Labdarúgás: csak megfelelő hozzáállással köszörülheti ki a Szeged-Grosics a csorbát Vácon

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged2011_mezokivesd_mj020

Szombaton a kiesés elől menekülő Vác otthonába látogat a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely számára a tét nem más, minthogy sikerül-e kijavítania az előző hétvégi botlását.

Hiába támadta végig ugyanis a 90 perc nagy részét, végül kétgólos vereséget szenvedett a Tisza-parti város alakulata az amatőr státuszú fiatalokból álló Dunaújvárossal szemben, ráadásul hazai pályán. A vendégek ezzel első győzelmüket ünnepelhették tavasszal, míg a szegediek oldalán némiképp kicsapta a biztosítékot a nem túl hízelgő eredmény a vezetőségnél. Germán Tamáséknak meglehetősen ingoványos terepről kellett tehát kikecmeregniük a hét folyamán, hogy aztán a padlóról felállva hétvégén már egy újabb veszélyes feladattal nézzenek farkasszemet.

Online

Szombaton 17 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Vác FC – Szeged 2011-Grosics Akadémia másodosztályú bajnoki mérkőzésről. Hajrá Szeged!

Az ellenfél ugyanis ezúttal a sebzett vadként küzdő Vác csapata lesz, amely éppen a dunaújvárosiak sikere okán csúszott vissza az előző körben a már kiesést jelentő 14. pozícióba. A többek között a szegedi Dlusztus Andrást is soraiban tudó együttes abszolút kiszámíthatatlan tagja a mezőnynek, hiszen saját közönsége előtt február óta nem szerzett pontot, győzött viszont Szolnokon, sőt, a jelenleg második Zalaegerszeg vendégeként is. Legutóbb a fél lábbal már az NB I-ben lévő Gyirmót ugyan 6-0-ra gázolta el Nagy Tibor tanítványait, a váciak azonban aligha adják fel ilyen könnyen a bennmaradásért folytatott harcot. Összességében hiba lenne tehát lebecsülni őket, már csak azért is, hiszen tavaly októberben a gyulai Grosics Akadémiáról is ponttal távoztak.

Szegény embert az ág is húzza – tartja a közmondás, amely ezúttal talán sajnos elsüthető a kék-feketékre is, mivel keretüket több sérülés is szűkíti a szombati utazás előtt. Szabó Péter már az előző találkozón sem tudott pályára lépni szemsérülése okán. A szélvészgyors szélsőt végül egy hónapra tiltotta el a játéktól az orvos. A balhátvéd Mészáros Márk alig épült fel korábbi bajaiból, máris újfent pihenőre kényszerül, miután megsérült a vádlija az Újszentiván elleni megyeegyes bajnokin. A legrosszabb forgatókönyv azonban kétségkívül Hegedűs Martinra vár, akit műteni kell a keresztszalagjával, emiatt várhatóan hónapokat kell majd kihagynia. Andrei Coroian ugyan már játékra kész állapotban van, együtt is edz a társakkal, erőnléte ugyanakkor egyelőre csak a cserepadra predesztinálja a középpályást.

A mérkőzésnek a 9. helyről fut neki a Szeged-Grosics. A csapat három begyűjtött ponttal akár két riválisát is megelőzhetné, bár a papírforma szerint erre csak a Mezőkövesdre utazó Soroksárral szemben van igazi sansza, mivel a hetedik Siófok az utolsó előtti Szigetszentmiklóst fogadja. A táblázaton elfoglalt helyezések kapcsán a további tervekről, valamint csapata aktuális helyzetéről, állapotáról Klausz László vezetőedzővel készítettünk rövid interjút.

klausz_laszlo_szeged2011_gs

– Váratlan fiaskót szenvedett el a csapat az előző fordulóban. Mennyire maradt meg a játékosokban a Dunaújváros elleni vereség, mennyire lehet az kihatással a váci fellépésre?

