Közélet

Egy órán belül három helyen okozott tüzet villámcsapás Pest megyében

Egy órán belül három helyen okozott tüzet villámcsapás Pest megyében

2016. május 30., hétfő
Egy órán belül három helyen okozott tüzet villámcsapás Pest megyében

Egy órán belül három helyszínre is riasztották villámcsapás okozta tüzekhez a tűzoltókat Pest megyében - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel az MTI-vel. A meteorológiai szolgálat többfelé további heves esőzésekre figyelmeztet.

Az OKF szóvivője elmondta: Csömörön, Gödöllőn és Kerepesen is egy-egy családi ház tetőszerkezetébe csapott a villám. Az így keletkezett tüzet mindenhol sikerült eloltani, de az épületek lakhatatlanná váltak. A házak lakóit - összesen nyolc embert - rokonoknál szállásolták el. Ezen kívül az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma. Mostanáig nem érkeztek tömeges bejelentések károkról - tette hozzá a szóvivő.

Hajdu Márton

ugyanakkor hozzátette, hogy a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az ország keleti felében továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar miatt elsőfokú, míg a felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ebben a megyében olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 50 milliméternél is több csapadék kísérhet. Emellett a fővárosban és további kilenc megyében - Pest,Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg - mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A meteorológiai szolgálat azt írta: reggel az Alföldön, északkeleten többfelé előforduló zivatarokhoz helyenként (20-40 milliméter körüli csapadékkal) felhőszakadás, 60 kilométer/óra feletti szél és néhol jégeső kísérheti. Északkeleten az Északi-középhegység térségében az egymást követő zivataros gócokból ennél is több csapadék is hullhat. Délelőtt az északkeletei megyékre szorul vissza a csapadékzóna, de ezt követően, várhatóan a Dunától keletre újabb hullámban lehet számítani szórványos zivatarok kialakulására. Délután egyes zivatargócokhoz az ország északkeleti harmadán (Észak-Alföld, Tiszántúl, Borsod) 80 kilométer/órát meghaladó szél és nagy méretű jég is előfordulhat az intenzív csapadék mellett. Késő este az keleti, északkeleti határvidék kivételével stabilizálódik a légkör - tették hozzá. Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-29 Celsius-fok között alakul. Késő estére 16-20 fok közé hűl le a levegő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.