, csak értelmetlen áldozatok, inkább törődjön a szurkoló a saját biztonságával. Ezt követően várhatóan hamarosan megérkeznek a rendőrök és a kommandósok. Mi a helyzet, ha a terroristák és a felmentők közé szorulunk? „Villámgyorsan ki kell kerülni a tűzvonalból. Nem tudják, hogy túszok vagyunk-e, vagy terroristák, ezért maximális együttműködés kell, földre fekvés, kezeket a tarkóra téve. Általában mindenkit megbilincselnek, amelyen nem kell felháborodni, mert az ő munkájukat lassítanánk ezzel” – fogalmazott. Az üldözés során útzárakra, ellenőrzésekre lehet számítani, ami igénybe veszi mindenkinek a türelmét, ezért ételt, italt érdemes magunkkal vinni. A folyadék alatt Német nem alkoholt ért, a terrortámadásnál is nagyobb az esélye, hogy egy-egy részeg, B-középhez tartozó csoport összeverekedik. Egy ilyen csetepatéba belekeveredés, akár súlyosabb sérülésekkel is járhat, vagy a legjobb esetben is az éjjeli szállást a francia csendőrség biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.