Kultúra

A szegedi szobrászművész második Mindszenty-szobrát avatják

A szegedi szobrászművész második Mindszenty-szobrát avatják

2016. június 19., vasárnap
A szegedi szobrászművész második Mindszenty-szobrát avatják
mindszenty_szobor_kligl_sandor

Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek állítanak emléket Komáromban. A közel 2 méteres, kőből faragott szobrot Kligl Sándor tervezte, aki szerint a szoboravatás egyfajta bocsánatkérés a nyilas diktatúrának sziklaszilárdan ellenálló bíborostól.

Kligl Sándor

szegedi szobrászművésznek nem ez az első felkérése, amivel

Mindszenty Józsefnek

állíthat méltó emléket: Esztergomban egy bronz szobor őrzi alakját, nyár végén pedig Vácon avatják fel a bíborosnak állított emléket. Komáromban június 19-én, a Jézus Szíve templom előtt leplezik le Kligl második Mindszenty-szobrát, amely az egykori esztergomi érseket imára kulcsolt kézzel ábrázolja. Az ünnepségen

Soltész Miklós

, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára mond avatóbeszédet. Mindszenty József 1945 szeptemberében lett a magyar katolikus egyház feje, XII. Pius pápa előbb esztergomi érsekké, pár hónappal később bíborossá nevezte ki. 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadult ki a fogságából. A bíboros a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el. A magyar Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában - írta róla összefoglalóan tavaly az MTI. "Azzal, hogy szobrot állítunk Mindszenty Józsefnek, az utókor, a túlélők kérnek bocsánatot tőle. Nagy adósságot törlesztünk ezzel Magyarország utolsó hercegprímása előtt, kinek halálával hatalmas veszteség érte a katolikus egyházat" - mondta a szobrászművész. Kligl hozzátette: számos, Mindszentyhez hasonló kiválóság megörökítése vár még a szobrászszakmára, szerinte a rendszerváltás után 26 évvel is sok pótolni való személy hiányzik a közterekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.