Közélet

Mindenképpen megtartják a szerdára szervezett pedagógussztrájkot

Mindenképpen megtartják a szerdára szervezett pedagógussztrájkot

2016. április 18., hétfő
Mindenképpen megtartják a szerdára szervezett pedagógussztrájkot

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint elfogadhatatlanok a kormány javaslatai, ezért mindenképpen megtartják a szerdára tervezett sztrájkot - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

Galló Istvánné

, az érdekképviselet elnöke a hétfői egyeztetés után az M1-nek azt mondta: a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.

Palkovics László

oktatásért felelős államtitkár az M1-nek úgy nyilatkozott, hogy az egyezetések a szerdai sztrájk után folytatódnak. A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy stabil háttere legyen az oktatás működésének és finanszírozásának. Ennek érdekében 2017-ben 100 milliárd növelik az állami fenntartó költségvetését, de más ágazatoknál, például az egészségügyi dolgozóknak is biztosítani szeretnék a béremelést - idézték az államtitkárt a híradóban. Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, amelynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott. Galló István, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet". Az érdekvédő elmondta, azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban - magyarázta Galló Istvánné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.