Másodízben sem tárgyalhatja Rácz Attila visszahívását a pénzügyi bizottság? (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserko_varoshaza12_gs

A Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetőjének, Rácz Attilának a visszahívását másodjára kezdeményezte a jobbikos Tóth Péter a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságnál, ám az előterjesztés nem található meg az ülés napirendi pontjai között. Az ügyben Mózes Ervin címzetes főjegyzőt is felkerestük, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester javaslata nyomán az április 13-ai botrányba fulladt pénzügyi bizottsági ülésen a testület baloldali többsége leszavazta, hogy a jobbikos Tóth Péter indítványát megtárgyalják, ami a Cserepes sori piac élére kinevezett, aktív MSZP-s párttagsággal rendelkező Rácz Attila visszahívását tartalmazta. Szentgyörgyi azzal érvelt, hogy Tóth nem vádiratot, hanem ítéletet nyújtott be Rácz ellen, illetve, hogy az előterjesztésben nem volt pontosan megfogalmazva a rendkívüli felmondás oka sem. A jobbikos politikus ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az előző piacigazgató eltávolítását javasló tavaly decemberi előterjesztés analógiájára írta meg indítványát, amihez törvényességi kifogás nem érkezett a Mózes Ervin címzetes jegyző részéről azóta sem.

A bizottsági ülésről kivonuló Fidesz-L.É.T.-es frakcióvezető, Nógrádi Tibor és a Lechner termet szintén elhagyó külsős bizottsági tag, Tanács Eszter külsős tag később arról tájékoztatott, hogy bár rendre nem kerülnek fel az Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz) szerint meghatározott időben az előterjesztések a város honlapjára, de ebben az esetben még a pénzügyi bizottsági ülés napján sem volt elérhető a dokumentum, amiről azt sem tudták, hogy kinek az előterjesztése, mint ahogy azt sem, hogy mit tartalmaz. „A Cserepes sori piac taggyűlésére előterjesztett napirendek jóváhagyása” – mindössze ennyi szerepelt a város honlapján.

Az április 15-ei közgyűlésen szintén téma volt a Cserepes sori piac ügye, amelyen napirend előtti felszólalásában Tóth Péter, később Nógrádi Tibor is kezdeményezte a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetőjének, Rácz Attilának a visszahívását, amire egyébként Botka László MSZP-s városvezető nem is reagált az ülésen.

Ezek után jelentette be Tóth Péter, hogy a Jobbik álláspontja nem változott, továbbra is alkalmatlannak tartják a Cserepes sori piac vezetésére Rácz Attilát, így újfent az elmozdítására tett javaslatot a jobbikos önkormányzati képviselő a mintegy 92%-ban önkormányzati társaságnál a tulajdonosi jogokat gyakorló Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságnál.

A Szervezeti és Működési Szabályzat 25-ik oldalán az olvasható, hogy „a bizottságot a polgármester indítványára vagy a bizottság tagjai egyharmadának kérésére az indítvány kézhezvételétől számított 8 napon belül össze kell hívni. A bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalására indítványt tehet: tisztségviselő, jegyző, bizottság, tanácsnok, képviselő, bizottság nem képviselő tagja. A napirendre vonatkozó írásos indítványt az indítványozó a bizottság ügyviteli titkára útján juttatja el a bizottság elnökének”. Az szmsz kitér arra is, hogy a bizottsági ülést megelőzően legalább 3 nappal biztosítani kell az ülés meghívójának és a nyílt ülésen tárgyalandó előterjesztéseinek letölthetőségét Szeged város hivatalos honlapjáról. Mivel a testület a megszokott időpontban, vagyis szerdán reggel 8 órakor ülésezik a nyilvános ülés előterjesztéseit már közzé kellett tenni az szmsz szerint, ám Tóth Péter indítványa nem található ott. A képviselő megkeresésünkre közölte, hogy április 19-én kora délután elküldte a kérdéses dokumentumot a bizottság ügyviteli titkárának. Az előterjesztések egyébként a jegyzői irodán is keresztülfutnak, és csak miután szignókkal ellátták, kerülhetnek fel a napirendi pontok sorába. Ez tehát eddig valamilyen oknál fogva nem történt meg…

Hétfőn délelőtt felkerestük Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, aki egy nappal később arról tájékoztatott, hogy megtalálható lesz a napirendi pontok között a kérdéses előterjesztés, aminek a szövege immár el is érhető a város honlapján.

pezungyi_bizottsag_ules_honlap

Default thumbnail
Előző sztori

Gabonaszövetség: csökkenjen a liszt és a takarmányok áfája is

Következő sztori

Hősies helytállásért kaptak elismerést a szegedi tűzoltók

Legutóbbi hasonló cikkek