/

Bemutatták a szegedi lézerközpontot olasz és szlovén vállalkozóknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eli29kf

A Szegeden épülő ELI-ALPS európai lézer-kutatóintézettel és a helyi tudományos parkkal való együttműködési lehetőségekről tartottak információs napot olaszországi és szlovén cégek képviselőinek csütörtökön Triesztben.

Hagymási Tünde, az olaszországi magyar nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája az MTI-nek arról számolt be, hogy nagy érdeklődés kísérte az északkelet-olaszországi város tudományos-technológiai parkjában (Area Science Park) bemutatott projektet. Az eseményt a helyszínen résztvevők mellett sokan online is figyelemmel kísérték – mondta.

A római magyar nagykövetség, a trieszti Elettra Sincrotrone és a köré épült Area Science Park, valamint az ELI-ALPS által szervezett eseményen a Magyarországon épülő európai kutatóintézetet mutatták be. Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja a lézerimpulzusok és a segítségükkel előállított további fényforrások elérhetővé tétele a nemzetközi kutatóközönség számára.

A trieszti találkozón szó volt a magyar kutatóközpont körül hetvenöt hektáron elterülő Science-parkról is, ahol elsőként egy inkubátorház segíti majd az együttműködésben az idetelepülő cégeket.

Az ELI-ALPS tavaly kötött megállapodást a trieszti Sincrotrone kutatócsoporttal, amely Dél-Európa vezető kutatási központja.

A szegedi kutatóközpont kialakításának első fázisa 36,998 milliárd forintos, második fázisa 40,052 milliárd forintos támogatásból valósul meg, a pénz nyolcvanöt százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Előző sztori

Tajvani professzor vehette át a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet + FOTÓK

Következő sztori

Botka annyi aláírást ígért Kész Zoltánnak, mint amennyit a Cserepes soron szégyellnivalónak nevezett Rácz Attila