Közélet

Luxemburgi külügyminiszter: az EU "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el (FRISSÍTVE)

Luxemburgi külügyminiszter: az EU "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el (FRISSÍTVE)

2016. május 8., vasárnap
Luxemburgi külügyminiszter: az EU "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el (FRISSÍTVE)

Az Európai Unió "meghal", ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában.

A szocialista politikus elmondta: "

Orbán Viktor

Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra". A magyar miniszterelnök "meg fogja nyerni ezt a referendumot", és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és "dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét" - mondta

Jean Asselborn

. Ha az utóbbi tíz évben kibontakozott folyamatok tovább tartanak, kialakul egy "mag-Európa", és azon országok, amelyek nem akarnak ezzel a "sebességgel" haladni, kénytelenek lesznek a döntéshozatalban megelégedni egy "másmilyen jelentőséggel" - tette hozzá. "Nem fogadhatjuk el, hogy a szolidaritás megszűnik az Európai Unióban", és ebben a kérdésben minden tagállamnak állást kell foglalnia, "igennel vagy nemmel" - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter. Úgy vélte, el kell dönteni, hogy az EU "vonszolja-e magát tovább letargikusan", vagy vegyen új lendületet, és ha egy ország azt mondja, hogy "nincs szükségünk Schengenre, az euróra, a szabad mozgásra, a szolidaritásra, a strukturális- és kohéziós alapokra", akkor be kell látni, hogy "zárt intézménnyé" lehet tenni uniós tagállamokat.

Szijjártó: ne a luxemburgi külügyminiszter döntsön a magyarok sorsáról!

A magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást az illegális bevándorlásról, hogy a magyar emberek döntsenek a sorsukról és ne a luxemburgi külügyminiszter - szögezte le

Szijjártó Péter

külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében. Szijjártó Péter a közleményében úgy fogalmazott: "Jean Asselborn a megszokott pökhendiséggel másodrangú európainak minősíti azokat, akik nem értenek vele egyet". A külügyminiszter úgy véli, Európa "akkor hal meg, ha a vezetői nem tudnak különbséget tenni menekültek és illegális gazdasági bevándorlók között", és "ha a vezetői nem értik meg, hogy elsősorban azoknak az embereknek a biztonságáért és jólétéért felelősek, akik megválasztották őket".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.