Nem dőlnek be a piacigazgató újabb ajánlatának – 30 kereskedő bírósághoz fordult + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_torvenyszek004kf

Miközben a szegedi közgyűlésen azt várták a Cserepes sori piacosok, hogy kimondják felmondásuk semmisségét, Rácz Attila újabb, a korábbinál kedvezőbb ajánlattal kereste meg a bérlőket. Néhány kereskedő elgondolkodik, ám harmincan már pénteken a Szegedi Járásbírósághoz fordultak.

Pénteken délután a Szegedi Járásbíróságon 30 Cserepes sori kereskedő nyújtott be keresetet, amelyben a bérleti szerződésük felmondása érvénytelenségének megállapítását kezdeményezik. Az érintettek arra számítanak, hogy a bíróság helyt ad a kereseteknek, vagyis kimondja, hogy a Rácz Attila piacigazgató által kipostázott felmondások semmisek, így a korábban megkötött, a bérlők szerint hatályosnak tartott szerződések a továbbiakban is érvényesek. Ennek folyományaként azt is kérik a bíróságtól, kötelezze az alperest, azaz a Cserepes sori Piac Kft.-t, hogy továbbra is a régi díjszabás szerinti számlákat állítsa ki, illetve azt is tartalmazza a kérvény, hogy felmerülő perköltségeket az alperessel fizettessék meg. „Amíg a bíróság nem dönt, addig a felmondás nem joghatályos, azaz addig a régi szerződés marad érvényben, az vonatkozik a bérlőkre” – magyarázta Szabó Bálint jogász, aki harminc bérlő keresetét adta le a járásbíróságon. Kérdésünkre elmondta, van további 10 kereskedő, akiknek a birtokvédelmi eljárását később kezdeményezték, így esetükben a felmondások megtámadására még van nagyjából tíz napjuk. Most azok nyújtottak be keresetet, akik április végén átvették felmondásukat, nekik ugyanis június 5-éig el kellene hagyniuk a piacot, ha nem tennének jogi lépéseket.

Arról is tájékoztatott a jogász, hogy bár Rácz Attila az egyéni alkuk ellenszólalt fel, a háttérben egyenként próbál megegyezni a kereskedőkkel azért, hogy megbontsa a bérlők összefogását. Pénteken délelőtt a piacigazgató levélben kereste meg a piacosok egy részét, és az új szerződés aláírására próbálta őket rávenni. Ezekben a tervezetekben eseti jelleggel és méltányosságból kimondottan egyedi ajánlatot tett a 92%-ban önkormányzati tulajdonú cég vezetője Szabó elmondása szerint. Azt is tartalmazza a dokumentum, hogy akik meggondolják magukat és május 31-éig aláírják a szerződést, méltányosságból mentesülnek az egyszeri helymegváltási díj megfizetése alól, amelynek mértéke 5000 forint négyzetméterenként. Egy további kedvezménynek számít, hogy aki igazolni tudja, hogy a pavilonja saját tulajdonát képezi, annak a legkedvezőbb díjszabás szerint kell fizetnie, azaz négyzetméterenként 2900 forintot.

szabo_balint_torvenyszek005kf

A birtokvédelemről való lemondás szó szerint már nem szerepel a piacosoknak átnyújtott dokumentumokban, ám az olvasható benne, hogy a bérlő lemond a kártalanítási igényről abban az esetben, ha a piacvezetés vagy a tulajdonos arról dönt, hogy más célra használja a pavilont. Ezen felül azt is vállalja, aki aláírja a legújabb szerződés-tervezetet, hogy 15 napon belül elhagyja a piacot. Mindezek alapján Szabó Bálint úgy értékelte, ami a Cserepes sori piacon történik, azt gyakorlatilag Mars tér 2-nek is nevezhetnénk. A jogász leszögezte, éppen ezért ragaszkodnak a birtokvédelemhez és nem hajlandóak új szerződést aláírni a kereskedők. „Innen üzenem a piacigazgatónak: nem fog sikerrel járni, ha két hónapig kitartottunk és egységesek voltunk, nem fogunk most meghátrálni!” – fogalmazott.

Azt is elmondta a jogász, hogy a közgyűlés előtti sajtótájékoztatójukra hiába hívták Botka László polgármestert, még az ülésterembe is az oldalsó bejáraton keresztül érkezett a szocialista városvezető, nehogy találkoznia kelljen a Cserepes sori piacosokkal és érdekképviselőjükkel, Szabó Bálinttal. „Reméltük szembenéz azokkal a kereskedőkkel Botka László, akiknek a felmondását az általa megbízott piacigazgató, Rácz Attila küldte ki, és akik a városvezetés felróható magatartása miatt most a bíróságra kénytelenek menni, megtámadva a felmondásokat. A polgármester alulmúlta önmagát, eddig csak gyáva volt, most pedig bujkált, hiszen nem a főbejáraton ment be, hanem oldalt osont be a díszterembe, vagyis egy szánalmas politikus kicsinyes vergődésének lehettünk tanúi” – kommentálta a reggel történteket Szabó Bálint.

A szegedi közgyűlés pénteki ülésén a Cserepes sor kapcsán fizetett politikai cirkuszról beszélt a polgármester, és azt közölte, hogy már 44 bérlő elfogadta az új szerződést, és azt üzente, hogy szólni kellene a fennmaradó 30 kereskedőnek, hogy politikai hangulatkeltés zajlik csupán. „Összevissza hazudozik Botka László, de ezt már megszoktuk helyettesétől, Szentgyörgyi Pál alpolgármestertől és a piacigazgató Rácz Attilától egyaránt. Az igazság az, hogy a 77 bérlőből nagyjából 20-an elmentek, a maradék 57 pavilonosból pedig 40-en birtokvédelmet kértek és bírósági eljárásokban kívánják megtámadni a felmondásokat. A további mintegy tucatnyi kereskedő egy része írta csak alá az új szerződéseket, és vannak, akik még gondolkodnak ezen. A Botka-féle matekkal szemben ez az igazság” – magyarázta Szabó, aki szerint a közgyűlésen elhangzottak ellenére is csak ideig-óráig lehet megtéveszteni a közvéleményt.

no images were found

Előző sztori

Közel 10 millió forinttal jutalmazták a szegedi tehetségeket + FOTÓK

Következő sztori

A legerősebb antibiotikumnak is ellenálló fertőzéses esetet találtak Amerikában