Egyetem

Zrínyis diákok tanulmányútja magyar mágnások nyomában a Felvidéken

Zrínyis diákok tanulmányútja magyar mágnások nyomában a Felvidéken

2016. április 22., péntek
Zrínyis diákok tanulmányútja magyar mágnások nyomában a Felvidéken

A Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola 7. évfolyamának 40 tanulója és 4 pedagógusa április 13-15. között a Határtalanul! pályázat keretében 3 napot töltött a szlovák Felvidéken. A kiránduláson tanulóink meglátogatták a Palásthy Pál Egyházi Alapiskolát, ahol átadták ajándékaikat az intézmény vezetőségének. Közös program keretében meglátogatták a Tájházat és a templomot.

A tanulmányút során megnézték a malonyai arborétumot, amely a Felvidék leggazdagabb és legértékesebb idegen eredetű faállományával rendelkezik. Izgalmas szellemtúrán vettek részt Közép-Európa egyik legszebb várkastélyában, a mesés bajmóci várban. A kirándulás része volt a vár alatti cseppkőbarlang meglátogatása is. A 2. nap során a bányavárosokban jártak: Körmöcbányán a 800 éves pénzverdében, Besztercebánya lenyűgöző szépségű főterén. Itt megcsodálták a régi épületeket: a Mátyás-házat, az Óratornyot és a Thurzó-házat. Esti programként gömöri táncokat tanultak helyi szakember segítségével. A 3. napon Zólyom várában tettek sétát, megkoszorúzták Balassi Bálint emléktábláját és elszavalták a híres költő Egy katonaének című versét. Azután barlangtúrán vettek részt az UNESCO világörökség listáján is szereplő Martonházi-aragonitbarlangban. Délután a betléri Andrássy kastély parkjában gyönyörködtek a természet szépségeiben. Hazafelé rövid megállót tartottak a füleki várban, ahol Thököly Imrét Magyarország királyává választották. A teljesített programokon szerzett ismeretek az intézményi komplex humánképzés hatékonyságát maximálisan támogatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.