– Természetesen mindenkit megérintett a múlt hétvégi vereség. Azt éreztem két győzelem és két döntetlen, valamint a mezőkövesdi mérkőzés után a csapaton, hogy kezdünk ismét a régi önmagunkhoz hasonlítani. Végül azonban engem is meglepetésként ért a Dunaújváros elleni meccs. A történteket egyértelműen annak tudom be, hogy nem a megfelelő hozzáállással álltak fel a srácok a pályán. Ettől függetlenül ők most is az én játékosaim, ahogy az eddigi sikerek idején is azok voltak. Próbáljuk helyrehozni ezt a kisiklást.

– Ha már hozzáállás: a következő feladat ismét egy kiesés ellen menekülő együttes otthonában vár Önökre. Kellő tanulságot jelentettek-e az elmúlt heti történések a csapat számára?

– Sajnos ahelyett, hogy hétről-hétre hoznák a fontos meccseket, egy-két sikeresebb találkozó után hajlamos a magyar mentalitás jóllakottságot eredményezni a játékosoknál, és azt mondatni velük, hogy nincs semmi probléma. Így volt ez most is, de biztos vagyok benne, hogy hozzáállásban teljesen más csapatot fogok látni Vácon, mint a Dunaújváros ellen.

– A Pest megyeiek eddig nem szerepeltek igazán fényesen hazai pályán. Bár az első tavaszi fordulóban megverték a Mezőkövesdet, azóta viszont zsinórban ötször kaptak ki saját közönségük előtt…

– Az a véleményem, hogy a statisztikák semmit sem érnek. Éppen azért is viseli meg a Dunaújváros elleni mérkőzés a közvéleményt és a csapatot, mert a papírforma mellettünk állt. De úgy gondolom, ebben az NB II-ben a Gyirmóton kívül nincs kimagasló csapat. Most is azt mondom, hogy ez a Szeged simán ott lehetne az élmezőnyben, még akár a végén is, hiszen annyira kiegyenlített a mezőny, hogy bármi megtörténhet. Annak, hogy a Vác eddig rendszeresen kikapott otthon, abszolút semmi jelentősége nincs a hétvégi meccsünkre nézve. Megnéztem nem egy mérkőzésüket: foggal-körömmel védekeznek, előrevágják a labdát, abból pedig bármi előfordulhat. Tisztában voltam vele, amikor elvállaltam a Szeged vezetőedzői posztját, hogy itt fontos a jó eredmény. Mindemellett úgy érzem, hogy játékban fejlődött a csapat. Ha minden találkozónkat figyelembe vesszük, akkor elmondható, hogy meg tudjuk valósítani azt a játékot, amit szerettem volna. Hogy a helyzeteink nem mennek be, nagyon nüansznyi dolgokon múlik. Példaként lehetne hozni itt akár az elmúlt két meccsünket, hozzátéve, hogy legutóbb 0-0-ás állásnál egy szabályos gólt vettek el tőlünk, hiszen a rúgás pillanatában Germán Tamás másfél-két méterrel is hátrébb állt, mégis lest fújtak ellene. Nagyon sok összetevőből áll az, hogy úgy szerepelünk, ahogy, de azt gondolom, hogyha egy kicsit megfordul a teljesítményünk a helyzetkihasználás terén, akkor a Dunaújváros elleni vereséget leszámítva nem lesz probléma.

– Akkor tehát ez a szezon hátralévő részének legfontosabb motivációja a játékosok felé, hogy saját maguknak bizonyítsanak?

– Pontosan, illetve itt azért még ennél többről is van szó. Éppen azt beszéltük a hét elején, hogy a klub érdeke mindenek előtt áll. Utána következik a csapat érdeke, majd a játékosé, végül a stábé az edzővel együtt. Azt gondolom, a Dunaújváros elleni meccsel az egyesület ellen tett a csapat, amit a hátralévő hat mérkőzésen ki kell javítanunk. Presztízsértéke volt ennek a mérkőzésnek, de egyes játékosok mégsem úgy álltak hozzá, ahogy kellett volna.

