Botka: „Méltónak tűnünk elődeinkhez” – Csapó Benő lett Szeged díszpolgára + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

diszkozgyules31_gs

A Pro Urbe díjat is két művész, Pál Tamás és Simai Mihály kapta meg. A polgármester az oktatásról, a szabad Szegedről beszélt a közönség és a rendezvényről kizárt Cserepes sori kereskedők előtt.

„Van egy szép városunk Szeged, amely lehetne olyan, mint más, hasonló méretű, kultúrájú város. De nem olyan, mert különb, mert ez a város a mi hazánk, s jöjjünk bárhonnan, Szegedre gondolva azt mondjuk: hazamegyünk” – mondta a szegedi polgármester, Botka László. A szép idő lehetővé tette, hogy a díszközgyűlést a szabadban tartsák. Az esemény alatt végig a bejáratnál tüntettek a Cserepes sori kereskedők, akiket nem engedtek be, mert nem a közgyűlés tagjai, így a bent lévő, zömmel széken ülő nyugdíjasokból álló közönség mögött tekintették meg a ceremóniát, hiába lett volna még szék. Tóth Péter, a Jobbik városatyája hiába próbálta átnyújtani Botka Lászlónak több mint 7000 szegedi aláírását a kereskedők mellett, a polgármester azonban nem reagált rá, kicsit akadozott a beszéde, de folytatta. Szabó Bálint ugyan sikerrel bejutott, de folyamatosan két egyenruhás követte minden mozdulatát szorosan a közelében maradva állandóan.

diszkozgyules04_gs

„Nekünk nem kell leckét venni hazaszeretetből, s nem is szeretjük, ha kioktatnak minket, hogyan kell szeretni a hazát” – üzent a kormánynak. Szerinte ritkán dicsekedhetett azzal a szegedi ember, hogy tenyerén hordta volna a sors, de a helyiek mindig tudtak választ adni a kihívásra. Mikor a polgármester arról beszélt 1719. május 21-én kimondták, a város „szabad emberek közössége, mely ezután nemcsak szabadon dönthet saját ügyeiről”, a Cserepes sori kereskedők bekiabálták: „éljen a szabad Szeged”. Később szintén helyeslő tapssal jutalmazták a piacosok, mikor Botka azt kritizálta, hogy felülről beleszólnak a helyi döntésekbe, kényük-kedvük szerint döntenek a nagyok, falakat építenek a „hazugság és megfélemlítés fundamentumán”, s „mert nincs szükségünk olyan hatalomra, amely a jogot és a törvényt a saját képére formálja, a közjavakkal pedig nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik”.

Szinte megismételte a tavalyi szavait a beruházásokról, felsorolta a két autópályát, a panelprogramot, a tömegközlekedési nagyprojektet, az ELI-t, s beszélt arról, hogy megtelt az új nagybani piaccal a logisztikai központ (valójában nem része a terület, mert kivásárolták – szerk.). Úgy látja, a világban is népszerű Szeged, „örömmel ünnepelhetünk így, mert méltónak tűnünk elődeinkhez”. Szólt arról is, hogy az ország a magyar ugar felé halad, de ez megváltozhat, mert Szeged lakosaira vár, hogy „példát és jövőt mutatva, egész sokat csalódott magyar hazánknak” vitorlába fogják a változás szeleit.

diszkozgyules10_gs

„Ez a város Klebelsberg, az egyetem alapítása, Szent-Györgyi Albert óta nemcsak az áruszállítás, a közlekedés, hanem az oktatás, a kultúra, a szellem fellegvára is” – vélekedett a polgármester. Az 1367-es első pécsi egyetemalapításra utalva az oktatás szabadságáról beszélt, igaz, pár mondat után a középkori felsőoktatásra vonatkozó dolgokat átértelmezte napjaink közoktatására, mert „ezt a szabadságot fosztogatja módszeresen a kormányzati oktatáspolitika”. Ezért is ismerték el a „tanárok, tanárát”, Csapó Benő professzornak, a neveléstudományok doktorának munkásságát. „Tényekre alapozott oktatáspolitikára lenne szükség mind a köz-, mind felsőoktatásban” – fogalmazott Botka László. „Gazdag és elismert életpályájának minden mozdulata arról szól, hogy hogyan lehetne fejleszteni azt a talán legfontosabb tudományágat, amely a nevelésről, így gyermekeinkről, az ő képességeiknek kibontakoztatásáról, a jövőnkről szól” – a polgármester szerint e körül forgott Csapó Benő élete.

Pro Urbe díjat adományoztak Pál Tamásnak, a Szegedi Nemzeti Színház karnagyának és Simai Mihály költőnek, újságírónak, gyermekregények szerzőjének. Szegedért Emlékérmet vehetett át Nagy Ferenc jogászprofesszor, a büntetőjog kutatója, Sulyok Erzsébet, a Délmagyarország volt főszerkesztője, Szöginé Veczkó Ibolya, a Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Katona Tamás, a ContiTech vezetője és Perovics Zoltán, a Metanoia Artopédia alapítója, színésze. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért végzett erőfeszítéseit ismerték el Hegyi Péter professzornak, belgyógyásznak és Regina Gensigorának, a ContiTech ügyvezetőjének.

no images were found

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Hídivásár, Napoleon

Következő sztori

Magyar-elefántcsontparti – Gól nélküli döntetlen az Eb előtti utolsó hazai meccsen