Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Hírzóna

Befejezték az oltást a Delép ipari parkban + FOTÓK, VIDEÓ (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

SZS20160418_fust_szeged_felett_002

Több mint 24 órás munkával, hétfő estére eloltották a tűzoltók a szegedi Délép ipari parkban, egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén vasárnap keletkezett tüzet – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Molnár Krisztina elmondta, a tűzoltók az utómunkákat is befejezték, csupán az érintett cég két dolgozója őrzi a helyszínt éjszaka. A Csongrád Megyei Kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint a vasárnap délután keletkezett tűz okozta légszennyezés minden összetevő esetében messze a határérték alatt maradt. Bár városszerte érezhető volt az égett gumi szaga, ez nem jelentett a lakosság számára tényleges veszélyt. A kormányhivatal szakemberei által végzett helyszíni szemlén megállapították, hogy a telephelyen 900 négyzetméteren vegyes, városi lomtalanításból származó hulladék, valamint mellette mintegy 300 négyzetméteren gépjárműgumi-hulladék gyulladt meg. Azt hatósági eljárás fogja tisztázni, történt-e valamilyen mulasztás, és szükség van-e további levegőtisztaság-védelmi vagy hulladékgazdálkodási hatósági intézkedésre – áll a közleményben.

Korábban írtuk

Molnár Krisztina elmondta, harminc tűzoltó dolgozik a helyszínen, két munkagéppel és hat vízsugárral oltják a tüzet. A gumihulladék égését már sikerült megszüntetni, és a tervek szerint a néhol még keletkező füstöt is elfojtják rövidesen. A helyenként lángra kapó 350 köbméter tömörített hulladék átforgatása azonban még hosszabb időt vesz igénybe – közölte a főhadnagy. A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a vasárnap délután keletkezett tűz okozta légszennyezés minden összetevő esetében messze a határérték alatt maradt. Bár városszerte érezhető volt az égett gumi szaga, ez nem jelentett a lakosság számára tényleges veszélyt. A kormányhivatal szakemberei által végzett helyszíni szemlén megállapították, hogy a telephelyen 900 négyzetméteren vegyes, városi lomtalanításból származó hulladék, valamint mellette mintegy 300 négyzetméteren gépjárműgumi-hulladék gyulladt meg.

Azt hatósági eljárás fogja tisztázni, történt-e valamilyen mulasztás, és szükség van-e további levegőtisztaság-védelmi vagy hulladékgazdálkodási hatósági intézkedésre – áll a közleményben.

A katasztrófavédelmi mobillaborja folyamatosan méréseket végez, nincs veszélyes anyag a levegőben. A tűzben személyi sérülés nem történt, a kimerültség miatt néhány tűzoltó szorult orvosi ellátására – mondta a szóvivő.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása a DÉLÉP ipartelepen történt tűzesettel kapcsolatosan

Az április 17-i szegedi tűzesettel kapcsolatban, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya valamint a Népegészségügyi Főosztálya a következő tájékoztatást adta ki:

Az eset hatósági jellegéről:

Főosztályunk környezetbiztonsági készenléti szolgálatára 2016. április 17-én (vasárnap) 16:43 órakor érkezett telefonon értesítés a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a tűzesetről. Munkatársunk haladéktalanul helyszíni szemlét tartott. Megállapítottuk, hogy a tűz a Multigrade Kft. telephelyén (Szeged, Dorozsmai út 35.) keletkezett, amely a hatóságunk által kiadott hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik a telephelyen történő hulladékátvételre és – tárolásra. A telephelyen veszélyes és nem veszélyes hulladékok egyaránt voltak.

Mint kiderült, a telephely hátsó (vasúti sínek felőli) részén egy kb. 900 m2-es területen tárolt vegyes, városi lomtalanításból származó hulladék, valamint mellette egy kb. 300 m2-es területen tárolt gépjárműgumi-hulladék égett. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a külön helyen tárolt veszélyes hulladékokra is átterjedjen a tűz. A tüzet aznap délután, illetve este nem sikerült teljesen eloltani, azonban a kezdetben észlelt jelentős mértékű füstképződés az oltásnak köszönhetően csökkent. A tűzoltóság a mai napon, tehát április 18-án folytatja a tűzoltás utómunkálatait: a még izzó hulladékkupacokat pakolja át és oltja.

A környezetvédelmi hatóság által megindított eljárás kapcsán az esetleges mulasztás körülményeinek kivizsgálását követően nyílik lehetőség annak eldöntésére, hogy egyrészt levegőtisztaság-védelmi, másrészt hulladékgazdálkodási szempontból milyen további hatósági intézkedések indokoltak.

