Bulvár

A legerősebb antibiotikumnak is ellenálló fertőzéses esetet találtak Amerikában

A legerősebb antibiotikumnak is ellenálló fertőzéses esetet találtak Amerikában

2016. május 27., péntek
A legerősebb antibiotikumnak is ellenálló fertőzéses esetet találtak Amerikában

Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses esetet, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt. A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza.

A BBC News pénteki beszámolója szerint a beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni. A kolisztinezisztencia azonban így is jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. Ezért az illetékesek arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy a világ kifogyhat a hatásos antibiotikumokból. A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek. Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint. A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között. A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni. "Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen" - fejtette ki

Thomas Frieden

, az amerikai járványügyi központ igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.