Gazdaság

ELI: egyedülálló innovációs lehetőség a Visegrádi Régió vállalkozásainak

ELI: egyedülálló innovációs lehetőség a Visegrádi Régió vállalkozásainak

2016. június 7., kedd
ELI: egyedülálló innovációs lehetőség a Visegrádi Régió vállalkozásainak

Az ELI-HU Nonprofit Kft. közreműködésével mutatkozott be tegnap a magyar vállalkozásoknak a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott High Time for Beam Time elnevezésű projekt. A kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia innovatív vállalkozásai olyan kutatási berendezésekkel támogassák termékfejlesztésüket, melyekhez korábban nem férhettek hozzá. A projekt a legígéretesebb kutatási tervet benyújtó magyar vállalkozás számára mindenképpen biztosít kutatási időt a kezdeményezésben résztvevő egyik létesítményben.

A Visegrádi régió innovatív kis-és középvállalkozásai termékeik pontosabb – akár molekuláris szintű - megismerésével tökéletesíthetik terméktechnológiájukat, a megszerzett tapasztalatokat és tudást pedig újgenerációs eszközök kifejlesztésére is használhatják. A célzott alapkutatások mélyebb betekintést engednek a termékek és azok komponenseinek korábban nem ismert tulajdonságaiba, valamint rálátást adnak bizonyos külső körülmények között mutatott viselkedésükre. Ez a mélyebb tudás jelentős, széleskörű ipari fejlesztésekhez vezethet, legyen szó akár egy gyógyszeripari cégről, vagy éppen egy repülőgép hajtóműveket gyártó kisvállalkozásról. Az ipari vállalatok számára az egyik legjelentősebb és legígéretesebb tudományág tehát a szubatomikus kutatás területe, vagyis az atomot alkotó elemi részecskék és azok viselkedésének vizsgálata. Ezek a kutatások azonban csak olyan nagyszabású kutatási infrastruktúrákban valósulhatnak meg, melyek korábban csak a tudományos közösség számára voltak elérhetőek, azonban egyre inkább arra törekednek, hogy portfóliójukat az üzleti szféra számára is relevánssá és vonzóvá tegyék. A High Time for Beam Time kezdeményezés ennek a folyamatnak az úttörője kíván lenni. A projekt 2016 áprilisa és szeptembere között valósul meg, a jelentkezők felkészítése érdekében pedig kísérleti pályázati felhívások indulnak 2016. június 1. és július 31. között a Visegrádi Régió vállalkozásainak. A nyertes kutatási tervet benyújtó pályázóknak – köztük legalább egy magyar cégnek is – lehetőséget biztosítanak arra, hogy térítésmentes kutatási időt (beam time) kapjanak a kezdeményezésben résztvevő egyik kutatási létesítményben, többek között a DESY-ben (Deutsches Elektronen-Synchrotron), amely a világ egyik legjelentősebb, részecskegyorsítással foglalkozó intézménye. Az ELI-HU Nonprofit Kft. közreműködésével megvalósuló hazai Információs Napon – június 6-án, Szegeden – az érdeklődő vállalkozások képviselői betekintést nyerhettek a világszínvonalú lézeres infrastruktúrát felvonultató kutatóintézetek működésébe, képet kaphattak a velük való együttműködés előnyeiről, valamint megtudhatták, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük az érvényes pályázatok benyújtásához. A High Time for Beam Time nem egyedülálló projekt, szorosan kötődik a Science Link Network kezdeményezéshez; ez olyan kutatási intézmények infrastruktúráját kívánja létrehozni, mely elérhető innovációs lehetőségeket nyújt az ipari szereplőknek, különös tekintettel az alapkutatások iránt érdeklődő kis-és középvállalkozásokra. Ehhez kapcsolódik a TRAM projekt is, melynek célja ipari kutatóközpontok alapítása a Balti-tenger vidékén, hogy az üzleti szférával is megismertesse az alapkutatások jelentőségét a termékfejlesztésben. További információk a

projekt honlapján

, illetve az

eli-alps.hu oldalon

érhetők el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.