Kultúra

Kupleráj épül a szegedi Fekete házban + FOTÓK

Kupleráj épül a szegedi Fekete házban + FOTÓK

2016. május 30., hétfő
Kupleráj épül a szegedi Fekete házban + FOTÓK
kupleraj015kf

Egyszerű kőágyak, pikáns feliratokkal és kedvelt szexpozitúrákkal díszített falak - ez várja a látogatókat a Fekete ház Pompeji-kiállítás 18-as karikás, csak felnőtteknek szóló termében, az úgynevezett a „bordély-teremben”. A kiállítótér most épül, a sajtó hétfőn nyerhetett betekintést a kuplerájba.

Az ókori rómaiak nem dísztették túl a kuplerájok falait, csak néhány kedvcsináló pozitúrát és pikáns "itt jártam" idézeteket festettek fel a bordélyokba. Már teljes gőzzel építik a júniusban megnyíló Pompeji-kiállítás termeit a szegedi Fekete házban, melynek része a csak felnőtteknek szóló tárlat is. A kutatók szerint Pompejiben több bordélyház is üzemelt, azonban a legjelentősebb, a kizárólag ezzel a tevékenységgel foglalkozó kupleráj, az úgynevezett Lupanaria volt. A sajtótájékoztatón

Hamar Edina

, a múzeum restaurátora rántotta le a leplet a az ókori római birodalom erotikus titkairól. Összesen öt tárgyat állítanak ki a kis szobában, amit a szombathelyi múzeumtól és a Magyar Nemzeti Múzeumtól kaptak kölcsön. Az egyik egy bronz csüngő, ami három nézetből ábrázolja a falloszt, ami nem mellesleg a bőség és az áldás jelképe volt. Megtudtuk, gyakran karcoltak péniszt téglákba, járólapokba is. A falakat díszítő erotikus festmények a prostituáltak reklámjának számítottak, a falakba karcolva fennmaradtak az örömlányok nevei is. A betérő vendégek szintén üzeneteket hagytak a falakon: „Vágytól eltelve jöttünk e helyre, honnan elmenni most még inkább vágyakozunk, de ez a lány nem engedi mozdítani lábunk.” A fennmaradt feliratok közül több mint tízet véstek fel a kiállítás falaira. A feljegyzések szerint nyolc pohár vörösbornak megfelelő pénzért lehetett igénybe venni a szolgáltatásokat a pompeji bordélyházban. A júniusi Pompeji-kiállításra egyébként 120 tárgy érkezik Nápolyból, egyedülálló kollekciót láthatnak majd az érdeklődők, ugyanis Magyarországon soha ilyen témában nem rendeztek még kiállítást - fűzte hozzá

Fogas Ottó

igazgató. A Fekete ház a kupleráj mellett a gladiátor felszerelések tárlatának is helyet ad, itt állítják ki a sisakokat, kar- és lábvédőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.