Írjon nekünk

Közélet

A következő öt évben is Fogas Ottó vezetheti a Móra-múzeumot + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

kult_biz007kf

Szerdai ülésén a jelenlegi direktor, Fogas Ottó jelentkezését támogatta a Móra Ferenc Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat kapcsán a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság.

A közgyűlési napirendi pontok tárgyalása mellett a Móra Ferenc Múzeum igazgatói tisztségére jelentkezőket hallgatta meg szerdán a kulturális bizottság. Ahogy megírtuk, összesen hárman nyújtottak be pályázatot a meghirdetett pozícióra, a mostani igazgató mellett két másik régész, Paluch Tibor és Szalontai Csaba. Közülük a múzeumot 2011 óta irányító Fogas Ottó kinevezését korábban egyhangúlag (hatból hat igennel) támogatta a közgyűlés által felkért szakmai bizottság. A kandidálók ezúttal öt-öt percet kaptak arra, hogy vázolják elképzeléseiket, majd a bizottsági tagok kérdéseire, észrevételeire kellett reagálniuk.

A Fekete Ház “elkocsmásítása” miatt bírálták Fogas Ottót

Fogas Ottó azt mondta, az előző öt esztendő munkájára, tapasztalataira, eredményeire támaszkodva folytatná tovább a tevékenységét. Mint fogalmazott, a mai Magyarország jelenleg nem a kultúra támogatását helyezi előtérbe, de a Móra-múzeum ehhez a helyzethez igazodva, az utóbbi időszak számos fenntartóváltásához alkalmazkodva (2013. január 1-je óta tartoznak a városi önkormányzathoz – a szerk.) eddig is igyekezett kihozni magából a maximumot pénzügyi, szakmai, kulturális, művészeti, tudományos téren egyaránt, és a jövőben is erre törekszik. Úgy értékelt, a szegedi egyértelműen a vidék vezető múzeumává nőtte ki magát, de sok fővárosi vetélytársát is megelőzi, joggal tartják számon a vidék szépművészeti múzeumaként. A direktort a KDNP-s Haág Zalán és a Fidesz-L.É.T. színeiben politizáló Kosik Dénes Pál is arról faggatta, illetve annak kapcsán bírálta, amit mi is megírtunk: mégpedig hogy vendéglátóegység működtetése céljából adja bérbe a Fekete Ház épületének egy jelentős szeletét. Haág arról érdeklődött, hoz-e ez akkora bevételt, hogy megérje feladni érte a kulturális célokat, Kosik pedig egyenesen leszögezte, sem a ház hagyományaihoz, sem magához az épülethez nem méltó a vendéglátóegység ottani kialakítása, semmilyen gazdasági szempont nem írhatja felül a múzeumhoz kötődő értékrendet. Fogas Ottó úgy reagált, egyrészt anyagilag sokat jelent az intézménynek ez a bérbeadás (havonta már mintegy 250 ezer forinthoz jutnak ez által, illetve rezsiköltséget is térít az érintett vállalkozás), másrészt a vendéglátóegység (mely hangsúlyozottan nem kocsma) megjelenése növelte, növeli a kiállítóhely, illetve általában a múzeum ismertségét a fiatalok körében, harmadrészt pedig a modern múzeumot mint olyat már lehetetlen elképzelni vendéglátás, üzletek és interaktivitás nélkül, ezzel a Móra csak az évtizedek óta működő nyugati gyakorlat útjára lépett.

Paluch az elhanyagolt kiállítóhelyeket karolná fel

Paluch Tibor elismerte, az utóbbi években jelentős, nagyszabású kiállításai révén komoly sikereket ért el a Móra-múzeum, de hozzátette, a gyűjtemény megőrzésére, gondozására talán kevesebb figyelem hárult. Kiemelte, megválasztása esetén szeretné felkarolni a ma árva gyermeknek számító, elhanyagoltabb, háttérbe szorított kiállítóhelyeket, a Várat, a Fekete Házat és a Varga Mátyás Kiállítóhelyet. Úgy vélekedett, a nagyszabású tárlatok mellett szükség van arra is, hogy a múzeum által az elmúlt időszakban folytatott jelentős ásatások leleteit, eredményeit is megismertessék a nagyközönséggel, illetve egy színvonalas helytörténeti kiállítással szolgálják a helyieket és a turistákat. Az MSZP-s Hekáné Szondi Ildikó érdeklődésére elárulta, igazgatóként a színháztörténeti gyűjteményt átköltöztetné a Fekete Házba (és összekötné a szabadtéri játékokkal), ugyanott rendezne be város- vagy régiótörténeti tárlatot, a Varga Mátyás Kiállítóhelynek közben az önkormányzattal közösen keresne új kulturális szerepet, míg a Várban a mostanában előkerült szegedi középkori értékeket mutatná be, illetve romkertet is kialakítana.

