Kupleráj épül a szegedi Fekete házban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kupleraj015kfEgyszerű kőágyak, pikáns feliratokkal és kedvelt szexpozitúrákkal díszített falak – ez várja a látogatókat a Fekete ház Pompeji-kiállítás 18-as karikás, csak felnőtteknek szóló termében, az úgynevezett a „bordély-teremben”. A kiállítótér most épül, a sajtó hétfőn nyerhetett betekintést a kuplerájba.

Az ókori rómaiak nem dísztették túl a kuplerájok falait, csak néhány kedvcsináló pozitúrát és pikáns “itt jártam” idézeteket festettek fel a bordélyokba. Már teljes gőzzel építik a júniusban megnyíló Pompeji-kiállítás termeit a szegedi Fekete házban, melynek része a csak felnőtteknek szóló tárlat is. A kutatók szerint Pompejiben több bordélyház is üzemelt, azonban a legjelentősebb, a kizárólag ezzel a tevékenységgel foglalkozó kupleráj, az úgynevezett Lupanaria volt.

A sajtótájékoztatón Hamar Edina, a múzeum restaurátora rántotta le a leplet a az ókori római birodalom erotikus titkairól. Összesen öt tárgyat állítanak ki a kis szobában, amit a szombathelyi múzeumtól és a Magyar Nemzeti Múzeumtól kaptak kölcsön. Az egyik egy bronz csüngő, ami három nézetből ábrázolja a falloszt, ami nem mellesleg a bőség és az áldás jelképe volt. Megtudtuk, gyakran karcoltak péniszt téglákba, járólapokba is.

A falakat díszítő erotikus festmények a prostituáltak reklámjának számítottak, a falakba karcolva fennmaradtak az örömlányok nevei is. A betérő vendégek szintén üzeneteket hagytak a falakon: „Vágytól eltelve jöttünk e helyre, honnan elmenni most még inkább vágyakozunk, de ez a lány nem engedi mozdítani lábunk.” A fennmaradt feliratok közül több mint tízet véstek fel a kiállítás falaira. A feljegyzések szerint nyolc pohár vörösbornak megfelelő pénzért lehetett igénybe venni a szolgáltatásokat a pompeji bordélyházban.

A júniusi Pompeji-kiállításra egyébként 120 tárgy érkezik Nápolyból, egyedülálló kollekciót láthatnak majd az érdeklődők, ugyanis Magyarországon soha ilyen témában nem rendeztek még kiállítást – fűzte hozzá Fogas Ottó igazgató. A Fekete ház a kupleráj mellett a gladiátor felszerelések tárlatának is helyet ad, itt állítják ki a sisakokat, kar- és lábvédőket.

no images were found

Előző sztori

Bárki szerződhet magával a leszokás érdekében a Nemdohányzók Világnapján

Következő sztori

Perújítást kér az ügyészség Hunvald György ügyében