Matekérettségi 2016: Nem érhette meglepetés a vizsgázókat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

erettsegi_matematika_radnoti34_gsA magyar után matematikával folytatódott az érettségi vizsgasorozat. Tavaly nagy meglepetés érte a diákokat a logikai példákkal, többen megijedtek a feladattípustól. Idén viszont nem érhette meglepetés a vizsgázókat, bár a logikai feladatok visszaköszöntek a 45 perces részben.

11.00 Véget ért a középszintű érettségi
Az emelt szinten érettségizők még egy óráig dolgozhatnak a vizsgalapokon, középszinten viszont befejezték a diákok. Holnap a történelem lesz soron.

10.48 Érettségizők száma Magyarországon, 1998-2016
Az MTI infografikája az 1998 és 2016 között érettségizők számáról. Eszerint 2011-től kezdve folyamatosan csökken a vizsgázók száma.
erettsegizok_2016

10.12 Hamarosan vége a mateknak
Már egy óra sincs hátra a középszintű matekérettségiből, hamarosan leteszik a tollat a diákok.

9.12 Egyenletek, diagram, függvény, valószínűségszámítás
Időközben befutottak a középszintű második részének információi. A második részben egyenletet és egyenlőtlenséget kaptak a diákok, s egy síkidom belső szögeit is ki kell számolniuk. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítaniuk. A B részben elemezni lehet egy diagramot, de a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz, valamint választható egy függvényes és egy hozzárendeléses feladat is. A B rész harmadik feladatában térbeli alakzattal különféle számításokat kell elvégezni.

9.08 Felkerültek a magyarérettségi hivatalos megoldókulcsai
Az Oktatási Hivatal kiadta a hétfői emelt és középszintű vizsga feladatsorát, valamint a hozzá tartozó hivatalos javítási-értékelési útmutatót. Sőt, már a magyar mint idegen nyelv és egyéb projektfeladatok útmutatója is felkerült, többek között a cigány kisebbségi népismeret, az ember- és társadalomismeret, etika, a gazdasági ismeretek, a rajz és vizuális kultúra, és a román népismeret.

8.39 Számológép és függvénytábla megengedett
A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik. A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik – foglalta össze az MTI.

8.15 Az első infók
A 45 perces feladatlap egy halmazelmélettel indul, valamint mértékegység átváltással, és egy gráfos feladattal is szembesültek a vizsgázók – tudta meg az eduline.hu. Egyszerű egyenletek, ismét logikai feladatok, igaz-hamis állítások, valószínűségszámítás, függvények és trigonometria – sorolja az oktatási portál.

7.30 Függvénytáblát, számológépet elő!
A középszintű feladatsorra összesen 180 percet kapnak a diákok, két bontásban. Emelt szinten egy órával több áll a vizsgázók rendelkezésére. Az biztos, hogy akárcsak a vizsga, az időjárás sem lesz eseménytelen. Tegnap reggel 8 óra tájban mindössze 13 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, ma sem köszöntött melegebb, csak tisztább idő a fiatalokra. Igaz, még mindig jobban jártak, mint a tavalyi vizsgázók, akik kora nyárias melegben ültek a padokban.

Ez történt tavaly

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták az érettségizők középszinten – írta akkor az Eduline.hu. Az első, 45 perces részben volt ugyanis logikai feladat, ami egyáltalán nem szokványos. A matekérettségi második része már könnyebb volt, mint az első, összességében egy megoldható érettségi feladatsort kaptak a diákok. A síkgeometria, az egyenletrendszer és a valószínűségszámítás kompenzálta az első rész nehézségeit.

no images were found

Előző sztori

A magyar fürdőturizmust mutatják be Milánóban

Következő sztori

Négy év múlva magyar játékost indítana az olimpián a profi golfozók szövetsége