Írjon nekünk

Közélet

A polgári oldal közös koszorúzással és Trianon-esttel emlékezett a békediktátumra + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szegedi_polgari_platform_trianon37_gs

Június negyedike nemcsak a gyászról, hanem a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról is szól. Fekete Pál történész tartott előadást, majd az Árpád téren az országzászló emlékműnél koszorúztak.

Habár a zivatar a tetőfokára hágott, s száraz cipővel lehetetlen volt megtenni száz métert is, mégis telt ház előtt emlékezett a dóm altemplomában a szegedi polgári oldal a trianoni békediktátum 96. évfordulójára és egyben ünnepelte meg a Nemzeti Összetartozás Napját. A rendezvényen a KDNP-t Kalmár Ferenc „Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért” felelős miniszteri biztosa, a Fideszt Nógrádi Tibor, a szegedi szervezet elnöke és a Fidesz-L.É.T. frakcióvezetője képviselte. Az Őserő Dalárda hazafias népdalcsokrot adott elő, Fazekas Sándor Reményik Sándor Keserű szívvel című versét szavalta el, a Klúg Péter Iskola diákjai pantomim előadást mutattak be.

Az est szervezője, Dobák Lászlóné kiemelte, sem protokolláris beszédekkel, sem szigorúan vett koszorúzási sorrenddel nem készültek, mert a határon túli magyarok ügye nem pártkérdés. Emlékeztetett, a trianoni békediktátum aláírásának alig negyedórás ceremóniáját követően több mint hárommillió magyar vált egy idegen ország állampolgárává. Felelevenítette a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazást, amire válaszul az általa vezetett Szőregi Csodaszarvas Polgári Kör 2005-ben Trianon Emlékévet hirdetett meg, jártak a várpalotai Trianon Múzeumban, a csíksomlyói búcsún és versenyt hirdettek a témakörben.

szegedi_polgari_platform_trianon41_gs

„Nagy-Magyarország formája olyan, mint nagyanyáink kenyere. Egy olyan csodálatos cipó, amely az egész világot ámulatba ejtette” – fogalmazott Fekete Pál ’56-os forradalmár. Véleménye szerint egy nemzet meggyilkolását kísérelték meg, ez azonban nem sikerült. Győztünk 907-ben a Nyugat ellen, túléltük a tatárokat, a törököket, Trianonnal sem lesz másképpen. Hangsúlyozta azonban, hogy minden embernek és egyben minden népnek joga van megvédeni magát a ráleselkedő veszélyektől. A magyarok pedig nem félnek, ezer éve gyepűt hoztak létre, amelyet határőr lovas katonák védtek, ma a déli határon áll kerítés.

Végül az Árpád téri országzászló emlékműnél elhelyezte az emlékezés koszorúját a Fidesz szegedi szervezete, a L.É.T. Egyesület, a KDNP Csongrád megyei szervezete, a Szegedi Polgári Platform, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége és Tiszasziget önkormányzata.

Kommentek

Közélet

Ez fogadja a belvárosban sétálókat Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem lehet úgy sétálni a belvárosban, hogy ne találkoznánk egy padon fekvő, vagy dolgát végző hajléktalannal.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zay döntsön végre szemétügyben!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közleményben szólítja fel a polgármestert a helyi szervezet.

Tovább olvasom

Közlekedés

Megkapták jogosítványukat a SuliMoped program résztvevői Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több mint harminc fiatal vehette át kismotorra szóló vezetői engedélyét.

Tovább olvasom

Aktuál