Közélet

Jól vizsgáznak az önjáró trolik a 77A vonalon

Jól vizsgáznak az önjáró trolik a 77A vonalon

2016. április 20., szerda
Jól vizsgáznak az önjáró trolik a 77A vonalon
szkt_fejlec

A Szegedi Közlekedési Társaság 2016. április 10-én sűrítőjáratként indította el – két hetes műszaki teszt idejére - önjáró, Ikarus-Skoda típusú trolibuszait a 77A jelzésű vonalon.

A tesztjárat 2016. április 24-ig közlekedik a Mars tér és Baktó, Völgyérhát utca között. A műszaki próba a DAKK Zrt. által üzemeltetett 77 és 77A jelzésű járatok menetrendjét nem érinti, ám azok követési idejét munkanapokon 10 percre, hétvégén 15 percre sűríti reggel 6 és este 8 óra között. A műszaki teszt az EU HORIZON 2020 programjában, az ELIPTIC kutatási fejlesztési pályázat keretében valósul meg, melyben a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem, mint konzorciumi tag vesznek részt. A pályázati program célja az akkumulátoros elektromos üzemű járművek vizsgálata. A piros Ikarus-Skoda trolibuszok töltése a meglévő felsővezeték hálózatból történik és a járművek akkumulátorral teszik meg a vezeték nélküli szakaszt, majd a vezeték alá érve áramszedőjükkel ismét csatlakoznak a felsővezetékhez. A tesztüzem kapcsán a Szegedi Tudományegyetemmel közösen egy utas kikérdezésre is sor kerül 2016. április 21-én, csütörtökön az érintett tesztvonalon és megállóhelyeken. A megkérdezés célja az elektromos tömegközlekedéssel kapcsolatos vélemények megismerése. Az elmúlt néhány nap tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járművek üzembiztosak, az előre meghirdetett menetrendet tartani tudták. A járművek akkumulátorai megfelelően tudják teljesíteni az önjáró útvonal követelményét. Az utasok visszajelzései pozitívak voltak a tesztjárattal kapcsolatban. A legnagyobb meglepetést sokak számára talán még mindig az okozza, hogy a kijelölt megállóhelyeken a trolibusz egy gombnyomásra vezérli le- illetve fel az áramszedőit a vonalon anélkül, hogy a járművezető kiszállna a fülkéből. A tesztjárattal kapcsolatban utasaink visszajelzéseit a kapcsolat@szkt.hu címre várjuk. A járat menetrendjéről, megállóhelyeiről, valamint a projektről bővebb információ a www.szkt.hu oldalon található.

Szegedi Közlekedési Kft.

szkt_aljlec

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.