A levegőszennyezettségről:

Főosztályunk megvizsgálta a Szeged, Rózsa utcában található immissziós mérőállomásának adatait. A tegnapi és a ma reggeli adatok alapján elmondható, hogy a mért légszennyező paraméterek változásából követhető a tűzeset, de minden paraméter esetén messze a határérték alatti koncentrációkat mértünk. Az adatsor alapján 17:30 órakor indult el kisebb mérhető növekedés a szén-monoxid és a nitrogén-oxidok esetében, ezt követte a BTEX (azaz benzol, toluol, etil-benzol, xilol) vegyületcsoport koncentráció növekedése, majd 19:30 órakor elindult a szálló por mért frakciójának, a PM10 koncentrációjának is a növekedése. A levegő mért kén-dioxid tartalma gyakorlatilag nem változott.

A mérési adatok alapján a szennyezettség hajnali 3:00 órára gyakorlatilag visszaállt az alapállapotra, majd reggel 6:00 órától ismét emelkedni kezdett 10:30-ig, majd kb. 12 órára az alapállapotra csökkent.

Lényeges, hogy a városszerte érzett égett gumi szag, vagyis a szag-érzet nem párosul objektív mérhetőséggel, annak érzékelése ugyan kellemetlen, de nem jelenti azt, hogy a lakosság tényleges veszélyben lenne.

A légköri mozgások miatt még esetleg alkalmanként megnövekedhet a légszennyező anyagok koncentrációja, de a határértékeket minden bizonnyal meg sem fogja közelíteni. A szagot várhatóan egy intenzívebb légmozgás tudja majd „kisöpörni” a városból.

A következő 24 óra teendőiről:

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkérésére a következő 24 órában két helyszínen folyik a levegő szennyezettségének ellenőrzése:

1. Hatóságunk a mobil immissziós mérőautónkat kitelepítette a tűzzel érintett telephellyel szomszédos területre, mely a Poliunion Kft. telephelye. A következő 24 órában a kitelepített mérőautóval a katasztrófavédelemmel megbeszéltek szerint mérjük a helyszíni légszennyezettséget azokra a vizsgálati komponensekre, amelyekkel követni tudtuk a tűzesetet a telepített mérőállomáson (CO, NO2, SO2, BTEX, PM10). A kitelepült mérőautó által gyűjtött mérési adatok először holnap, a délelőtt folyamán lesznek megismerhetőek.

2. Természetesen a Rózsa utcai mérőállomáson továbbra is mérjük ugyanezen paramétereket, ami lehetőséget biztosít a helyszíni adatok és a háttérszennyezettség összevetésére. Amennyiben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság igényli, természetesen további 24 órás, vagy igény szerint még hosszabb folyamatos mérés elvégzésére is lehetőség van.

Hulladék égése során keletkező légszennyező anyagok egészségre kifejtett hatásairól:

Irodalmi adatok alapján a műanyag és gumi égése során a látványos fekete füst mellett többféle légszennyező anyag is a légtérbe kerül, mint pl.
– kisméretű szilárd részecskék (szálló por),
– kén-dioxid,
– szén-monoxid,
– nitrogén-oxidok, valamint fentieknél lényegesen toxikusabb vegyületek is, mint a különböző
– szerves vegyületek és
– nehézfémek.

Attól függően, hogy az érintett lakosság mennyi ideig van kitéve a légszennyező anyagok hatásának, ill. milyen az egyes szennyező anyagok koncentrációja, különböző akut egészségügyi panaszok jelentkezhetnek. Ez lehet szem-, torok irritáció, légzőszervi panaszok (köhögés, nehézlégzés, stb.). Az égés során felszabaduló szennyezőanyagok egy része a talajra is kiülepszik, és a növényeken keresztül bejuthatnak a szennyezőanyagok az emberi szervezetbe is.

A CSMKH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Mérőközpontjától kapott 24 órás mérési eredmények szerint, a tegnapi napon és ma reggel mért adatok értelmében elmondható, hogy a telepített mérőállomás (Szeged, Rózsa utca) által mért légszennyező paraméterek változásából követhető a tűzeset, de szerencsére minden paraméter esetén messze a határérték alatti koncentrációkat mértek.

A fenti adatok alapján megállapított 24 órás átlagkoncentrációk nem érték el a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendeletben meghatározott tájékoztatási és riasztási küszöbértékeit. Erre példaként kiemeljük, hogy:

· a nitrogén-oxidok 24 órás átlagértéke 32,5 µg/m³ volt, a jogszabály által meghatározott tájékoztatási küszöbértéke 350 µg/m³;

· az ózon átlag értéke 45,5 µg/m³ volt, tájékoztatási küszöbértéke 180 µg/m³;

· a por esetében a 32,2 µg/m³ átlagértékkel szemben a tájékoztatási érték 75 µg/m³.

