Közélet

Ne lepődj meg, ha wifi-jelet észlelsz a szegedi villamoson!

Ne lepődj meg, ha wifi-jelet észlelsz a szegedi villamoson!

2016. május 9., hétfő
Ne lepődj meg, ha wifi-jelet észlelsz a szegedi villamoson!
villamos01_gs

Már folyik a műszaki tesztelés, egy hónap múlva akár élesben is kipróbálhatják az utasok, hogy milyen a villamoson ingyenes wifin keresztül SZEGEDmát olvasni.

A Facebookon már napok óta beszélik, egyes tömegközlekedési eszközökön - villamosokon, trolibuszokon - wifi-jellel találkoztak az utasok, okostelefonjukon, laptopjukon tudtak internetezni ennek segítségével.

Majó-Petri Zoltán

, az SZKT ügyvezetője megerősítette, a pletykáknak van valóságalapjuk. "Jelenleg a műszaki tesztelés folyik négy hete, mert a járműveknek van két súlyos problémájuk: rázkódnak és a tetejükön 600 volt van, meg kell oldani, hogy ezeket bírják az eszközök. Egy trolibuszon és egy villamoson teszteljük, de nem árulhatom el, hogy melyeken és mikor. Az utasok időnként rátalálnak, s használják is, aminek mi örülünk" - mondta az SZKT ügyvezető igazgatója. Elárulta, nyáron várható a nyilvános terheléses teszt, akkor kifejezetten kérni fogják az utasokat a használatra. Ekkor derül ki, hogy lesz-e elég sávszélesség, ha mindenki ránéz egyszerre a Facebookjára. Elképzelhető, hogy bizonyos korlátozásokat bevezetnek a működés érdekében, hiszen nem lenne jó, ha a kedvenc sorozatévad, vagy a készülékek frissítései letöltésére használnák a lehetőséget, mert ezzel a többi utas jár rosszul. "Inkább mondjuk azt, hogy nem lehet Youtube videót betölteni, minthogy kiderüljön, nem elég a sávszélesség erre egy reggeli órában" - indokolta elképzeléseiket Majó-Petri Zoltán. Hangsúlyozta, nemcsak csak a felszállók tudnak híreket olvasni, Facebookot használni, hanem az SZKT is hamarabb kap visszajelzéseket így az utasoktól. Lehet így tájékoztatni az utasokat például a csatlakozásokról, menetrendi információkról, módosulásokról, sőt akár az utazást követően lehetne értékelni a körülményeket. A városban 2017-től a teljes helyi tömegközlekedésen biztosítani kell a szolgáltatást. Nem Szeged lenne az első európai város, ahol lenne wifi a tömegközlekedési eszközökön, Hollandiában, Bécsben már sikeres ez a gyakorlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.