/

Jön a tiszavirágzás – a hűvösebb idő miatt késik a kérészek látványos rajzása

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

keresz_tiszaviragzas_varga_andrasMindszentnél már kikeltek a kérészek, azonban még csak egy-egy bátrabb példány merészkedett elő az elmúlt napok esős, változékony időjárása miatt. Nem kizárt, hogy a hirtelen felmelegedésnek köszönhetően akár most hétvégén megindul a rajzás, érdemes lesz tehát délutánonként lenézni a Tisza partra.

“A hosszú távú előrejelzések szerint ebben a hónapban nagy valószínűséggel folytatódik a záporos, zivataros időjárás. Rövid hőhullámokra számíthatunk és gyakran lesz fülledt, párás a levegő, emiatt a kevésbé nagy meleget is forrónak érezhetjük. A jelenlegi kilátások alapján júliusban hasonlóan változatos, zivatarokkal tarkított, olykor fülledt időre készülhetünk. Amennyire hihetünk a szezonális előrejelzéseknek, akkor az augusztus lehet némileg szárazabb és melegebb” – vetítette előre az elkövetkező napok, hetek időjárását Bodrogi Attila, a Dél-Alföld meteorológia Facebook-csoport szerkesztője.

A mérések szerint, és ezt saját bőrünkön is tapasztalhattuk, tavaly ugyanebben az időszakban kánikulai idő volt térségünkben. Jó hír a nyár szerelmeseinek, hogy az elkövetkező napokban a 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletet átmenetileg 30 Celsius-fok váltja, de mint arra Bodrogi Attila is rávilágított: nem inthetünk búcsút a záporoknak, zivataroknak. “2015 júniusának azonos időszakában 9-én alakultak ki többfelé olyan zivatarok, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísért. Érdekesség, hogy a hónap második fele volt a kevésbé meleg, idén ez most éppen fordítva lehet” – folytatta.

A meteorológiai oldal szerkesztője kitért arra is, a kérészek tánca – éppen a hűvösebb idő miatt – idén elhúzódik, azonban “a hirtelen melegedés miatt minden bizonnyal már most hétvégén nagy számban jelennek meg a kérészek a Tiszán. Mindenképpen érdemes lesz délutánonként kinézni a folyóhoz” – szolgált jó hírekkel azok számára, akik minden évben lencsevégre kapják a szárnyas rovarokat. Varga András június 12-én kapta le az első példányokat, Mindszentnél.

Előző sztori

Euro 2016: gól nélküli döntetlen a német-lengyel összecsapás

Default thumbnail
Következő sztori

Kosárlabda: Molnár távozóban, Lakosa pótolja?

Legutóbbi hasonló cikkek