Írjon nekünk

Közélet

MSZP tisztújító kongresszus: Botka megbukott, Molnár Gyula az új elnök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Hiller István; Molnár Gyula

Leszavazták Botka Lászlót a szocialisták! Hiller István korábbi pártelnököt választotta választmányi elnöknek az MSZP szombati, zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszusa. Az Index már arról ír, Botka vereségét követően kivonulhat az országos politikából. A párt elnökének Molnár Gyula volt fővárosi elnököt választották meg.

A szombat délutáni szavazás eredményéről az MSZP saját honlapján számolt be. Hiller István Botka László szegedi polgármestert váltja az országos választmányi elnöki tisztségben.

Botka bukott, és csókoltat mindenkit?

Hiller 201, Botka 134 voksot kapott a küldöttektől. “Ez a döntés könnyen azt jelentheti, hogy Botka párton belüli karrierje véget ér, és visszavonul Szegedre a polgármester. A döntés kívülről azért érdekes, mert Botka az MSZP legnépszerűbb politikusa, egy héten publikált Medián-felmérés szerint a teljes népesség és a párttagok körében is magasan ő a legnépszerűbb. A küldöttek viszont nagyrészt azért szavaztak Hillerre, mert sokan nem voltak elégedettek azzal, ahogy Botka vezeti a választmányi üléseket” – jegyzi meg az Index hírportál. Hozzáteszik még: “Botkát ugyan már most is sokan látnák szívesen a párt és a baloldal 2018-as miniszterelnök-jelöltjének, de most, hogy nem választották meg a választmány élére, aligha futhat neki egy miniszterelnök-jelölti harcnak. A polgármester a belső vereség után nyilvánvalóan kivonul az országos politikából. Ez utóbbit nem említette sehol, a küldöttértekezleteken azonban információnk szerint beszélt arról, hogy ha nem ő győz, akkor utána csókoltat mindenkit Szegedről”.

Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, a 358 szocialista küldött a második fordulóban Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatja ki a párt következő vezetőjét. Az első fordulóban az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121 szavazatot, Tóbiás József 99 szavazatot, Harangozó Tamás 67 szavazatot, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.

A másodig fordulóban a küldöttek Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatták ki a párt következő vezetőjét. A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at.

Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben.

A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat) és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.

Az MSZP új elnöke már a következő választásokra koncentrál

Minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni Molnár Gyula, az MSZP szombaton megválasztott új elnöke.

Molnár Gyula

Az új pártvezető a zárt ajtók mögött ülésező tisztújító kongresszus szavazását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, erős, szolidáris, erős, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva.

Molnár Gyula kérdésre válaszolva megerősítette, a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni az MSZP-t, ugyanis úgy gondolja, a “demokratikus oldal” egyetlen kihívóval győzheti le a “Fidesz-rezsimet”. Hozzátette, az ellenzéki pártok közötti esetleges együttműködésről még korai lenne beszélni, az MSZP elsőként az értelmiség, a civilek és a szakszervezetek felé akar nyitni.

A szocialisták új elnöke hangsúlyozta, a következő két évben félre kívánja tenni a belső vitákat és mindenkire számít abban, hogy vissza tudják szerezni az elmúlt időszakban elveszett hitelességüket.

Jelezte továbbá, hogy tovább kívánja vinni az előző elnökség által elindított, az állami földek privatizációjáról szóló népszavazási kezdeményezést. Molnár Gyula hangsúlyozta, ez a referendum nem csak egy szakpolitikai kérdésről szól, hanem lehetőséget teremt majd az embereknek, hogy véleményt mondjanak az Orbán-kormány egészéről. Megjegyezte továbbá: a kvótareferendumon továbbra is arra kérnek mindenkit, otthonmaradásával jelezze, hogy nem ért egyet az Európa egységét veszélyeztető populista politikával.

Molnár Gyula kérdésre válaszolva közölte, a lehető leghamarabb új frakcióvezetőt választanak, így Tóbiás Józsefet más válthatja a parlamenti képviselőcsoport élén.

Az elnökségről leköszönő Tóbiás József ezt megelőzően jó munkát kívánt az új vezetőknek, és azt mondta, nem kívánja megtartani frakcióvezetői tisztségét. Kifejtette továbbá: büszke arra, hogy az elmúlt két évben nehéz helyzetből sikerült talpra állítania egy olyan pártot, amelyben már sokan nem hittek. Úgy fogalmazott, reméli, hogy volt értelme igazi baloldali politikát folytatni az elmúlt két évben.

A választmány elnökének választott Hiller István határozott, erős karakteres és sikeres szocialista pártot ígért. Hangsúlyozta, jól együtt tud majd működni Molnár Gyulával. Az új választmányi elnök megismételte korábban hangoztatott koncepcióját, amely szerint az elnökség a jövőben elsősorban a napi aktualitásokkal foglalkozik, míg a választmány feladata a hosszú távú stratégiaalkotás lesz.

Hiller István úgy fogalmazott, a siker érdekében össze kívánja hangolni a modern baloldal és a modern nemzet fogalmát, a büszke magyarságot a büszke európaisággal.

A választmány éléről távozó Botka László szintén jó munkát kívánt az új vezetésnek, amelynek szerinte az lesz a feladata, hogy az MSZP mögé állítsa azt a társadalmi többséget, amely le akarja váltani az Orbán-kormányt, ugyanakkor még kritikus a szocialistákkal.

Megjegyezte, továbbra is szegedi polgármesterségét tartja a legfontosabb politikai tisztségének, kérés esetén pedig segíti az új elnökséget is. Botka László cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek 2018-as miniszterelnök-jelöltségéről szóltak. Hangsúlyozta, ez a kérdés egy év múlva lehet a legkorábban esedékes.

