Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba. Értesülések szerint a többi között erről kezdett tárgyalásokat hétfőn Bagdadban Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

A miniszter látogatását nem jelezték előre. Carter egy sor találkozón vesz részt: tárgyal Haider al-Abadi iraki miniszterelnökkel és Khaled al-Obaidi védelmi miniszterrel. Több amerikai lap a védelmi tárca meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt közölte: Washington várhatóan további katonákat és Apache típusú harci helikoptereket küld majd Irakba. Ezek az információk egybevágnak Joseph Dunford minapi nyilatkozatával. Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője ugyanis márciusban azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megnöveli Irakban állomásozó katonái létszámát. Elemzők szerint a csapatnövelés célja, hogy segítse az iraki kormányerőket az észak-iraki Moszul felszabadításában. Moszult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tartja befolyása alatt. Carter látogatására éppen Moszul – a valahai Ninive – elleni offenzívára készülődés heteiben kerül sor. A város visszafoglalását mind az irakiak, mind az amerikaiak kulcsfontosságúnak tartják.

Az Egyesült Államok, amely az Iszlám Állam dzsihadistái elleni nemzetközi erők koalícióját vezeti, jelenleg hivatalosan 3870 katonát állomásoztat Irakban. Ezek a katonák azonban közvetlenül nem vesznek részt a harcokban, hanem tanácsadók és az irakiak kiképzését irányítják. Ashton Carter Bagdadból Abu Dhabiba, majd szerdán Szaúd-Arábiába utazik. Obama elnök szintén szerdán érkezik a szaúdi királyságba. Obama és Carter mindkét helyen várhatóan felveti majd, hogy mind az Öböl-menti államok, mind Szaúd-Arábia járuljon hozzá anyagilag Irak újjáépítéséhez.

Default thumbnail
Előző sztori

Harrach: módosítaná a munka törvénykönyvét a KDNP

Default thumbnail
Következő sztori

Nőtt a befektetési alapok vagyona márciusban

Legutóbbi hasonló cikkek