Szalontai szerint eltűnt a tudomány a múzeum falai közül

Szalontai Csaba rendkívül kritikusan szólt a múzeum jelenlegi működéséről. Kulcskérdésnek nevezte az intézmény tudományos életének, reputációjának helyreállítását. Felvázolta, hogy a több mint 130 éves gyökereket ápoló Móra-múzeumban hat-tíz éve is még élénk, intenzív és elismert tudományos élet folyt, ez azonban szerinte már a múlté, legkésőbb Zombori István igazgatóságát követően megszűnt. Mindezt olyan adatokkal támasztotta alá, hogy korábban évente négy-öt komoly tudományos kiadványt jelentetett meg a múzeum, most már csak ötévente egyet, azelőtt évente két nagyszabású országos konferenciát rendeztek, most ötévente egyet, régebben négy-öt történészt foglalkoztattak a megfelelő osztályon, ma csak egyet, az itt dolgozó kutatók élénk nemzetközi kapcsolatrendszerrel bírtak, nemzetközi projektekben vettek részt, most viszont mindez már egyáltalán nem jellemző. Szalontai azt mondta, igazgatóként változtatni kíván ezen a trenden, mert – mutatott rá – a múzeum szinte egyetlen osztályán sincs megfelelő létszámú szakember, sőt még azt is megkérdőjelezte, hogy az intézmény szakemberek hiányában (talán a régészeti és a néprajzi szakterületet kivéve) egyáltalán képes-e ellátni a törvényben rögzített alapfeladatait a gyűjtés, a megőrzés, a feldolgozás és a közreadás vonatkozásában.

Solymos László (MSZP) alpolgármester, a szakmai bíráló bizottság tagjaként ismertette azt is, hogy a múzeumi belső szavazáson 81 érvényes voks közül negyvenkettőt a jelenlegi vezető szerzett meg, őt követte harminckettővel Paluch Tibor, míg Szalontai Csabára heten voksoltak.

A személyes meghallgatást követően a kulturális bizottság tagjai nyolc igen és Kosik Dénes tartózkodása mellett úgy határoztak, Fogas Ottó igazgatóvá (újra)választását javasolják a közgyűlésnek, mely pénteken tűzi napirendjére a kérdést. A képviselő-testületi döntés hatályba lépéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter egyetértése is szükséges.

Korábban írtunk:

Összesen hárman nyújtottak be pályázatot a meghirdetett pozícióra, a mostani igazgató mellett két másik régész, Paluch Tibor és Szalontai Csaba. Közülük a múzeumot 2011 óta irányító Fogas Ottó kinevezését korábban egyhangúlag támogatta a közgyűlés által felkért szakmai bizottság. A szerdai személyes meghallgatást követően a kulturális bizottság tagjai nyolc igen és Kosik Dénes (Fidesz-L.É.T.) tartózkodása mellett szintén arról döntöttek, hogy azt tartják a legjobbnak, ha a múzeumvezető folytathatja az általa megkezdett munkát.

Az új kinevezés 2021. május 26-ig szól majd. Az ügyben a végső szót pénteki ülésén a közgyűlés fogja kimondani, valamint a döntés hatályba lépéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter egyetértése is szükséges.

Közélet

Négy jármű ütközött az M5-ös autópályán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mentőhelikopter is a helyszínre érkezett.

Tovább olvasom

Közélet

Egy évre elegendő tűzifát kapott egy szeged-szentmihályi család

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nagy István agrárminiszter felajánlásából.

Tovább olvasom

Hírzóna

A jövő évi adójogszabály-változásokról tartanak fórumot Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

December 19-én, csütörtökön.

Tovább olvasom

Aktuál