Közélet

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba

2016. április 18., hétfő
Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba. Értesülések szerint a többi között erről kezdett tárgyalásokat hétfőn Bagdadban Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

A miniszter látogatását nem jelezték előre. Carter egy sor találkozón vesz részt: tárgyal Haider al-Abadi iraki miniszterelnökkel és Khaled al-Obaidi védelmi miniszterrel. Több amerikai lap a védelmi tárca meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt közölte: Washington várhatóan további katonákat és Apache típusú harci helikoptereket küld majd Irakba. Ezek az információk egybevágnak Joseph Dunford minapi nyilatkozatával. Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője ugyanis márciusban azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megnöveli Irakban állomásozó katonái létszámát. Elemzők szerint a csapatnövelés célja, hogy segítse az iraki kormányerőket az észak-iraki Moszul felszabadításában. Moszult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tartja befolyása alatt. Carter látogatására éppen Moszul - a valahai Ninive - elleni offenzívára készülődés heteiben kerül sor. A város visszafoglalását mind az irakiak, mind az amerikaiak kulcsfontosságúnak tartják. Az Egyesült Államok, amely az Iszlám Állam dzsihadistái elleni nemzetközi erők koalícióját vezeti, jelenleg hivatalosan 3870 katonát állomásoztat Irakban. Ezek a katonák azonban közvetlenül nem vesznek részt a harcokban, hanem tanácsadók és az irakiak kiképzését irányítják. Ashton Carter Bagdadból Abu Dhabiba, majd szerdán Szaúd-Arábiába utazik. Obama elnök szintén szerdán érkezik a szaúdi királyságba. Obama és Carter mindkét helyen várhatóan felveti majd, hogy mind az Öböl-menti államok, mind Szaúd-Arábia járuljon hozzá anyagilag Irak újjáépítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.