– A szezon vége felé közeledve a középmezőnyben állnak. Ilyen esetekben gyakran merül fel a külső szemlélő számára, hogy vajon lesz-e kellő motivációja az adott csapatnak a folytatásra, illetve hogy miben találja meg azt. Ezek szerint a Szegednél ez most nem kérdés, adott a hajtóerő a további összecsapásokra?

– Ezzel nem egészen értek egyet, mert nem látom úgy, hogy akár adott esetben ne tudnánk előrefelé nagyot lépni, vagy hátrafelé ne kellene még figyelnünk. Hét pont az előnyünk a kiesést jelentő helyekhez képest, de ha azt behozzák, akkor baj van. Mindeközben, ha mi hozunk ennyit a riválisokon, akkor odaérhetünk az élmezőnybe is. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy az ötödik, vagy a tizenharmadik helyen zárjuk-e a bajnokságot. Biztos vagyok benne, hogy ez a Dunaújváros elleni vereség egy olyan vízválasztó, amely kapcsán az összes játékos elgondolkodik azon, mit is jelent a hátralévő hat forduló nekünk. Persze, nem könnyű ellenfelekkel játszunk majd. Az egyszerű mérkőzések elmúltak már, mostantól a neheze következik.

Emlékeztetőül a legutóbbi egymás elleni bajnoki mérkőzésükön (2015. október 18.):

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Vác FC 1-1 (1-0)
Gyula, Grosics Akadémia, 250 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Kovács II. Gábor, Máyer Gábor).
Szeged: Szántai – Szabó P., Tóth G., Áchim, Farkas, Geiger, Berde (Zelenyánszki 84′), Király, Zabari, Germán, Andorka (Oláh L. 70′). Vezetőedző: Klausz László.
Vác: Palásthy – Farkas, Tányéros, Dlusztus, Hegedűs, Sipeki, Tóth B., Magos, Majoros (Rusvay – a szünetben), Zsolnai (Obot – a szünetben), Frank (Pölöskei 84′). Vezetőedző: Sisa Tibor.
Gólszerzők: Germán (28′), ill. Tóth G. (53′ – öngól).

Így játszottak a csapatok a 24. fordulóban:

Gyirmót FC Győr – Vác FC 6-0 (2-0). Gól: Kiss M. (4′), Simon At. (33′), Máté J. (63′, 80′, 83′), Balogh B. (68′).

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Dunaújváros PASE 0-2 (0-0). Gól: Tóth T. (82′), Rosta L. (86′).

A tabella állása:

A 25. forduló programja:

Április 29., péntek 18.00: Swietelsky-Soproni VSE – Szolnoki MÁV FC. Április 30., szombat 12.00: Dunaújváros PASE – Kisvárda Master Good; 17.00: Budaörsi FC – FC Ajka, Vác FC – Szeged 2011-Grosics Akadémia; 19.00: Mezőkövesd Zsóry FC – Soroksár SC, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Gyirmót FC Győr, ZTE FC – Aqvital FC Csákvár, BFC Siófok – SZTK-Erima.

Ami a történelmet illeti

Múlt héten akkora nagy pofont kapott a Szeged 2011-GA együttese a dunaújvárosi ifistáktól, hogy a fal adta a másikat… Ahhoz viszont, hogy ne legyünk továbbra is “pofozógépek” a hátralévő hat bajnokin, most szombaton Vácott kellene folytatni a pontgyűjtést… Hát akkor nézzük a tényeket! Az NB II 25. fordulójában újabb érdekes mérkőzésre kerülhet sor ezúttal a kiesés ellen menekülő váciak otthonában, ahová a mentálisan kissé megroggyant Szeged 2011 utazik… – írja honlapján Vitos György szegedi futballkrónikás.

