Íjászat: a szegedi Banda Árpád negyedik lett Szófiában

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

banda_arpad

Az elmúlt időszakban két versenyen is megmérettette magát Banda Árpád, az Ujszegedi TC íjásza.

Tápiószentmártonon rendezték a pályaíjászok évadnyitó versenyét. Banda Árpád a hűvös, néha esős idő ellenére 671 (340, 331) pontot teljesített, meglőtte 32. országos csúcsát, és mintegy 40 körrel megelőzve a második helyezettet megnyerte a versenyt.

A szegedi versenyző múlt héten a szófiai Európa Grand Prix első fordulójában képviselte hazánkat. A reflexesek férfi kategóriájában 34 ország 92 versenyzője indult. A rangsorolóban az UTC kiválósága a hatodik helyre küzdötte fel magát, míg egy visszaengedett lövésnél az ideg kicsúszott a kezéből és az elrepült vessző miatt a 25. helyen zárta az első félidőt. A második szakaszban egyenletes teljesítménnyel a 20. helyre zárkózott fel. A kiesős küzdelmek napján viharos erősségű, folyamatosan változó irányú szél, alkalmanként eső nehezítette a versenyzést. Első ellenfelét, a bolgár Pendovot 7-3-ra, a másodikat, a török Gunerit 6-0-ra verte. A norvég Hagen ellen szoros meccset vívott Banda, 0-2, 2-2, majd 3-3 volt az állás. A következő körben a szegedi íjász 5-3-as vezetést szerzett, de a norvég 5-5-re egyenlített, így következett az egyvesszős döntő lövés. Az UTC íjásza magabiztosan 10-est lőtt, szemben Hagen 8-asával, ezzel 6-5-re hozta a szettet. Ezután következett az azeriak versenyzője, Senyuk, aki kicsit fáradtan kezdte a szettet, így 6-0-ra verte őt is Banda. A folytatásban az elő helyen rangsorolt török Gazoz volt az ellenfél, aki megállíthatatlan formában 6-0-ra verte a magyar versenyzőt.

A harmadik helyért az ukránok kiváló és nagyon tapasztalt, 2008-as olimpiai aranyérmes versenyzőjével, Ruban Viktorral állt lővonalba Banda. Az első szett 2 pontját 26-29-re az ukrán versenyző szerezte. A második szett 29-26-ra Bandáé lett, 2-2. A harmadik szett 26-28-ra az ukráné, a negyedik 28-27-re a magyar versenyzőé, 4-4. Az utolsó szettben az első két vessző után még 19-19 volt az állás. Ruban 10-est lőtt ekkor, Banda vesszője pedig három milliméterre csapódott be a tizes körtől, így 6-4-re győzött az ukrán fiú.

Banda Árpád ezzel a 4. helyen végzett.

Előző sztori

Klik: nem kényszeríthetők sztrájkra a pedagógusok

Következő sztori

Botkától várják Rácz Attila ámokfutásának megállítását a Cserepes sori piacosok