Közélet

Három és fél milliárdból zöldülne Szeged

Három és fél milliárdból zöldülne Szeged

2016. június 6., hétfő
Három és fél milliárdból zöldülne Szeged
liget001kf

Az újszegedi ligetre és Tarjánra egyenként bruttó 990 milliót költene Szeged a 2020-ig tartó uniós ciklusban, Odesszára 820-at, míg a partfalat övező zöldfelületek rendezésére 740 milliót – ismertette a városi főépítész a terveket a IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián.

Szegedi projektek a zöldülés jegyében címmel ismertette a

IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián

Sz. Fehér Éva

városi főépítész a 2020-ig zöld projektjeit, hangsúlyozva, hogy az újszegedi Erzsébet Ligetet, Odesszát és Tarjánt, valamint a partfal környezetének rendbetételét és zöldítését célzó tanulmányok teljes körűek, ám pénz nem fog jutni mindenre. Mint elmondta, arra fognak törekedni, hogy mindenhova egyenletesen jusson a forrásokból. Szeged főépítésze elmondta, hogy a ligetre bruttó 990 millió forint, Odesszára 820, Tarjánra 990, míg a partfalat övező zöldfelületekre 740 millió forintot szánnak. Mind a négy terület esetében elkészültek a tervek, a liget esetében pedig már a kiviteli tervek is. Eddig a Liget-projektről esett a legtöbb szó, tavaly

lakossági fórumot tartottak

, ahol a megjelentek a kevesebb néha több elvét vallották, nevezetesen úgy értékelték, túl sok mindent akar a tervezőcsapat bezsúfolni a ligetbe, míg Odesszában szépítgetés helyett teljes közmű- és járdafelújítást szeretnének inkább.

A Liget-projekt kapcsán később Szentistványi István független önkormányzati képviselő is kifejtette aggályait

, május közepén végül

a városüzemeltetési bizottság ülésén elfogadták az akciótervet

a civil kritikák ellenére.

feher_eva02_gs

Sz. Fehér Éva kifejtette, hogy a liget esetében óvatosan nyúltak a fejlesztéshez, hiszen a természetvédelem és a városi rekreáció együtt kell, hogy éljen a területen. Mivel vannak bokrokkal és fákkal teljesen benőtt területek is ott, a természetvédelmi elvárásokat kell szem előtt tartani. A funkció nem változna, ugyanúgy találkozóhely maradna, ahol lehet pihenni, sportolni vagy éppen kerékpározni, de az a cél, hogy intenzívebben használják a szegediek. A fősétány szerepét is erősíteni akarják, számtalan terv készült erre, helyet kapnak majd ott a kerékpárosok, gyalogosok, míg a fasor is szélesebb, intenzívebb zöld sávot kap. A futók régi vágya is teljesülhet, ugyanis rekortán pályát is terveztek, a futókör mellett pedig intenzív sétány fut végig, ott akár sportolókat lehet kísérni. 1200-300 méteres pálya szerepel az elképzelésekben, de már kijelölték azt a nyomvonalat, amivel 1500 méterre lesz bővíthető. A városi főépítész elmondta, hogy a fősétányon 1000 méteres futókör kialakítására lenne lehetőség, megtartva ott az eredeti burkolatot, ezt kiegészítő pályaként lehetne hasznosítani. Ezeken felül – az újszegediek igényeihez igazodva – kutyafuttató is helyet kap az Erzsébet ligetben, továbbá tanösvényeket és sétautakat alakítanának ki. Utóbbiakat úgy tervezik, hogy vízáteresztő burkolatot kap majd és kikerülgetnék a fákat is. Integrált játszóeszközök kihelyezését is tartalmazza a Liget-projekt, a mozgáskorlátozottak egyesületével és kerékpárosokkal is egyeztetéseket folytattak erről, továbbá a környékbeli intézmények vezetőinek a véleményét is kikérték. A szabadtéri színpad megmarad, felújítására viszont külön forrásokat keresnek, nem a projekt keretében hoznák rendbe. Odesszáról Sz. Fehér Éva elmondta, egyedi megjelenésű területről van szó, hiszen támfalak szabdalják, érdekes szintkülönbségek alakultak ott ki, amiket térépítészeti elemként fognak kezelni. Az is a tervek között szerepel, hogy Odesszát több helyen kötik össze ligettel, a vízmű terület mellett is megközelíthető lesz. A fogató tereknél, vagyis a piacnál és a Maróczy Géza térnél egy intenzívebb fejlesztés valósulhat meg a bruttó 820 millió forintból. A főépítész arról is tájékoztatott, hogy a felmerült igények között szerepel, hogy Újszegeden Vedres István építésznek is emléket állítsanak a Vedres utca környékén, erről is megkezdődtek már az egyeztetések.

feher_eva01_gs

Tarján városrésszel kapcsolatban a IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián elhangzott, hogy hiába van ott a legtöbb fa, az ottani növényzet van a legrosszabb állapotban egész Szegedet vizsgálva. Az ott tervezett projekt így a fák állapotfelmérését is tartalmazni fogja, illetve a tervezők kijelölték azokat főbb találkozási pontokat, ahol nagyobb munkák várhatóak. Ezek között burkolatmegújítások, klímát javító vízfelületek kialakítása szerepel, illetve kreatív, fiatalok által is jól használható játszóeszközöket helyeznének ki. A városi főépítész előadásának végén a partfalat övező zöldfelületekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a klinikák előtti részre, a Roosevelt térre, a Móra-múzeum környékére és a Stefániára is költeni fognak, illetve ennek a projektnek a részét képezi a kultúrpalota előtti új szökőkút építése, amelynek terveiről a lakosság szavazhat, s

ami ellen tiltakozott a Szegedi Hagyományőrző Városképvédő Egyesület

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.