Közélet

A honvédelmi kiadások további növelését tervezi a kormány

A honvédelmi kiadások további növelését tervezi a kormány

2016. június 8., szerda
A honvédelmi kiadások további növelését tervezi a kormány

A honvédelmi kiadások további növelését tervezi a kormány. A honvédelmi kiadások és a hosszú távú tervezés feltételeinek megteremtését szolgáló költségvetési források biztosításáról a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg kormányhatározat.

A jogszabály a Magyar Honvédség jogszabályi és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében a 2017-2026 költségvetési évekre legalább a GDP 0,1 százalékpontos növelését írja elő. Ennek nyomán a támogatási főösszeg 2026-ra a GDP legalább 1,79 százalékát éri majd el - olvasható a határozatban. A magyar kormány 2012-ben határozatban vállalta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, majd 2016-tól kezdődően a GDP-részarány évi legalább 0,1 százalékos növelésével 2022-re eléri a GDP nagyjából 1,4 százalékát. A

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter által április végén benyújtott költségvetési javaslat szerint az ideihez képest mintegy 51 milliárd forinttal emelik a honvédelmi kiadások keretét, így jövőre több mint 350 milliárd forint juthat honvédelemre. Ez az összeg a jövőre jelzett nominális GDP csaknem 0,94 százalékának felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.