Zrínyis diákok tanulmányútja magyar mágnások nyomában a Felvidéken

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola 7. évfolyamának 40 tanulója és 4 pedagógusa április 13-15. között a Határtalanul! pályázat keretében 3 napot töltött a szlovák Felvidéken. A kiránduláson tanulóink meglátogatták a Palásthy Pál Egyházi Alapiskolát, ahol átadták ajándékaikat az intézmény vezetőségének. Közös program keretében meglátogatták a Tájházat és a templomot.

A tanulmányút során megnézték a malonyai arborétumot, amely a Felvidék leggazdagabb és legértékesebb idegen eredetű faállományával rendelkezik. Izgalmas szellemtúrán vettek részt Közép-Európa egyik legszebb várkastélyában, a mesés bajmóci várban. A kirándulás része volt a vár alatti cseppkőbarlang meglátogatása is.

A 2. nap során a bányavárosokban jártak: Körmöcbányán a 800 éves pénzverdében, Besztercebánya lenyűgöző szépségű főterén. Itt megcsodálták a régi épületeket: a Mátyás-házat, az Óratornyot és a Thurzó-házat. Esti programként gömöri táncokat tanultak helyi szakember segítségével.

A 3. napon Zólyom várában tettek sétát, megkoszorúzták Balassi Bálint emléktábláját és elszavalták a híres költő Egy katonaének című versét. Azután barlangtúrán vettek részt az UNESCO világörökség listáján is szereplő Martonházi-aragonitbarlangban. Délután a betléri Andrássy kastély parkjában gyönyörködtek a természet szépségeiben. Hazafelé rövid megállót tartottak a füleki várban, ahol Thököly Imrét Magyarország királyává választották.

A teljesített programokon szerzett ismeretek az intézményi komplex humánképzés hatékonyságát maximálisan támogatták.

Előző sztori

Szijjártó: magyar katonákat is vezényelnek a Baltikumba

Következő sztori

Újraindítja a távfűtést az IKV a várható hideg miatt