Ugyancsak kedvező eredményekről számolhatunk be a Benzol, Toluol, Etilbenzol és Xilol vonatkozásában is a 24 órás átlag koncentrációk és a levegőtisztasági határértékek viszonylatában is, pl.

· Benzol esetében az átlag érték 1,3 µg/m³ volt, jogszabályi határérték pedig 10 µg/m³.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy a havária eseményeken kívül a lakosság helytelen szokásai is okozhatnak környezeti problémákat annak ellenére, hogy ezen tevékenység jogszabály által tiltott.
Fenti környezeti, illetve egészségügyi kockázat a háztartási műanyag, ill. gumihulladék égetése során is fennáll, amelyet egyrészt nyílt téren a szabadban vagy háztartási berendezésekben történő égetés során okozhatnak. A háztartási gumihulladék égetés során a kazánok esetén nincs szűrőberendezés, így valamennyi szennyező anyag a szabadba jut, a kibocsátás is alacsonyabban történik, a szennyezőanyagok a lakosság expozíciója szempontjából jelentősebb.”

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

“A 2016. április 17 –én, a Dorozsmai úti iparterületen történt tűzesettel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk a lakosságot:

A telephelyen nagy mennyiségben tárolt különféle hulladék (műanyag, gumi, stb.) tüzéhez Szegedről, Makóról, Hódmezővásárhelyről, Ruzsáról és Kistelekről is érkeztek hivatásos -, illetve önkéntes tűzoltó egységek. Személyi sérülés nem történt. A tűz terjedését a délután folyamán megállították, a mélyen átizzott anyag teljes eloltása azonban több időt vesz igénybe. A tűzben érintett anyagok miatt nagy mennyiségű füst keletkezett. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborja vasárnap délután óta folyamatosan méri a füst összetételét.

A mérések kimutatták, hogy egészségre ártalmas koncentráció semmilyen veszélyes anyagból sem mérhető. A tűz oltása várhatóan a mai napon befejeződik. A szakemberek az oltás teljes befejezéséig a helyszínen maradnak, és ellenőrző méréseket végeznek” – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Korábban írtuk:

Ledarált kommunális hulladék ég egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén Szegeden, a DÉLÉP ipari parkban; a lángok továbbterjedését sikerült megakadályozni – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t vasárnap délután.

Hétfő kora reggelig is eltarthat Szegeden, a DÉLÉP ipari parkban, egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén vasárnap délután keletkezett tűz oltása – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Molnár Krisztina elmondta, a tűzoltók kilenc egységgel – köztük a katasztrófavédelem műveleti szolgálatával és a katasztrófavédelmi mobil laborral – érkezett a helyszínre. A szakemberek folyamatos méréseket végeznek, mivel veszélyes anyagok is vannak a tűz közelében. A lángokat mintegy hatvan, légzőkészüléket viselő tűzoltó oltja tíz vízsugárral. A lángok veszélyeztették a környező épületeket, és a tűz közelében van egy több köbméteres gáztartály is, amelyet folyamatosan hűtenek a tűzoltók – közölte a főhadnagy. Az ipari parkban ledarált kommunális hulladék kapott lángra vasárnap délután egy tízszer ötven méteres területen, a felszálló sűrű, fekete füst már kilométerekről látható volt. A tűzoltók erőgépeket használnak, hogy a hat méter magas hulladékhalmokat szétterítsék és a parázsló anyagot lehűtsék.

dorozsmai_ut_tuz008kf

Összehordott gumiabroncsok lángolnak vasárnap délután egy szegedi telephelyen, a Dorozsmai út mentén – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja. A tűzhöz a megyeszékhely hivatásos tűzoltói mellett a hódmezővásárhelyi és a makói hivatásos tűzoltókat, valamint a ruzsai és a kisteleki katasztrófavédelmi őrsök hivatásos egységeit is riasztották. A tűzoltók két habosított vízsugárral megkezdték a lángok eloltását. A tűz határa körülbelül 10 méterre van a Szeged-Budapest vasútvonal sínjeitől.

Hírzóna

Besúgók ügyködnek a Jobbikban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

A párt több egykori politikusa szerint.

Tovább olvasom

Baleset

Tizennégy piás sofőr furikázott Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Négy nap alatt 23 baleset történt a megye útjain.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elégedettek az ügyfelek a Csongrád megyei kormányablakok működésével

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tavaly több mint 700 ezer ügyben vették igénybe a hivatal szolgáltatásait.

Tovább olvasom

Aktuál