Bulvár

A depressziósok kezelését segítő vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók

A depressziósok kezelését segítő vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók

2016. június 7., kedd
A depressziósok kezelését segítő vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók

Olyan vérvizsgálatot dolgoztak ki brit kutatók, amely segít megállapítani, milyen gyógyszert írjanak fel a depressziós betegnek - írta a BBC hírportálja.

Jelenleg a kezelés elején adott antidepresszánsok mintegy fele nem bizonyul hatékonynak, ezért az orvosok kénytelenek addig próbálkozni, amíg a megfelelőt meg nem találják. A londoni King's College kutatói kis létszámú kutatásukban a beteg vérvizsgálati eredményei alapján keresték meg a neki való orvosságot. Akiknél gyulladást mutatott a teszt, azoknak erősebb gyógyszerrel kellett kezdeniük a kezelést - írták az International Journal of Neuropsychopharmacology című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány szerzői. Eddig 140 - depresszióval diagnosztizált - önkéntes segítségével próbálták ki a sok év munkájával kidolgozott vérvizsgálatot. A kutatók szerint nagyobb létszámú vizsgálatokra van szükség, hogy bizonyítsák, valóban működik a módszer. A vérvizsgálatban a gyulladás két jelzőjét - a MIF és az interleukin-1 béta elnevezésű markereket - keresték. Azok a páciensek, akiknek a vérében nagy arányban találták meg a két markert, a hagyományos, gyakran felírt antidepresszánsokra nem reagáltak. "A betegek nagyjából egyharmadánál lehetnek jelen ezek a markerek, ők lehetnek azok, akiknek agresszívebb terápiát kellene előírnunk" - vélte

Carmine Pariante

, a kutatás vezetője. Az antidepresszánsok biztonságosak, ám lehetnek mellékhatásaik. Pariante szerint gyulladással válaszol a szervezet a stresszre, azonban különös módon épp ez akadályozza a gyógyszeres kezelést. Kutatócsoportjával azt vizsgálják, segíthetnek-e ezeken a betegeken az antidepresszánsok mellett szedett gyulladáscsökkentők. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a páciensek semmiképp ne kezdjenek ezért maguktól gyulladáscsökkentőt szedni, és arra is kitértek, hogy a gyógyszer nem az egyetlen lehetséges útja a depresszió kezelésének, a pszichoterápiát, a meditációt és az önsegítő csoportokat is fontosnak tartják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.