Közélet

Közel kétszáz középiskolás modellezi az Európai Parlament működését

Közel kétszáz középiskolás modellezi az Európai Parlament működését

2016. április 9., szombat
Közel kétszáz középiskolás modellezi az Európai Parlament működését

Szombattól egy héten át közel kétszáz európai középiskolás modellezi Budapesten az Európai Parlament működését: az Európai Unió problémáira bizottsági és plenáris üléseken keresnek megoldást. A budamep16-ra érkező diákokat az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium és a Deutsche Schule Budapest látja vendégül - közölte az Eötvös Loránd Tudományegyetem az MTI-vel.

A programot ismertető tájékoztató szerint az egyhetes rendezvényen az Európai Parlament működését modellezik: a problémákra bizottsági üléseken keresnek megoldást, majd egy formális lobbit követően az Országház Felsőházi üléstermében tartott, kétnapos plenáris ülésen vitatják meg a határozati javaslatokat. A 26 európai országból érkező diákok tíz különböző bizottságban foglalkoznak az Európai Unió egészét érintő problémákkal, így többek között migrációval, biztonságpolitikával, klímaváltozással, energiahatékonysággal és a nők jogaival is. Az Európai Parlament Modell (Model European Parliament, MEP) egy holland kezdeményezésű, összeurópai ifjúsági mozgalom, amelynek keretében 1994 óta rendeznek nemzeti, regionális és nemzetközi üléseket. A program célja, hogy a résztvevő diákok informális tanulás során gazdagodjanak kulturális, politikai és közéleti ismeretekkel. Az egyhetes szerepjáték során a résztvevők olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek a hagyományos iskolai tanagyagból kimaradnak. A rendezvény megnyitóját hétfőn tartják, a plenáris ülés április 14-én kezdődik az Országgyűlés Felsőházi üléstermében, az európai és hazai diákokat Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára köszönti. A plenáris ülés második napját Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa nyitja meg április 15-én. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, valamint számos európai ország magyarországi nagykövete - olvasható az ELTE közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.