Lejárt Botka ideje – bíróságon támadják meg a felmondásokat a Cserepes sori kereskedők

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szimpatia_tuntetes_sajttaj03_gs

Megvédik a „szegények ÁRKÁD-ját” – mondják a Cserepes sori piac kereskedői. A 77 pavilonbérlő közül 40-en bírósághoz fordulnak érvényes szerződéseik felmondásai miatt.

„Lejárt Botka László ideje!” – ezzel a címmel hirdettek sajtótájékoztatót a Cserepes sori piacosok a városháza elé. Szabó Bálint, a kereskedők érdekképviselője hangsúlyozta, céljuk továbbra is az, hogy megvédjék a vásárteret, a „szegények ÁRKÁD-ját”. „Sikerült megvédeni a városvezetéstől és az általuk kinevezett Rácz Attilától a Cserepes sori piacot! Sikerült megvédeni azok kereskedők közösségét, akiknek Rácz az őt megbízó városvezetés hatására felmondta a bérleti szerződésüket” – szögezte le Szabó Bálint. A jogász mappákkal, egy bilinccsel és a Délmagyarország egy példányával érkezett a városháza elé a közgyűlés előtt fél órával.

Mint elmondta, a piacigazgató ellen több mint egy tucat büntető és polgári eljárást kezdeményeztek, meglátásuk szerint Rácz jogszabályokat sértett több esetben is. Egy másik mappában a birtokvédelmi eljárásokkal kapcsolatos iratokat gyűjtötte össze Szabó. „Ez a Mózes Ervin címzetes főjegyző nevével ellátott mappa azt jelképezi, miként lehet Szegeden egy hatósági embernek kénye kedve szerint hátráltatnia a hatósági eljárást vélhetőleg politikai nyomásra, de azt is szimbolizálja, hogy hogyan működik a 21. századi normális közigazgatás, viszont ez utóbbit nem a szegedi városháza és nem Mózes Ervin, hanem a makói jegyzői iroda munkatársai képviselik” – fogalmazott a jogász. Emlékeztetett, hogy míg az eljárásokból a kormányhivatal által kizárt szegedi főjegyző a polgármesteri hivatalba hívta a kereskedőket és tanúikat, addig a makói jegyzői iroda munkatársai a Cserepes sori piacon, a helyszínen folytatták le a birtokvédelmi eljárásokhoz kapcsolódó meghallgatásokat. „A 38 birtokvédelmi eljárásból 37-et lefolytattak, további hármat egy későbbi időpontban fognak. Ezok eredményét Makó város jegyzője hivatott közzétenni” – fűzte hozzá a jogász.

A „bíróság” feliratú mappával kapcsolatban elmondta, mivel nem vonták vissza a kereskedők megítélésük szerint jogtalan és szankciójellegű felmondásait, a bíróságon támadják meg a azokat. Elhozta magával a városháza elé azt a több mint 7100, a piac megmaradását támogató aláírást is, amit a díszközgyűlésen szerettek volna átadni Botka Lászlónak, s amit végül a jobbikos Tóth Péter tett le a szocialista városvezető elé a pulpitusra, az aláírásokat otthagyta a polgármester, és vízzel is leöntötte. Azzal indokolta Szabó, hogy a Délmagyarország egy példányával jelent meg sajtótájékoztatóján, hogy az elmúlt időszakban a Cserepes sori piaccal kapcsolatban számtalan valótlan információ jelent meg a megyei napilapban. „Volt, amikor például a lap azt állította, hogy érvényes szerződések hiányában mondják fel a bérleti szerződéseket, s ez amellett, hogy nem igaz, fogalmilag is kizárt” – közölte a jogász. Megjegyezte, személyes vitája is van a lappal, 5 millió forintot követel a Délmagyarországtól a róla megjelent valótlan állítások miatt, az ügyben jövő héten helyreigazítási és kártérítési pert indít.

„A bilincs azt jelképezi, hogy ledobtuk azt a bilincset, ami az elmúlt két hónapban béklyóba kötötte a Cserepes sori piac kereskedőit, és harcolni fogunk” – szögezte le Szabó Bálint. Hozzátette, az ottani munkahelyek megmentése mellett azokért is harcolnak, akiknek a Cserepes sori piac jelenti az ÁRKÁD-ot. A jogász jelezte azt is, félrevezetik a közvéleményt, például Szentgyörgyi Pál alpolgármester is, hazugság ugyanis, hogy mindössze 3 kereskedő hagyta el a piacot eddig, legalább húszan felmondtak, és másutt kerestek maguknak bérleményt. A piacon a 77 pavilonbérlőből elment 20, a fennmaradó 57 kereskedő közül pedig 40-en bíróságon támadják meg a felmondásukat.

no images were found

Előző sztori

A világ nagyobbik, ismeretlen részéhez adhat kulcsot az ötödik kölcsönhatás felfedezése

Következő sztori

Mégis Szalai Balázsnak adott igazat a Kúria? – Ha visszautalják a pénzt, oknyomozó újságíróknak adja az összeget