A két nagy múltú futballváros hajdani legendás hírű elődei, a SZAK, a Szegedi Haladás, a SZEOL AK, majd a Szeged SC, illetve a Vác FC Samsung kitűnő, az NB I-ben is stabil gárdákkal rendelkeztek, és a ’70-es évektől kezdve először az NB II-ben, majd a ’80-as évek után már a ’90-es években az NB I-ben is rendre megmérkőztek egymással!

Ha az egyetemes szegedi futballmúltat nézzük, immár huszonharmadszor találkozhatnak az első vagy másodosztályban…

A Szeged például 1941-ben a Ferencváros és az Újpest mögött végzett a 3. helyen, a Vác pedig egyszer, az 1993-94-es szezonban – a Nagyvárad és a Győr után 3. vidéki együttesként!! – Magyarország bajnokcsapata lett!

Ráadásul a váciak azt megelőzően két ezüstérmet is szereztek az NB I-ben (1992, 1993)!

Sajnos, a szegediek akkor már épp “lemenőágban” voltak…

Ami a Szeged – Vác futballhistóriát illeti…

Az 1978-as premiertől számítva a 2015 öszi 1-1-es döntetlenig immár 22-szer találkoztak egymással az NB I-ben illetve NB II-ben, s ezeken a meccseken jelentős lett a szegediek előnye: 22 bajnokijukon a 2012 tavaszi, Orosz Márk mesterhármasával megnyert 3-2-es sikerrel, no meg a 2013 márciusi 3-0-val együtt éppen 10-szer győztek a Tisza-partiak, míg 7 döntetlen mellett a Duna-partiak még csupán 5 sikernél tartanak. Az összesített gólkülönbség 39-32 a szegediek javára.

Az NB II-es rekordgyőzelmet a SZEOL-Délép SE néven szereplő gárda aratta 1985 őszén a Duna-partiak ellen, miután a Csehó – Balázs, Kozma Z., Kántor (Orosházi), Fábián –Kőhalmi, Takó, Gruborovics – Márton, Kun, Deák összeállítású csapat 3-0-ra verte itthon a váciakat.

A legutolsó idegenben megrendezett NB II-es meccsükön – 2012. augusztus 25-én – 3-3-as döntetlen született Vácott, de az igazsághoz tartozik, hogy a szegediek az év elején eltávozott Geiger Norbert ill. a korábban eligazolt Kis Robi (“Baggio”) duplájával már 3-1-re (!) vezettek és a hazaiak – micsoda véletlen! – éppen a nemrég ideigazolt Király Patrik révén csak a 93. percben mentették x-re a találkozót…

Azért ez volt az utolsó előtti lejátszott bajnokijuk, mert 2013. március 9-én az “ezer sebből vérző” Vác már el sem tudott utazni a szegedi Vasutas-stadionban lejátszandó mérkőzésre – a nyomasztó anyagi gondjai miatt – és nemsokára törölték is az NB II-ből az egykor szebb napokat látott egyesületet, így azt a mérkőzést az MLSZ a Szeged javára igazolta 3-0-lal…

Azóta a váciak megjárták már a Pest megyei I. osztályt is és a régi sikeredzőjük, Csank János irányításával két idény alatt két bajnoki címet nyertek! De…újoncként az idei NB II-ben elég gyengén rajtoltak, majd a tavaszi nagy menetelésüket követően jelenleg már joggal pályázhatnak a számukra létfontosságú bennmaradásra.

A középmezőnyben tanyázó Szeged esélyeit csupán az a tény növelheti, hogy a tavaly őszi 1-1-re végződött összecsapásuk mindkét gólszerzője (Germán Tamás, Samuel Obot) immár kék-fekete színekben szerepelhet…

Vitos György

Előző sztori

Labdarúgás: a legfőbb üldözőnél vizitál a SZEOL

Következő sztori

Hétvégén ballagás, hétfőn kezdődnek a magyar írásbeli érettségik