Közélet

Heinek Ottó: több száz milliós fejlesztések a magyarországi német nemzetiségnél

Heinek Ottó: több száz milliós fejlesztések a magyarországi német nemzetiségnél

2016. április 19., kedd
Heinek Ottó: több száz milliós fejlesztések a magyarországi német nemzetiségnél

Több száz millió forintos fejlesztések folynak a magyarországi német nemzetiségnél, ezek között szerepel a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábor tervezett felújítása, amely ősszel kezdődhet - mondta el Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke kedden az MTI-nek.

Heinek Ottó

annak kapcsán nyilatkozott, hogy az országos önkormányzat legutóbbi közgyűlése elfogadta a múlt évi szakmai és pénzügyi beszámolót. Közölte, az ifjúsági tábor felújításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma 90 millió forintos támogatást biztosított, és a német szövetségi belügyminisztérium is támogatást ígért. A szekszárdi Magyarországi Német Színház épületegyüttesének felújítására az Emberi Erőforrások Minisztériumától 200 millió forintos támogatás érkezett. A 2016/2017-es évad első darabját - a tervek szerint a Bölcs Náthánt - már a megújult falak közt mutathatja be a színház - mondta el Heinek Ottó. Szólt arról, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén a német nemzetiség kulturális autonómiájának bővítése jegyében újabb települési német önkormányzatoknak adta hozzájárulását ahhoz, hogy azok összesen hat nevelés-oktatási intézményt vegyenek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Ezzel a következő tanévtől már 45-re emelkedhet azon iskolák és óvodák száma, amelyeket német nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn. A közgyűlése németországi támogatásokról is döntött: a német szövetségi belügyminisztériumtól érkező mintegy 30 ezer eurós keretből összesen 55 hazai német kultúrcsoport felszerelése bővülhet. A jövő évi költségvetés kapcsán Heinek Ottó elmondta, szeretnék elérni, hogy a nemzetiségek állami támogatására vonatkozó szabályozás egyszerűsödjön, továbbá azt, hogy legyen lehetősége egy nemzetiségi önkormányzatnak több évre félretenni a támogatásokból, legyen lehetőség tartalékképzésre. Erre a jelenlegi szabályozás nem ad lehetőséget - mutatott rá. (1 euró=310 forint)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.