Két nap a szakmaiság jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mora50

Két napos konferenciával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium múlt hét végén. A Móra 50 konferencián egykori és jelenlegi mórások adtak számot munkásságukról.

Felbolydult az élet az újszegedi Móra szakkollégiumban április 15-én és 16-án, ugyanis a kollégium lakói, illetve korábbi kollégisták 58 előadás keretein belül mutatták be tudásukat. “Városszerte ismert a Móra közössége, amely azért egyedi, mert a kötetlen hallgatói programok komoly szakmai munkával párosulnak” – mondta el a konferencia megnyitóján Kovács Attila, a Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója. A rendezvény nyitányaként a jelenlegi igazgató mellett két elődje, Erdélyi Ágnes, illetve Vörös Lászlóné beszélt a Móra múltjáról. A kollégium 1966-ban nyitotta meg kapuit, és hamar bekapcsolódott a hatvanas években működő kollégiumi mozgalomba, melynek az volt a célja, hogy valódi otthonokká váljanak a diáklakások. “A kollégium azért adott többet, mert az itt tartott előadásokon a hallgatók nem csak arról tanulhattak, amiről muszáj volt, hanem arról is, ami érdekelte őket, e tekintetben egymásra találtak a hallgatói és az oktatói igények is” – mondta el Vörös Lászlóné. Erdélyi Ágnes kiemelte, hogy a kollégium lakói számára mindig fontos volt, hogy mi történik körülöttük a világban, ezért a ’80-as években már egyre különlegesebb témákról hangzottak el a Mórában előadások, például 1956-ról, nemzettudatról, az 1968-as eseményekről. Szintén az 1980-as években kapcsolódott be a Móra kollégium a szakkollégiumi mozgalomba, amely belül egyre magasabbra tört: a 2000-es években több kötetsorozatot is kiadott az újszegedi kollégium, majd 2012-ben hivatalosan is szakkollégiummá vált a Móra, majd 2013-ban egy évre, 2015-ben pedig három évre kapta meg a minősítést.

A pénteki nap a bölcsészettudományok kerültek a középpontba, ókoritól modern korig terjedtek a történelmi témájú előadások, az SZTE hallgatói és oktatói egyaránt képviseltették magukat. Az első nap délutánján irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi, néprajzi, szociológiai és régészeti témájú értekezések voltak a meghatározóak. Szombaton természettudományi témájú előadásokkal folytatódott a konferencia, a különböző szekciókban kémiával, vegyészettel, biológiával, fizikával, matematikával, földrajzzal és földtudománnyal foglalkozó előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. “Büszke vagyok a Móra Szakkollégiumra! Olyan színvonalat hoztak mind a jelenlegi, mind a régi kollégisták, hogy megállná a helyét bárhol, széles e hazában. A szervezés is perfekt volt. Gratulálok!” – nyilatkozta a konferencia zárása után Erdélyi Ágnes.

Előző sztori

Őrizetben a betörő páros + VIDEÓ

Következő sztori

Emelkedett az üzemanyagok ára