Korábban írtuk 1:

Zárt ajtók mögött megkezdődött szombat délelőtt Budapesten az MSZP országos tisztújító kongresszusa, amelyen a küldöttek négy jelölt közül választják meg az ellenzéki párt következő elnökét.

A szocialisták elnöki tisztségét jelenleg betöltő Tóbiás Józsefnek három kihívója van: Szanyi Tibor EP-képviselő, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes.

A választmányi elnöki tisztségre két jelentkező van, a posztot birtokló Botka László kihívója Hiller István volt pártelnök. Elnökhelyettesnek szintén ketten jelentkeztek: a posztot jelenleg is betöltő, de szívpanaszok miatt kórházban kezelt Gőgös Zoltán, valamint Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes. Három alelnököt a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke közül választanak.

Az MSZP elnökválasztó kongresszusa Budapesten

Az elnökjelöltek közül csak Szanyi Tibor nyilatkozott néhány szóban újságíróknak a kongresszus előtt, a Brüsszelben dolgozó politikus ragyogónak nevezte saját esélyeit és sikerként értékelte a médiaérdeklődést.

Hiller István elmondta, úgy érzi a küldöttek őt támogatják a választmányi elnöki tisztségért folytatott versenyben, a tisztséget betöltve pedig egy hosszú távú stratégia kidolgozásába kezd. Hangsúlyozta, míg az aktuális kérdésekkel az elnökségnek kell foglalkoznia, addig a választmány “sokáig kevésbé izgalmas, aztán a végén tulajdonképpen ott dől el minden”. Hiller István kérdésre válaszolva megjegyezte, van olyan elnökjelölt, akivel ideálisan együtt tudna dolgozni, de személyét nem árulta el.

A kongresszus kezdetét követően Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője, vásárosnaményi elnöke újságíróknak nyilatkozva bejelentette, a küldöttek pénzgyűjtésbe kezdtek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka település jégkárainak enyhítésére, hogy segítséget nyújthassanak az ország egyik legnehezebb helyzetben lévő településének. Sértő-Radics István (Együtt), a község polgármestere közölte, Uszka 100 házából 77 károsodott, 50 esetben pedig ki kell cserélni a tetőszerkezetet. A településvezető jelezte, a helyreállításban a kormány segítségére is számítanak.

A magyaridok.hu tudósítása szerint a küldöttek – rendhagyó módon a mai tisztújító kongresszus keretében – egyhangú szavazással módosítottak az MSZP alapszabályának néhány pontján.

A kongresszuson előbb Tóbiás József pártelnök tartotta meg beszámolóját az elmúlt két évről. Azt is bejelentette, hogy sikerül összegyűjteniük a földtörvénnyel kapcsolatos népszavazáshoz szükséges aláírást.

Az elnök után Botka László választmányi elnök kapott szót, aki szintén beszámol arról, milyen munkát végzett a választmány az elmúlt két évben.

A választmányi elnök egyúttal 2018-ra bejelentkezett a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének.

A Népszava munkatársának a hírbe hozott, és a táborban igen népszerű szegedi polgármester elmondta, hogy szó sem volt erről, ő csak annyit mondott: küzdeni akar a Fidesz leváltásáért, ha úgy adódik egy hatásosabb területen, módon, mint amennyit egy város vezetése lehetővé tesz.

Korábban írtuk 2:

Változás vagy az eddigi irány folytatása – ez a tétje a Magyar Szocialista Párt mai tisztújító kongresszusának. A küldötteknek nincs egyszerű dolguk, ugyanis négy elnökjelölt közül kell eldönteniük, hogy ki vezesse a jövőben a pártot. Ennyien az MSZP történetében még nem indultak a párt vezetéséért – írja a magyaridok.hu.

A portál cikke szerint Tóbiás József jelenlegi elnök négy évre vállalta a vezetői szerepet, szeretné folytatni eddig elkezdett munkáját, szerinte baloldali, új generációs, modernizációs programra van szüksége az MSZP-nek. A másik jelölt, Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke szerint egy bátor és erős baloldali kormány képes igazságos országot teremteni minden tisztességes polgárnak, ő a helyi szervezeteket is erősítené.

Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő „dögös” pártot szeretne, előtérbe helyezi az egészségügyi, az oktatási és az idősügyi problémát, valamit pártszékházat építene az MSZP-nek. Molnár Gyula volt budapesti elnök szerint helyre kell tenni a dolgokat, és ki kell nyitni a pártot. Ahogy fogalmaz, „nem ciki szocinak lenni”, ő is a közösségekre koncentrálna. A jelöltek többsége civilekkel, helyi közösségekkel képzeli el a felkészülést a 2018-as parlamenti választásokra.

Kettős jelölés van a választmányi elnöki poszton. Botka László szegedi polgármester kihívója Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, volt pártelnök, egyetemi tanár lesz. A Magyar Idők forrásai szerint Botka László arra készül, hogy megzsarolja a kongresszust: amennyiben a küldöttek nem szavazzák meg választmányi elnöknek, akkor nem vállalja el 2018-ban a miniszterelnök-jelölti posztot. Közben büntetőfeljelentést tettek Botka László ellen különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával a szegedi Ligetfürdő-üzletrész értékesítésével kapcsolatban. A városvezetés állítja: nem történt vagyonvesztés.

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyebek mellett élelemhiánnyal küzd a szervezet.

Tovább olvasom

Hírzóna

A polgárőrök is tevékenyen részt vesznek a segítségnyújtásban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csongrádi körkép.

Tovább olvasom

Közélet

Gulyás: A munkahelyek megőrzése és újak teremtése a legfontosabb

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A kormány intézkedései elegendőek lesznek.

Tovább olvasom

Aktuál