Közélet

Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek

Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek

2016. május 27., péntek
Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek
Nemzetközi gyakorlaton vettek részt magyar Gripenek

Véget ért a NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlata Spanyolországban. A Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-t.

Ismertették: az 55. NATO Tiger Meeten tizenöt nemzet csaknem ezer katonája gyakorolt légiharcászati és komplex repülőharcászati feladatokat május 16-a és 27-e között a spanyolországi Zaragozában. A magyarok öt Gripennel és ötven katonával vettek részt, ötven felszállással hatvankét órát repültek - közölte a tárca. Hozzátették: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma vadászrepülő-százada 2014 óta teljes jogú tagja a NATO Tigris Szövetségének, és a gyakorlaton szerzett tapasztalatokkal "tovább javul a feladatellátás színvonala hazai és szövetségesi szinten". A HM közleményében kitért arra is, hogy a hagyományoknak megfelelően a részt vevő kötelékek egyik repülője a gyakorlatra speciális festést kap; a magyarok idén érkeztek először feldíszített Gripennel. A "nagymacskás" elnevezésre tekintettel az egyik JAS-39-es gép pumás dekorációt kapott. A Puma század öt Gripenjéből három péntek délben ért földet Kecskeméten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.