Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Gazdaság

A zöldfelületi mutatók csökkentésével növelné a zöldterületek arányát a szegedi önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

retek_utca05_gs

A bizottsági többség szerint ugyanis csak így tudják “kizöldíteni” Tarjánt és Odesszát. A tervek szerint – ha a technikai feltételek adottak lesznek, egy-, vagy háromnapos jegyek helyett 24 és 72 órásak lesznek. Módosítják a lakásrendeletet, habár az ellenzéki kritikák szerint ennél többet kellene tenni a rászorulókért.

A nyár előtti utolsó közgyűlés okán ült össze a városüzemeltetési bizottság. Szentistványi István külön kérdésére derült ki, hogy Odessza és Tarján zöldfelületi mutatóit csökkentenék a fejlesztés érdekében. Ezt azzal indokolta Szabóné Fehér Éva főépítész és Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester, hogy szükség van játszóterekre, parkolóhelyekre, s hiába csökkentik a burkolt felületeket, nem tudják elérni a kívánt mutatókat, s már jelenleg sem felelnek meg a szabályozásnak. Az alpolgármester megjegyezte, pont a zöldváros projekt érdekében van szükség a zöldfelületi mutatók csökkentésére, más különben nem valósulhatna meg a beruházás. Tarján esetében 20, Odesszánál 8 övezetnél hajtanak végre módosítást, van olyan rész, ahol 50 százalékról 20 százalékra csökkentenék az elvárt előírásos zöldfelületet. A független képviselőt azonban nem sikerült meggyőzniük arról, hogy ez segíti a legnagyobb mértékben a lakótelepek “kizöldítését”, így ő határozott nemmel válaszolt Szeged Megyei Jogú Város Építési Szabályzatának módosítására, de a többség ennek ellenére továbbengedte a határozatot.

Szóba került a a kiskerteknél a beépíthetőség növelése ötről tíz százalékra, Nagy Sándor ironikusan többször megjegyezte, hogy itt is csökkenni fog a zöldfelület. Emlékeztetett, hogy egy kormányzati döntés miatt kell változtatni, s valószínűleg emiatt többen fognak kiköltözni. “Ez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzatnak lesz pénze itt óvoda, iskola, bölcsőde, orvosi rendelő létesítésére” – hangsúlyozta. Az alpolgármester úgy tűnik rendszeres olvasónk, a SZEGEDma Hírportál említése nélkül idézte Sándor János (a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke) tegnapi nyilatkozatát arról, hogy “aki kiköltözik egy nem lakóterületre, az nem várhatja el, hogy a város a közös pénzből egyből járdákat és utakat épít”. Ezzel a helyzetértékeléssel az Együtt városatyája is egyetért.

A lakásrendelet módosítását is támogatta a bizottság, egyedül Szentistványi István tartózkodott, de ő is helyesnek tartja az irányt, csak ennél többet tenne a rászorulókért. Felszólalt Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szemétszállítás államosítása miatt likviditási gondjaik vannak, így szüksége a cégből 2016. június 30-án kiváló Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a korábban említett 200 millió forintos hitelre. Viszont a bérszámlázás ügyében számos kérdésben meg tudtak egyezni az állami holding képviselőjével. A Ritek által fejlesztett számítógépes rendszer elavult, így a következő néhány hónapban fejleszteni kell a bérszámlázó rendszert, ehhez néhány millió forint szükséges, de Makrai ígéretet kapott arra, hogy ezt téríteni fogja az állam. Ha minden jól megy, akkor nyár végére már meg tudják oldani a számlázást.

A város és az SZKT a mostani egy- és háromnapos jegyek helyett 24 órás és 72 órásat adna. Ez előnyös lenne a turisták számára, s abban bíznak, hogy így növekedhet a tömegközlekedés kihasználtsága. A bevezetés akadálya, hogy egyelőre még nem tudják rögzíteni a felhasználás első időpontját a járműveken, de a helyi járatokat biztosító cégeket most a bizottság felkérte ennek kidolgozására. Változtatni kell az energetikai pályázatokon. A városfejlesztési alpolgármester kritizálta a pályázati feltételek hektikus változását. Az ehhez való alkalmazkodással indokolta, hogy a nyári sürgős döntésekhez ne kelljen közgyűlési jóváhagyás, csupán a városüzemeltetési bizottságé. A városatyák ezeket a lépéseket így csak utólag hagyják jóvá ősszel.

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

Büfést keres a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Még várják a pályázókat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Turistacsalogató programokat kínál a makói önkormányzat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kedvezménykuponokkal és fürdőbelépővel csábítják a vendégeket.

Tovább olvasom

Aktuál